« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2007

KBA predstavio nove tehnologije / KBA Presents New Technologies

Sredinom rujna ove godine njemačka tvrtka KBA ugostila je oko 500 gostiju iz desetak europskih država na Danu otvorenih vrata u svojem pogonu za ofsetni tisak na arke u Radebeulu. POVOD JE BILO PREDSTAVLJANJE DriveTronic SPC tehnologije direktnog pogona temeljnog cilindra za istovremenu izmjenu ploča, TE impresivnIH benefitA u proizvodnji pri izmjeni poslova na tiskarskome stroju odličnih performansi Rapida 105.

Tijekom većeg dijela posljednje dvije godine, tehnologija DriveTronic SPC iz tvrtke KBA već je testirana “iza zatvorenih vrata” pod stvarnim uvjetima deset europskih korisnika koji predstavljaju najrazličitije segmente tržišta (trgovina, tisak knjiga, izdavačke kuće i ambalaža) te su na taj način prikupljene povratne informacije za daljnju optimizaciju. Gotovo 150 tisuća ciklusa automatske izmjene ploča i vrlo brza proizvodnja više od 100 milijuna otisnutih stranica pokazuju pouzdanost tehnologije direktnog pogona za pločni cilindar, koja je dostupna kao opcija za seriju Rapida 105 srednjega formata.

Začetnik specijaliziranih pogona u ofsetnom tisku na arke. KBA je tvrtka koja krči put u području specijalizirane pogonske tehnologije koja je u tiskarske strojeve za tisak novina uvedena 1995., a u komercijalne strojeve za rotacioni ofsetni tisak 1997. godine. Prve primjene u ofsetnom tisku na arke uslijedile su 2000., s bezosovinskim ulagačima (DriveTronic ulagač) za sve Rapida modele srednjeg i velikog formata. Uz eliminaciju svih komponenti koje su tipično podložne trošenju, benefit DriveTronic ulagača su, između ostalog, precizno usklađeni pokreti, glatko usporavanje araka na ulagaćem stolu te precizno tempirano vrijeme dolaska araka na čeone marke.

Na Drupi 2004., sustav bez bočnih marki DriveTronic Side Lay (SIS – Sensoric Infeed System) predstavljen je kao jedinstveni element za tiskare koje tiskaju ofsetnim tiskom na arke. U međuvremenu, sve se više tiskarskih strojeva u KBA oprema tim sustavom, što znači izvanredne rezultate u praktičnoj upotrebi. DriveTronic Side Lay (SIS) lateralno poravnava arke putem hvataljke na direktni pogon na bubnju za ulaganje. Za bočne marke stoga uopće ne postoji vrijeme pripreme, što isključuje rizik pogrešaka u podešavanju i osigurava izvrstan prijenos araka. Tehnologijom DriveTronic SPC, KBA je postavio još jedan standard te učvrstio svoju poziciju proizvođača tiskarskih strojeva s najviše iskustva u upotrebi izravnog pogona.

Srž koncepta DriveTronic SPC je motor kojim se upravlja elektronski, a koji pokreće svaki cilindar zasebno, čime zamjenjuje prethodne zupčanike. Ključna karakteristika je veliki okretni moment koji se postiže već i pri malim brzinama rada. U isto vrijeme, temeljni cilindar nije povezan ni s jednim od uobičajenih pogonskih elemenata kao što su zupčanici i spojnica, što još više smanjuje moguće izvore ometanja ili trošenja.

Značajno brži prijelaz na novi radni nalog. Zahvaljujući DriveTronic SPC, vrijeme potrebno za izmjenu ploča skraćeno je za dvije trećine – npr. na šestobojnom stroju s konvencionalnim pogonom vrijeme od tri minute skraćeno je na samo jednu. Međutim, kao samostalna funkcija bez daljnjih modula automatizacije, istovremena izmjena ploča omogućava tek minimalnu uštedu u vremenu pripreme stroja za tisak jer je većina vremena koje bi se moglo uštedjeti “potrošeno” na druge potrebne procese. Golemi potencijal uštede vremena pripreme stroja za tisak s DriveTronic SPC postiže se u različitim procesima koji se mogu odvijati paralelno s automatskom izmjenom ploča (npr. pranje navlaka).

Jürgen Veil, voditelj marketinga za ofsetni tisak na arke u KBA, dijagramima je i praktičnim prikazima ilustrirao to povećanje produktivnosti na primjeru u kojem su bili potrebni česti prijelazi na novi radni nalog. Izračun profitabilnosti samo je još više naglasio isplativost tehnologije direktnog pogona DriveTronic SPC u odgovarajućim proizvodnim profilima. Ekonomske analize temeljile su se na sljedećim pretpostavkama:

•          jedan tiskar i jedan pomoćnik
•          tri smjene
•          sedam i pol radnih sati po smjeni
•          iskorištenje kapaciteta: 300%
•          dostupnost: 85%
•          vrijeme pripreme stroja za tisak: 27 minuta bez DriveTronic SPC, a 17 minuta s DriveTronic SPC
•          maksimalno 15.000 araka na sat u dvostranom tisku i 18.000 u jednostranom tisku
•          prosječna naklada: 10 000
•          jedan prolaz kroz stroj
•          profit nakon troškova proizvodnje i fiksnih troškova: 10%

Na temelju tih vrijednosti, godišnja proizvodnja iznosila je 36,1 milijun araka bez DriveTronic SPC-a i 41.4 milijuna araka s Drive Tronic SPC-om. Dok stroj s konvencionalnom pogonskom tehnologijom teoretski može odraditi 3 609 radnih naloga na godinu, stroj s istovremenom izmjenom ploča odrađuje 4136. Integracija DriveTronic SPC-a stoga omogućuje dodatnih 527 radnih naloga, odnosno povećanje godišnje proizvodnje od gotovo 15%.

Jürgen Veil je podsjetio da je, unatoč razini automatizacije koja je danas moguća, okruženje proizvodnje u pojedinačnim pogonima još jedan bitan čimbenik u produktivnosti. “I Ferrari je vrlo brz ako u njemu sjedi Michael Schumacher. Da sam ja za volanom, sigurno bih imao problema u zavojima.”

Povrat uloženog u samo nekoliko mjeseci. Vrijeme u kojem bi se uloženi novac mogao vratiti je pod jakim utjecajem planiranih prihoda. Ukoliko vlasnik Rapide 105 SPC odluči da svojim kupcima neće priuštiti koristi bržeg vremena pripreme stroja, vrijeme do povrata uloženog novca za automatizacijski modul DriveTronic SPC je devet mjeseci (na temelju 250 radnih dana godišnje). Za cijeli tiskarski stroj to vrijeme iznosi 33 mjeseci. Prenesu li se benefiti cijene, vrijeme povrata uloženog zapravo je jednako za strojeve sa i bez DriveTronic SPC-a.

U ulozi predstavnika korisnika, Patrick Klewitz i Kurt Contrad (Rlc Packaging Group) predstavili su svoja iskustva iz gotovo dvije godine proizvodnje s DriveTronic SPC-om u farmaceutskom centru tvrtke. Michael Bergmann, direktor AKA Printa u Aarhusu u Danskoj, u kojem će se uskoro instalirati osmerobojni stroj Rapida 105, koji je predstavljen na Danima otvorenih vrata, prepoznao je veliko povećanje produktivnosti, što je i bilo odlučujuće u odluci o ulaganju.

Rekordna demonstracija tiskarskog stroja. Tijekom demonstracije uživo, osmerobojni stroj za dvostrani tisak tiskao je brošuru s četiri omotne stranice i 48 stranica sadržaja (tri arka s po 16 stranica na svakome), odnosno četiri različita radna naloga po 500 primjeraka – i to u samo 24 minute! Drugim riječima, to je vrijeme bilo dovoljno za tri izmjene ploča za unutarnje stranice i za puno vrijeme pripreme podloge, formata i izmjene ploča za omotne stranice. Budući da su unutarnje stranice tiskane na 135-gramskom LuxoArt Silku u formatu 630 x 880 mm, tiskanje omotnih stranica zahtijevalo je promjenu i prilagodbu na 250-gramsku podlogu formata 650 x 920 mm.

Priredio: Andreas Carmine, Alois Carmine KG, Austrija

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: