« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2007

Velika tehnologija za mala poslovanja / Big Technology for Smaller Operations

Unutar teme koju već neko vrijeme obrađuje i propagira (Tisak s dodanom vrijednošću), tvrtka MAN Roland Druckmaschinen AG predstavlja najnovija dostignuća s ulaznim kompaktnim strojem u malom formatu 0B ROLAND 200 (kod nas popularnom B2), namijenjenome jednostranom tisku.

Do danas je prodano više od 11.000 tiskovnih jedinica ROLANDA 200 u 115 zemalja svijeta, a početkom godine doživio je redizajn (sada je moguće isporučiti do šest tiskovnih jedinica).

Tiskarski stroj ROLAND 200 nekada je predstavljao osnovni model (entry level), dok danas taj stroj maloga formata može biti nositelj glavnine posla jer kao takav (kompaktan), daje mogućnost tiska svega onoga što cijeli niz strojeva ne može, jer su namijenjeni uglavnom za komercijalni tisak malih ili velikih formata. Integriran u potpuni tijek rada za pripremu tiska, uključujući umrežavanje s PressManagerom smart u kombinaciji sa starim osobinama (lakoća upravljanja strojem, usavršena tehnologija transfertera za beskontaktno vođenje arka, automatska priprema stroja za tisak i kvaliteta tiskanja s vrlo malo potrebnog prostora uz fleksibilnost (debljina materijala od 0,04 mm do 0,8 mm)), omogućavaju ekonomičnu proizvodnju. Tiskovni cilindar dvostrukog promjera, kao i jednako veliki prijenosni bubanj, omogućavaju kretanje araka kroz stroj bez kontakta, čime je osigurana visoka kvaliteta tiska, jer kod tiska i prolaza araka kroz stroj nema grebanja i prljanja araka od svježe otisnutih boja. Posebno obrađeni prijenosni bubanj se kod prijenosa svježe otisnutih otisaka zato ne može zaprljati bojama, tako da se stroj ne mora posebno zaustavljati tijekom tiska radi pranja i čišćenja. Time se dodatno štedi vrijeme, kraće je nekorisno stajanje stroja, a manji su i razni drugi materijalni troškovi.

Nova generacija ROLAND 200 tiskarskih strojeva puno je naučila od nagrađivane tehnologije ROLAND-a 700 te ju je uvela u format 50 x 70 cm. Stoga se MAN Roland može pohvaliti konzistentnošću kroz sve svoje serije (R 200, R 500, R 700 HiPrint, R 700 DirectDrive, R 900 , R 900 XXL).

Roland 200 tiskarski stroj bogat je karakteristikama koje omogućuju brojne funkcije:

 • dvostruki promjer tiskovnog i transfer cilindara
 • transportni stol s usisnim trakama i pneumatske bočne marke
 • potpuno integriran ulagač i izlagač
 • elektronska kontrola dvostrukih araka
 • najnovija generacija linearnih nožića
 • uređaj za pranje guma i valjaka
 • daljinsko podešavanje radijalnog i aksijalnog registra
 • EPL- ergonomski poluautomatski sustav izmjene ploča s daljinskim upravljanjem dijagonalnog registra
 • daljinsko podešavanje pritiska tiska
 • daljinsko upravljanje obojenjem (RCI) + program za inicijalno nanošenje boje
 • 5-valjčani sustav za vlaženje s kompenzacijom brzine
 • tandem valjci
 • QuickChange Wash bojanik – polimerom oslojen bojanik za superbrzo pranje
 • CIP-3/4 podržan
 • ColorPilot Smart – sistem za kontrolu boja
 • On-line PressManager Smart- umrežavanje stroja
 • prenosivo znanje za održavanje
 • IR sušać
 • priprema za UV sušenje
 • prenosivo znanje za operatere.

Podaci koji se mogu spremiti za predpodešavanje:

 • dužina i širina arka, pritisak tiska
 • bočna marka, uklj./isklj., lijeva ili desna
 • pozicija zonskih vijaka (CIP-3/4 podaci)
 • širina duktor crte (heber)
 • broj tiskovnih jedinica
 • vlaženje (karakteristična krivulja, brzina)
 • puder aparat (uključen/isključen)
  • radijalni i aksijalni registar
  • naklada.

Inovativan dizajn ROLANDA 200 omogućuje značajnu uštedu prostora. Olakšano je upravljanje strojem i logistika jer su sve palete pokretne (imaju kotačiće). Nema fiksnih paleta koje se trebaju micati po tiskari radi protoka. 5-bojni stroj je dugačak samo 6,4 m, što u pravilu znači oko 3 dužna metra uštede prostora u tiskari tijekom cijelog vijeka korištenja. Više prostora znači veću efikasnost i veću produktivnost, što daje i više dodatnog prostora za druge investicije.

Kvaliteta osigurava jaku tržišnu poziciju. ROLAND 200 pomaže malim i srednjim tiskarama da postanu konkurentnije na tržištu tiskarskih proizvoda čiji se karakter ističe kao sve više natjecateljski. Tvrtke mogu biti uspješnije ako se ne udaljavaju od kupaca i ako im ponude nešto neuobičajeno. Zato je “Tisak s dodanom vrijednošću” ključ te predstavlja prikladan poslovni model za velike, srednje i male tiskare. Sve razvijene industrije, pa tako i grafičku, karakterizira velik pritisak, što zahtijeva učinkovite poslovne strategije i prikladna tehnološka rješenja.

Kvaliteta čini razliku. Naravno, tiskarska tvrtka želi impresionirati svoje kupce kvalitetom proizvoda, a to znači da mora imati tiskarske strojeve odličnih performansi. ROLAND 200, kao četverobojni stroj dužine samo 5,4 metra, ima sve potrebne predispozicije. Cilindri i transferteri dvostrukog opsega omogućuju lagano ulaganje podloga kao što je papir od 0,04 mm do debljine 0,8 mm (kartoni). Tiskarama koje tiskaju na debljim podlogama, uz stroj se isporučuju vodilice na transferterima koje omogućuju nesmetan prolaz debljih materijala. Sve to rezultira otisnutim arcima bez tragova ili ogrebotina, što znači da sasvim tvrde podloge nisu problem. Automatizacija jedinstvena za taj format je ono što ROLAND 200 čini učinkovitim. To uključuje automatsku daljinsku kontrolu debljine i registar tiskovne podloge, predpodešavanje stroja preko CIP3/4 podataka te daljinsko upravljanje bojama. S manje otpadne boje program za nanošenje boje smanjuje vrijeme pripreme stroja. Opcija EPL poluautomatskog sustava izmjene ploča, uređaj za pranje guma ili ColorPilot Smart on-line sustav kontroliranja boja te pohranjivanje podataka za ponavljanje poslova omogućuju ekonomičnu proizvodnju čak i kod najmanjih naklada. Ipak, samo tehnologija tiskarskih strojeva nije dovoljna. Učinkoviti procesi rada jednako su važni kao i konzistentna kvaliteta tiska.

Primjer toga je implementacija ROLAND-a 200 u jednu njemačku tvrtku orijentiranu prije svega na kvalitetu.

Tisak i kvaliteta organizacije: Satz & Druck Kemmeling

U tvrtki Satz & Druck Kemmeling iz Brilona, ROLAND 200 jamči kvalitetu i fleksibilnost proizvodnje, a to je upravo ono što ta tvrtka, a i svaka druga treba. “Vjerujemo da naša budućnost uvelike ovisi o kvaliteti svih dijelova naše tvrtke, što će nam pomoći da zadržimo poziciju vodećeg pružatelja usluga u regiji”, rekao je Günther Kemmerling, upravitelj pogona njemačke tvrtke Satz & Druck Kemmerling GmbH , koji je u potpunosti posvećen kvaliteti tiska i organizacije.

DIN-ISO 16647-2 certifikacija. Ta tvrtka, koja zapošljava 13 ljudi, posjeduje DIN-ISO 16647-2 certifikat koji izdaje German Printing and Media Industries Federation. PSO certifikat za ofsetni tisak određuje i provjerava kvalitetu proizvoda tiska na temelju metroloških i vizualnih parametara. Tvrtki Satz &Druck Kemmerling GmbH taj certifikat omogućuje objektivnu i nepristranu verifikaciju te dokazivanje visoke kvalitete tiska svojim kupcima.

Taj certifikat zahtijeva visok standard na svim razinama tvrtke, uključujući kvalifikacije radnika i garanciju tiska pa su svi zaposlenici educirani za rad u modernoj proizvodnji. Praksa u toj tvrtki vrlo je cijenjena te nije neobično ondje vidjeti pripravnika s certifikatom Trgovinske i Gospodarske komore. Predanost visokoj klasi odnosi se, naravno, i na tiskarske strojeve: od 1992., Kemmerling je kupio 35 tiskarskih jedinica ROLAND, uključujući najnoviji ROLAND 205 E.

Danas posjeduje stroj za digitalni tisak, mali ofsetni stroj za male poslove, dvobojni ROLAND 302 s uređajem za okret, dva četverobojna tiskarska stroja ROLAND 504 te osmerobojni ROLAND 708 za tisak velikih naklada.

ROLAND 205 E služi kao klasični tiskarski stroj koji osigurava optimalnu upotrebu u proizvodnji. Svi tiskarski strojevi MAN Rolanda u OB formatu imaju isti start-of-print. S obzirom da imaju ploče identične veličine, čak se i česti ponovljeni poslovi mogu otisnuti na bilo kojem stroju, što sprječava zastoje u proizvodnji te osigurava kapacitete za hitne poslove. Struktura poslova u Kemmerlingu uključuje veliki broj kataloga od četiri do 120 stranica, u nakladi od 10 do 20 tisuća primjeraka. U svakom se kvartalu tiska na 250 tona papira, s rasterima od 80 l/cm, što ukazuje na kvalitetu odrađena posla. S takvom strukturom posla, kompaktni stroj za male formate ROLAND 205 brzo će osigurati povrat uloženih sredstava.

Taj primjer navodi na zaključak naveden u ranijim tekstovima, tj. da je za učinkovitost proizvodnje potrebna brzina i manji troškovi, a da je za vrijednost proizvoda potrebna bolja kvaliteta i raznovrsnost izrade proizvoda.

Samo dobro odabran stroj u optimalnom, dobro organiziranom radnom okruženju, može pružiti maksimum i opravdati investiciju.

Mario Pećarina, MAN Roland Hrvatska d.o.o., Sveta Nedelja

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: