« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2007

Kreator moderne tehnologije / Modern Technology Creator (F. Maričak)

Sustavi za digitalnu grafičku pripremu, ink jet produkcijski pisači, aplikacije ProBIll i HiVision samo su neke od brojnih inovacija General Grafika d.o.o. iz Zagreba. Sa svojih dvadesetak dobavljača predstavljaju hrvatski hi-tech park, a želja im je okupiti ink jet klaster.

General Grafik d.o.o. jedini je hrvatski proizvođač ink jet (tintnih) produkcijskih pisača na bazi ink jet grafičkih glava te pripadajuće opreme. Tvrtka poslovanje temelji na tehnološkim i softverskim inovacijama što je prepoznato od strane Instituta “Ruđer Bošković” i izdavačke kuće “Vidi” koji su im dodijelili nagradu “Zlatno Teslino jaje” za inovaciju u 2006. godini u kategoriji srednjih tvrtki. Razvoj tvrtke i različitih inovacija možemo pratiti kroz osebujni poslovni profil direktora tvrtke Filipa Maričaka, tridesetpetogodišnjaka koji je uspio razviti hrvatski brand na temelju svoga znanja i vještina. U razgovoru s njim saznali smo pojedinosti o tvrtki koja unapređuje tehnologiju.

Godine 1991. u suradnji s tri suvlasnika osnovali ste tvrtku FotoSoft d.o.o. – kasnije FS d.o.o. Opišite nam svoje poslovanje u to vrijeme.

U razdoblju od 1990. do 1994. godine instalirali smo diljem Hrvatske i Slovenije najsuvremenije sustave za digitalnu grafičku pripremu -  Macintosh računala s aplikacijama za grafičku pripremu, laserske osvjetljivače grafičkih filmova, profesionalne grafičke skenere. U to vrijeme to je bila izuzetno napredna tehnologija, rijetko instalirana u europskim zemljama, a među prvima u Sloveniji i Hrvatskoj. Uspjeh se temeljio na znanju i rješenjima “ključ u ruke” koja su obuhvaćala projektiranje sustava, prodaju, instalaciju, trening te kasniju servisnu i savjetodavnu podršku. Osim uvođenja sustava za digitalnu grafičku pripremu, tvrtka se bavila i uslugama zahtjevne grafičke pripreme. Napravili smo dizajn i cjelokupnu grafičku pripremu za sve zaštitne tiskanice u Hrvatskoj i mnoge u Sloveniji: osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole, dozvole za oružje, markice za cigarete, markice za javni prijevoz, bonove za gorivo, dionice, novčanice... Sve specifičnosti vezane uz grafičku pripremu zaštitne linijske grafike koje je bilo nemoguće rješavati u standardnim aplikacijama, rješavali smo vlastitim softverskim rješenjima. Krajem 1993. godine instalirali smo prvi uređaj za digitalni tisak u Hrvatskoj.

Zbog neslaganja oko budućeg razvoja, početkom 1994. godine razišli ste se sa suvlasnicima i u Splitu osnovali tvrtku za grafičku pripremu gdje se educirao široki krug danas vrsnih stručnjaka. Što se događa nakon toga?

Godine 1995. vratio sam se u Zagreb i u suradnji s Davorom Žiljkom pokrenuo studio za grafičku pripremu ReproStudio Žiljak-Maričak. Ulagali smo u najmodernije strojeve velikog formata za grafičku pripremu, i nedugo zatim potpisali distributerski ugovor s tvrtkom Scitex - proizvođačem strojeva za grafičku pripremu, izuzetno tehnološki naprednih, ali nepoznatih na našim prostorima. Nakon dvije godine rada i nekoliko prvih instalacija osnovali smo tvrtku General Grafik.

Godine 1997. postali ste zastupnici tvrtke Oce, proizvođača uređaja za digitalni tisak, a 1998. s distribucijom proizvoda tvrtke Scitex imali ste 60% tržišnog udjela u Hrvatskoj i 95% tržišnog udjela u Bosni i Hercegovini. Godine 2000. osvojili ste više od 50% tržišta c/b digitalnog tiska. Kakve promjene nastupaju nakon osvajanja tržišta?

Pokrenuli smo vlastiti centar za uslugu digitalnog tiska i tiska varijabilnih podataka s dinamičkim kreiranjem layouta te automatskim kuvertiranjem dokumenata. Cijeli sustav bio je baziran na vlastitom softverskom rješenju za digitalni tisak varijabilnih podataka s dinamičkim kreiranjem layouta. Radi širenja poslovanja i moje sklonosti prema razvijanju visokih tehnologija, povukao sam se iz  svakodnevne operative i posvetio razvojnim projektima. Razvio sam aplikaciju ProBill za digitalni tisak varijabilnih podataka s dinamičkim kreiranjem layouta. Ubrzo smo je instalirali u nekoliko banaka i pošta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Također smo razvili vlastitu aplikaciju HiVision za optičku kontrolu varijabilnih podataka i bar kodova. Instalirali smo je na nekoliko lokacija u Hrvatskoj i Srbiji.

Koje ste još sustave razvili?

Razvili smo HiJet – ink jet velike brzine i visoke kvalitete za profesionalnu uporabu u grafičkoj industriji, izložili prototip na najvećem svjetskom sajmu za grafičku industriju Drupa u Njemačkoj i nakon toga je instalirali na nekoliko lokacija u Hrvatskoj.

Isto tako, razvili smo sustav za varijabilni tisak ink jet tehnologijom na beskonačnim formama i instalirali ga u tvrtki Grafičar Ludbreg. Razvili smo CardMaster, sustav za personalizaciju prepaid kartica i instalirali prototipni uređaj kod klijenta u Saudijskoj Arabiji s kojima smo potpisali petogodišnji ugovor o isporuci 20 - 25 takvih uređaja.

Kakvo poslovanje bilježi General Grafik d.o.o. unazad nekoliko godina?

Od 2001. do 2005. godine konstantno ulažemo u razvoj i proizvodnju novih tehnologija, zapošljavamo nove stručnjake te surađujemo s brojnim vanjskim suradnicima. Od razvoja softvera, širimo razvojno-proizvodni program na elektroniku i strojarstvo, tako da danas imamo razvijene cijele strojeve za varijabilni tisak ink jet tehnologijom, gdje je 90% komponenti vlastiti razvoj i više od 30% vlastita proizvodnja. U suradnji s podizvođačima iz Hrvatske, 85% komponenti na našim strojevima proizvedeno je u Hrvatskoj.

Kako predstavljate svoju tvrtku i u kojem smjeru se razvijate?

Predstavljamo tvrtku dinamičnim i brzim rastom te kontinuiranim zapošljavanjem. Namjeravamo otvoriti poslovnicu u britanskom Cambreidgeu, industrijskom bazenu ink jet tehnologije te zaposliti direktora prodaje Steve Childsa koji ima dvadesetogodišnje iskustvo u ink jet sektoru. Cilj nam je okupiti ink jet klaster, a ovaj razgovor ujedno koristimo da nam se pridruže zainteresirani. Naime, sa svojih 20-ak hrvatskih dobavljača predstavljamo hi-tech park. Kao takvi imamo snažne pretpostavke za rast. Osim što smo izvoznici, uspjeli smo prihvatljivim rješenjima supstituirati uvoz domaćom proizvodnjom. Posjedujemo prihvatljiva rješenja za industrijske korisnike. Uskoro planiramo otići na Label Expo i na Drupu jer želimo predstaviti nova rješenja na bazi ink jet tiska u boji (full color).

Postoje li još neki projekti s kojima niste izravno povezani, ali na koje ste uvelike utjecali?

Osnovao sam tvrtku Vult d.o.o. za digitalni tisak velikih formata iz koje sam se kasnije povukao. Tvrtka je danas jedna od najjačih u tom području u Hrvatskoj. Pokrenuo sam i uhodao kolor digitalni tisak u okviru tvrtke General Grafik, što smo naknadno izdvojili kao samostalnu tvrtku Kolor klinika d.o.o.

Podupire li Hrvatska vaš rad?

Primjećujemo da nedostaje hrvatska industrijska politika. Nedostaje infrastruktura, stručnjaci, politička podrška, odnosno općenito podrška u društvu.

F. Maričak

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: