« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2007

Svestran i lako upravljiv / Versatile and Easy to Control

DIO BOGATE PONUDE TvrtkE Heidelberg JE I Speedmaster CD 74, posebno prikladAN stroj za industrijski orijentirane komercijalne tiskare te tiskare koje se bave tiskom na ambalažu.

Automatizirana priprema i lako upravljiva kontrola protoka araka odlikuje Speedmaster CD 74, pogodan stroj za širok raspon materijala, od vrlo tankih papira do raznovrsnih kartona i plastičnih materijala.

“Jedinstven protok araka” ubrzano povezuje sve značajke stroja, od ulaganja do izlaganja, koje pridonose lakoći upravljanja, sigurnom i nesmetanom protoku araka, visokoj kvaliteti tiska i brzom protoku poslova, dakle, svega onoga što klijenti očekuju od Speedmastera CD 74. Veliki broj automatiziranih procesa tijekom pripreme čine Speedmaster CD 74 učinkovitim, fleksibilnim i pristupačnim tiskarskim strojem.

Speedmaster CD 74 prikladan je za komercijalni tisak (brošure, časopisi, posteri, CD omoti), za tisak etiketa te tisak na ambalaži (kutije za kozmetičke preparate, lijekove, prehranu...). Stroj je dostupan u dva formata: C-format, 53x74 cm i F-format 60,5x74 cm, u širokom rasponu konfiguracija (od četverobojnih do dvanaesterobojnih modela, lak jedinica, dvostruka lak jedinica (LY(Y)L), Duo strojevi, prekretač (perfektor), potpuno integrirana UV varijanta, CutStar konfiguracija (ulaganje iz role), FoilStar (hladni zlatotisak), sustav lakog rukovođenja kupom papira kod izlaganja za podignute strojeve). Zahvaljujući Prinect CP2000 centru omogućena je potpuna integracija u Prinect digitalni proces. Speedmaster CD 74 donosi Preset ulaganje i izlaganje koje omugućuje automatizirano podešavanje formata, pritiska i zraka od ulagaće glave do izlaganja. Podešenja se mogu spremiti kako bi se mogla koristiti kod ponavljanja poslova. Moguća je kontrola udaljenosti arka kod prijenosa, te dinamičke kočnice araka za velike brzine tiska.

Noviteti inkorporirani u stroj su inovativna usisna glava (brže vrijeme pripreme uz pojednostavljeno rukovođenje kroz automatizirani proces) te lakiranje/okretanje araka/lakiranje (opcija Speedmaster CD 74 “LPL” konfiguracije).

Karakteristike Speedmastera CD 74

Usisna glava. Karakterizira je poseban dizajn gdje se podešavanje zraka vrši automatski. Podešavanje zraka usisne glave vrši se automatski preko karakterističnih vrijednosti kod unosa formata i debljine arka u Prinect CP 2000 centru. Omogućeno je fino podešavanje tijekom rada, a tijekom promjene formata usisna glava i forma se automatski pomiču na novu poziciju. Različiti usisnici su dostupni za različite vrste materijala. Takve mogućnosti donose brojne pogodnosti:

  • lakoća uporabe i poboljšan pristup
  • smanjeno vrijeme pripreme i manje makulature
  • stabilan proizvodni proces kod različitih vrsta materijala.

Senzor za visinu kupa. Njegova primarna funkcija je detekcija varijacija visine kupa između prednjeg i zadnjeg ruba arka koje se, primjerice, pojavljuju kod određenih vrsta materijala. Jedan senzor je smješten kod prednjeg dijela arka, a jedan integriran u ulagaćoj glavi za upravljanje odnosno koordiniranje visinom kupa. To rezultira jednostavnom uporabom, reduciranjem zastoja u radu, brzom pripremom, kao i poboljšanom stabilnošću rada.

Ulaganje. Ulaganje obuhvaća nekoliko segmenata. Prvi je ulagaći stol s centralnom usisnom trakom bez valjaka i četkica, a to je sustav bez markiranja. To omogućuje minimalno vrijeme pripreme te minimalni rizik markiranja, kao i stabilan protok araka za različite materijale.

Preset ulaganje omogućuje automatsko podešavanje usisne glave, bočno podešavanje kupa te predpodešavanje vodilica. Na taj se način štedi vrijeme pripreme za male naklade, a rukovanje je vrlo jednostavno.

Prisutna je i funkcija automatskog nadzora pravilnog dolaska arka u prednje marke. Senzori nadziru obodni smjer dotoka arka, a kut arka se automatski korigira preko usisne glave. Prednosti takve organizaci jesu dobar registarski sustav te visoka razina komfora upravljanja.

Funkcija kompenzacije brzine omogućuje podešavanje svih vrijednosi zraka usisne glave, koja se automatski prilagođava kod promjene brzine, pa nema potrebe za ručnim podešavanjem.

Dostupno je nekoliko tipova nadzora araka kao ultrasonična, elektronska i mehanička kontrola dvostrukog arka. To omogućuje pouzdanost proizvodnje: jedan sustav nadzora moguć je na više točaka.

Tiskovna jedinica. Nekoliko je funkcija tiskovne jedinice koje optimiziraju tisak.

Koncept cilindra podrazumijeva tiskovni cilindar dvostrukog obujma te sustav zračnog protoka s dvostrukim dijametrom transfernih bubnjeva. Zahvaljujući tim karakteristikama nema grebanja, prljanja i markiranja, a arak je potpuno otisnut prije transfera.

AutoPlate funkcija omogućuje automatsko ulaganje ploča i zatezanje. To rezultira promjenom ploče za otprilike jednu minutu po tiskovnoj jedinici, jednostavnom promjenom ploča bez upotrebe alata te visokom preciznošću registra. Zatezači ne deformiraju ploču pa je omogućena veća preciznost kod ponovne upotrebe.

Daljinsko podešavanje registra jamči precizno daljinsko podešavanje od 1/100 mm – bočno i obodno podešavanje +/-2 mm, dijagonalno +/-0,15 mm. Moguće je i ručno grubo podešavanje obodnog registra +50/-10 mm.

Time je omogućena brza korekcija registra, kraće vrijeme pripreme, podešavanje s jednog mjesta - Prinect CP2000 centra uz minimalnu makulaturu.

Automatsko pranje gumenog i tiskovnog cilindra podrazumijeva dvije jedinice za pranje s krpama za svaku tiskovnu jedinicu, a moguće je i simultano pranje gumenog i tiskovnog cilindra (1-3 minute).

Tako se smanjuje vrijeme pripreme, a rukovanje uređajem za pranje je jednostavno.

Sustav obojenja i vlaženja. Jedna od značajnih funkcija tog sustava je kontinuirani Alcolor Vario sustav vlaženja. Vario funkcija stvara različitu brzinu između pločnog cilindra i valjaka vlaženja. Na taj je način prašina oprana s ploče. Prisutan je i Alcolor sustav vlaženja s pet valjaka, uključujući mat kromirani distributor vlaženja. Posredovni valjak se može uključiti/isključiti preko Prinect CP2000 centra kako bi spojio/odvojio sustav obojenja i sustav vlaženja. Omogućena je kontrola vlaženja uz podešavanje različite brzine dozatora i nanosnog valjka. Sustav vlaženja se automatski pere zajedno sa sustavom obojenja. Time se postiže tanji, ujednačeniji film vlaženja, jasniji otisak, optimalni kontrast, brzo sušenje te minimalni otpaci. Vrijeme pranja je kratko, bez potrebe demontiranja. Kako su sustavi obojenja i vlaženja odvojeni, problemi emulzifikacije su riješeni kako kod formi s niskom, tako i s visokom pokrivenošću. Ujedno, mogu se procesirati metalik boje uz poboljšanu kvalitetu otiska.

Sustav obojenja s varijabilnom geometrijom velikog je kapaciteta, omogućuje kratki tijek obojenja: odvajanje valjaka znači da se volumen može reducirati. Tijekom zaustavljanja sustav obojenja se odvaja u grupe kako bi se zadržao pravilan nanos boje na valjcima. Omogućena je visoka postojanost boje, a kratki sustav obojenja osigurava brzu reakciju, npr. forme s malom pokrivenošću.

Uređaj za prekretanje. Uređaj za prekretanje ima tri bubnja (2-2-1). Arak je potpuno otisnut uz varijabilni zračni transfer prije prekretanja. Riječ je o dokazanom sustavu prekretanja s najvišom preciznošću registra. Oblik bubnja za prekretanje je ekscentričan. Na taj način omogućen je nesmetan protok araka bez deformacija te protok bez markiranja i grebanja.

Transferni bubanj dvostrukog dijametra karakterizira dokazana tehnologija rotirajućih i ekscentričnih usisnika koji poravnavaju zadnji rub arka. Usisni kanali nalaze se u centralnom dijelu bubnja. To jamči stabilan protok araka i kod teških materijala u jednostranom i obostranom tisku te pouzdan protok, posebno s teškim materijalima.

Varijabilni zračni transfer. Varijabilni zračni transfer sadrži prekidač za ljuske i zatezač za plašt. TransferJacket Plus nalazi se ispred bubnja za pohranu i između svih tiskovnih jedinica iza uređaja za prekretanje. Tiskovni cilindri iza uređaja za prekretanje opremljeni su plaštom PerfectJacket Plus. PerfectJacketPlus se uvijek isporučuje u paru – iste debljine – osiguravajući najbolju kvalitetu tiska.

Tim je funkcijama zajamčeno potpuno automatsko podešavanje (on/off) ljuski simultano kod promjene procesa rada uređaja za prekretanje, idealan protok arka u jednostranom i u obostranom tisku, poboljšano svojstvo odbijanja boje s PerfectJacket Plusom, povećan broj radnih ciklusa, manje čišćenja, poboljšana kvaliteta tiska (manje bijelih točki), a promjena plašteva se odvija brzo.

Jedinica za lakiranje. To je sustav s dva valjka, standardan kod strojeva s jedinicom za lakiranje.

Pogodnost sustava je širok raspon nanosa, a moguć je relativno jak nanos laka do 8 g/m2 (vododisperzivni lak).

Rakel sustav omogućuje doziranje laka preko aniloks valjka (opcija).

To osigurava ekstremno postojan nanos laka i kod velikih naklada i ponavljanja poslova, a prednosti su vidljive kod finih fontova i spot lakiranja. Pojednostavljen je rad s metaliziranim lakovima.

Kombinacijska jedinica za lakiranje je opcijska operacija s rakel sustavom ili sustavom dva valjka. Omogućena je jednostavna i fleksibilna opcija doziranja sustava dva valjka, izvrsna ponovljivost s rakel sustavom te jednostavna promjena između dva sustava.

Daljinska kontrola registra podrazumijeva daljinsku kontrolu obodnog, bočnog i dijagonalnog registra jedinice za lakiranje preko Prinect CP 2000 centra, čime je smanjeno vrijeme pripreme za poslove s lakiranjem.

 

Izlaganje. Preset izlaganje podrazumijeva automatsko podešavanje formata (bočni graničnici, dužina arka). Vanjske kočnice se automatski pozicioniraju ovisno o formatu u Prinect CP 200 centru. Četiri su ispušna ventilatora u jednom redu. Ta funkcija donosi visoku produktivnost zahvaljujući kraćem vremenu pripreme kod izmjene materijala, bez potrebe za uvlačenjem u ulagač kako bi se namjestile kočnice araka.

Koncept upravljanja:
•          protok arka se može vidjeti sa strane
•          kupu se jednostavno pristupa s tri strane
•          svi kontrolni elementi i utori za sušače nalaze se na upravljačkoj strani
•          izlagaći ekran pruža nadzor i upravljanje svim funkcijama izlaganja (u visini očiju).

Tim je funkcijama omogućeno kraće vrijeme pripreme.

Kontrola udaljenosti arka omogućena je ultrasoničnim senzorom koji mjeri udaljenost između arka i ploča vodilica. Sustav s raspuhivanjem zraka automatski održava arak na optimalnoj udaljenosti od ploče vodilice.

Nema manualnog podešavanja, a spriječeno je markiranje i grebanje svježe otisnute zadnje strane arka. Također je smanjeno podešavanje vremena pripreme i poboljšana kvaliteta u obostranom tisku.

Ispod izlagaćeg bubnja s novom tehnologijom dizni (Air Jets) nalaze se ploče vodilice. Pogodnost je zračni jastuk za stabilan i miran protok araka.

Produženo izlaganje omogućuje duže vrijeme za sušenje i prostor s tri utora za sušače. velike brzine tiska moguće su i kod lakiranja.

Opcije Speedmastera CD 74

Speedmaster CD 74 nudi nekoliko opcija.

UV rješenje tj. potpuno integrirana UV solucija - specijalni sustav optimiziran za UV tisak i kvalitetu sušenja, protok arka i lakoću uporabe. Kazete za međujedinice za sušenje omogućuju postavljanje sušača bez alata. Uključeni su UV rezistentni valjci, sustav vlaženja i uređaji za pranje. Sustav za izvlačenje sumaglice iz boje je standardno ugrađen u tiskovnu jedinic u. Tu su i agitatori za boju za stabilan nanos boje te UV sušač u izlaganju za dobre rezultate sušenja. Izvlačenje mirisa integrirano u je izlaganju, a zajamčena je visoka razina sigurnosti zahvaljujući zatvorenom UV sustavu (nema UV zračenja).

Dodatnim programom Instant Start UV produktivnost Speedmaster CD 74 strojeva je povećana 25%. StaticStar uklanja elektrostatski naboj iz arka, što je iznimno važno za materijale kao što su plastika, lakirani papir i vrlo lagani materijali. StaticStar može biti dopunjen dodatkom za tisak na folije.

Pogodnosti UV opcije su dokazane performanse UV sustava, laka prilagodba novim zahtjevima, stabilni uvjeti obojenja, arci su suhi kada stvaraju kup, a uvjeti rada su unaprijeđeni. Optimizirana je kvaliteta tiska na plastiku, metalizirani karton i papir. Prikladno je za sofisticirane etikete i ambalažu.

Dvije lak jedinice LY(Y)L također su opcijski element:

•          IR međujedinica nakon zadnje tiskovne jedinice
•          IR vrući zrak nakon prve jedinice za lakiranje
•          kontinuirano podešavanje temperature sušača u Y-jedinici između 5º i 100 ºC
•          vrući zrak s integriranim izvlačenjem zraka u Y jedinici za sušenje
•          međusušač s vrućim zrakom integriran s izvlačenjem zraka nakon Y jedinice.

Pogodnosti:
-          in line UV lakiranje na konvencionalnom ofsetu za maksimalni sjaj
-          in line kombinacija dva različita vododisperzivna laka.

FoilStar. FoilStar, novi modul na hladnom principu iz Heidelberga, omogućava široki spektar efekata za etikete, ambalažu i kvalitetne komercijalne tiskarske poslove, nudeći efektan metalik dojam. Folija se nanosi u in line varijanti na tiskarskoj jedinici, što pridonosi kraćem vremenu pripreme, preciznosti registra, brzoj promjeni poslova i nižim troškovima tiskovne forme.

Folija se precizno nanosi koristeći uređaj FoilStar, što omogućuje čiste elemente kao npr. tekst, linije, crteže i tonove koji se nanose u jednom prolazu i uz razne varijante dizajna kao što je dotisak na apliciranu foliju u CMYK-u.

Proces potpuno pokazuje svoju isplativost posebno kod malih naklada i čestih promjena poslova. Prilikom korištenja FoilStara Speedmaster može raditi najvećom brzinom.

Speedmaster CD 74 stroj srednjeg formata spreman za sve izazove koje donosi sutrašnjica!

Bilo da proizvodite komercijalne poslove, etikete ili visoko kvalitetnu ambalažu, brzina i fleksibilnost su odlučujući faktori za Vaš uspjeh. Kako se naklade smanjuju, izmjene poslova postaju sve učestalije. Automatizirano podešavanje, laka kontrola protoka araka, velika brzina i stabilni uvjeti proizvodnje su neophodni za postizanje stvarnih cijenovnih prednosti.

Priredili: Marijana Stjepanić i Zlatko Bošnjak, Heidelberg Hrvatska d.o.o., Zagreb

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: