« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2007

CTP tehnologija za optimizaciju poslovanja / CTP Technology for Optimisation of Business (M. Pećarina)

CTP tehnologija za optimizaciju poslovanja / CTP Technology for Optimisation of Business

 Uvođenjem CTP tehnologije zagrebačka tvrtka Profil International d.o.o. napravila je značajan iskorak u osuvremenjivanju vlastite proizvodnje. Nabavkom integriranog CTP uređaja tvrtke Screen preko dobavljača MAN Rolanda Hrvatska d.o.o., čija je isporuka i instalacija obavljena u rekordnom roku, Profil se pridružio onima koji sa zadovoljstvom upotrebljavaju Screenovu termalnu tehnologiju.

Na taj je način tvrtka Profil, zaokruživši tehnološki proces, iskazala spremnost da vlastitim snagama provede projekt od početka do kraja, s vrlo kratkim rokom izrade pojedine narudžbe te se na taj način predstavi kao odličan izdavač koji posjeduje i svoju tiskaru i može tehnološki odgovoriti svim većim zahtjevima tržišta.

Brojni benefiti CTP tehnologije

Najvažniji razlog odluke o investiranju u jedan od najnaprednijih CTP uređaja na tržištu je zaokruživanje tehnološkog procesa koji omogućuje bržu obradu radnih naloga digitalnom montažom, brzu i kvalitetnu izradu ploča u vlastitoj tiskari te smanjenje troškova i rokova proizvodnje u cilju postizanja konkurentnosti. Izdavačka kuća Profil International vrlo se uspješno bavi izdavaštvom, posebice školskih udžbenika. Tako je tržišni udio u prošloj godini povećan s 22% na 30%. Imperativ tvrtke je visoka kvaliteta na svim područjima, što potvrđuju i navedenim iskorakom u kvalitetniju proizvodnju. Na samom su vrhu i kad je u pitanju beletristika i publicistika, a vlasnici su i najveće knjižare u ovome dijelu Europe. Nakon instalacije integriranog termalnog CTP uređaja, Screen PlateRite 8600 S, u samo nekoliko dana proizvodnje uvidjelo se da on predstavlja puno više od samog osvjetljivača ploča. Uvedene su značajne promjene u svakodnevnoj organizaciji posla tj. u kompletnom poslovanju same tvrtke. Uređaj smanjuje potrebu za kadrom i radnim operacijama koje su donedavno obavljane ručno. Zamijenjen je i klasičan način izrade ploča, što je izazvalo velik osmijeh na licima  zaposlenih, ponajviše ofsetnih strojara od kojih se uvijek očekuju čuda u procesu prenošenja tiskovne forme na papir.

Ploča osvijetljena na CTP uređaju kvalitetnija je i preciznija od one napravljene klasičnim putem te omogućuje kraće vrijeme pripreme tiskarskog stroja, kvalitetniji tisak te precizan registar. Nadalje, jedan od najvećih problema s kojim su se do sada susretali, “čekanje” radi ponovnog osvjetljavanja jer je iz nekog razloga došlo do oštećenja ploče, sada je riješen jer je ponovno osvjetljavanje određene ploče iste kvalitete sada moguće u samo par minuta.

Važnost pravilnog odabira

Vrlo je važno naglasiti da optimalan odabir CTP uređaja pridonosi kvalitetnijem razvoju tiskare u zaokuživanju tehnološkog procesa. Danas na tržištu možemo naći više različitih tehnologija, od kojih su najzastupljenije termalna, violet te osvjetljavanje UV svjetlom. Stoga je vrlo važno znati odabrati pravu, odnosno onu tehnologiju koja vam najviše nudi, uzimajući u obzir zahtjeve prozvodnje (potreban broj otisaka koji želimo postići, korištenje UV ili hibridnih boja, format i broj ploča koje nam trebaju u danom momentu, stupanj automatizacije...), jer se nameće zaključak da svaka tiskara ima specifične potrebe uzrokovane zahtjevima svojih kupaca.

Danas je u tvrtki Screen vrhunska i trajna kvaliteta osvjetljavanja ploča omogućena nekim od jedinstvenih konstrukcijskih rješenja koja je promoviraju kao jednog od vodećih proizvođača i dobavljača CTP uređaja u svijetu. S tvrtkom MAN Roland Hrvatska d.o.o. surađuje već dugi niz godina. PlateRite serija 8000 Screenovih osvjetljivača ploča nudi kvalitetno osvjetljavanje izravno iz računala na termalno osjetljivu (830 nm) ploču, od malih B3 pa do B1 formata, s principom osvjetljavanja na vanjski bubanj.

Tvrtka Screen ne priznaje kompromis kad je riječ o kvaliteti i produktivnosti, pa stoga veliku pozornost pridaje kvalitetnim rješenjima kao što su on line perforiranje ploče za precizan registar, manipulacija pločom koja se uvijek obavlja s njezine stražnje strane (kako ne bi došlo do oštećenja), čišćenje, kontrola i mjerenje ploče prije namotavanja na bubanj.
Tvrtka Screen je lider u postizanju preciznog registra ploča, a svi Screenovi uređaji mogu biti opremljeni unutarnjom štancom za ploče, a rade na principu perforiranja dva tipa pančeva (jedan za tisak, a drugi za montažu ploče na bubanj) u isto vrijeme, a prije namatanja ploče na bubanj. Ta metoda daje veliku preciznost neusporedivu s off-line bušenjem ploča jer na taj način isključuje ljudsku pogrešku te ostvaruje bržu pripremu za tisak.

Kod modela PTR 8600 S, koji je nedavno instaliran u tvrtki Profil Internacional d.o.o., brzina osvjetljavanja pri standardnoj rezoluciji od 2400 dpi kod formata ploče 1030x790 iznosi 22 ploče/h. Opremljen je sa 64 laserske diode od kojih se svaka pojedinačno može zamijeniti.
Od ostalih modela iz serije PTR 8000, tvrtka Screen može ponuditi uređaje koji osvjetljavaju termalne ploče brzinom od 8, 13, 14 ili 22 ploče na sat, što ovisi o broju laserskih dioda koje su postavljene u uređaj.
Ploče koje se osvjetljavaju su termoosjetljive (830 nm), a mogu se koristiti termalne ploče svih priznatih svjetskih proizvođača kao što su Fuji, Kodak, Agfa, Lastra, Ipaga, a kao posebnu pogodnost Screen Plate Rite nudi i mogućnost osvjetljavanja besprocesnih ploča.
Osim tehnologije osvjetljavanjem laserskim diodama, tvrtka Screen sve više razvija i nudi osvjetljavanje temeljeno na GLV tehnologiji, već uvelike prisutnu na svjetskom tržištu, koja nudi iznimnu brzinu i fleksibilnost osvjetljavanja od 24, 32 ili 42 ploče na sat kod serije 8800 II, s maksimalnim formatom ploče koji se može osvjetljavati (1.160 x 940mm). Za one koji traže nešto više, postoji i mogućnost isporuke CTP uređaja s 4 000 dpi.

Inovativna GLV™ tehnologija

Grating Light Valve (GLV) je inovativna tehnologija osvjetljavanja dizajnirana za aplikacije koje zahtijevaju brzu modulaciju svjetla. GLV™ modulacijska glava izrađena je od stotinu mikroskopskih reflektirajućih traka smještenih preko silikonskog čipa. Trake se mogu pomicati gore-dolje tako da reflektiraju ili lome svjetlo laserske zrake kako bi svijetlile na nizu traka, s izvanrednom mikroskopskom preciznošću. Prednost usvajanja te najnovije tehnologije s 512-kanalnom glavom za osvjetljavanje je značajno povećanje količine podataka koji se mogu prenijeti na površinu ploče. Tom jedinstvenom kombinacijom Screenovi PlateRite uređaji mogu postići veliku brzinu osvjetljavanja ploča, istodobno smanjujući rotacijsku brzinu bubnja.
GLV tehnologija osvjetljavanja je u početku svoju primjenu našla na Screenovom CTP osvjetljivaču PTR 8800 II te na VLF osvjetljivačima koje poznajemo pod nazivom PlateRite Ultima 16 000 (max. format 1.470x1.165 mm s brzinom od 17, 25 ili 31 ploča/h), 24 000 (max. format 1.750x1.400 s brzinom 23 ili 33 ploče/h) i 36 000 (max. format 2.100x1.600 mm brzinom 19 ili 29 ploča/h).
Modeli PTR Ultima 24 000 i 36 000 nude mogućnost dvostrukog osvjetljavanja ploča formata 1.030x 1.400 i 1.030 x 1.600, što dovodi do nevjerojatne brzine od 58 ploča/h ili, konkretnije, jedan set ploča za deseterobojni tiskarski stroj B1 formata možemo osvijetliti za manje od 10 minuta.
Svi Screen CTP Plate Rite uređaji mogu biti automatizirani koristeći opciju za automatsko ulaganje ploča SA-L, u koju može stati jedna kazeta sa 100 ploča istog formata. Uređaji mogu biti i potpuno automatizirani koristeći opciju MA-L, koja dolazi u verziji s 3 + 2 dodatne kazete (u svaku kazetu stane 100 ploča jednog formata).
Kod automatskog ulaganja prilikom ubacivanja ploče u osvjetljivač zaštitni papir ploče automatski se šalje u posebnu kutiju za sabiranje papira koja se nalazi izvan stroja, a ploča u osvjetljivač gdje prilikom preuzimanja iz sigunosnih razloga sustav testira je li papir ostao na ploči kako se ne bi dogodilo da uđe u CTP zajedno s pločom. Prilikom ulaganja ploče u CTP nema nikakva kontakta s pločom odnosno s njezinom osjetljivom stranom.
Primjerice, kod modela 8600 S moguće je odabirom opcije MA-L osvijetliti 500 ploča različitih dimenzija bez ikakve operaterske intervencije u roku kraćem od 24 sata.

Trueflow 3 v. 4

Screenovi osvjetljivači mogu biti opremljeni HQ Ripom ili jednim od najnaprednijih workflow sustava za pripremu tiskovne forme pod nazivom Trueflow 3 v. 4.
Trueflow 3 v. 4 je značajna nadogradnja na jedan od najrazvijenijih sustava za pripremu tiskovne forme koji ga čini jednostavnim za upotrebu. Nova obilježja su u skladu s najmodernijim, potpuno digtaliziranim sustavima radnog tijeka koji se razvijaju u smjeru potpuno digitaliziranog načina rada u pripremi tiska. Svaki korak u procesu može biti specificiran, planiran i nadgledan (operater ima pristup preko bilo kojeg mrežnog terminala). Trueflow je optimiziran za rad s PDF formatom, ali može zaprimiti i isporučiti vrlo širok raspon formata datoteka te je kompatibilan s gotovo svim sustavima za izradu probnih otisaka u vrlo visokim rezolucijama. Također je osposobljen za rad s CIP 3 i CIP4/JDF proizvodnim podacima kada oni postanu dostupni u većini tiskarske administracije i dobavljača proizvodnih procesa koji će se svakako pojaviti sljedećih nekoliko godina.
Trueflow 3 v. 4, Screenov dokazani PDF workflow, sadrži karakterističnu provjeru datoteka, hot folder, izmjena u zadnji tren, OPI je podržan, a trapping i impozicija dizajnirani su tako da izvode optimiziranu produkciju computer-to-plate (CTP) i digitalnog tiska, te kreiraju napredno automatizirano mrežno rješenje radnoga tijeka. Trueflow 3 v4. u suradnji s tvrtkom Adobe potpuno je kompatibilan s PDF-ovima najnovije generacije te omogućava korisnicima komunikaciju temeljenu na JDF-u u pripremi tiska, samom tisku i doradnim operacijama.

M. Pećarina

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: