« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2012

Tisak etiketa digitalnim strojem Xeikon

I danas se smatra velikom prednošću da se digitalnim tiskom mogu, bez najmanjeg problema, otisnuti male naklade, kao i poslovi u kojima se pojavljuju promjenjivi podaci (numeracija, personalizacija, individualizacija, bar kodovi...). Isto tako, ta tehnologija dopušta otiskivanje više različitih poslova jedan za drugim, bez potrebe za zaustavljanjem stroja.

U današnje su vrijeme brzina i fleksibilnost uvijek na prvom mjestu. Tržište je zasićeno klasičnim strojevima i veliki je pritisak na cijene od strane konkurencije pa su od velike važnosti kvaliteta i kompletna ponuda pojedine grafičke kuće. Naime, ako kalkulirate troškove pripreme i izrade klišeja za fleksotisak, možemo zaključiti da je digitalni tisak poprilično rentabilniji. Kako povećati dobit tvrtke? Kako povećati prodaju? Sve su to pitanja s kojima se susrećemo svaki dan. I gdje je rješenje? Svakako u digitalnoj tehnologiji tiska.

Idealan za tisak etiketa
Napravljen je približan izračun da je rentabilnost tiska etiketa u digitalnom tisku do približno 2000 metara materijala. Ipak, to nije uvijek točno. Dužina od 2000 metara zaista jest nekakva granica za male naklade, međutim često rentabilnost ovisi o samoj vrsti posla koji tiskamo. Tržište je, naime, postalo sve otvorenije i na temelju te činjenice sve je više kupaca kojima su potrebne etikete na više jezika i u manjim nakladama. Pored toga se na etiketama sve više upotrebljava personalizacija, odnosno tisak promjenjivih podataka. I tu digitalni tisak ima veliku prednost.
Puno tvrtki u grafičkoj industriji spremno je investirati u digitalnu tehnologiju, međutim nije uspješan svatko tko nudi usluge digitalnog tiska. Problem leži u pravom načinu. Sasvim je prirodno da tradicionalni tiskari gledaju na digitalni tisak uvijek kroz prizmu klasičnog tiska. To znači da je uspjeh digitalnog tiska samo u tisku malih naklada. Generalno možemo reći da su u svakoj tiskari naklade prikladne za primjenu digitalnog tiska. Krajnji kupci došli su do zaključka da je praktički svejedno naruče li 3000 ili 5000 primjeraka, odnosno na kraju ipak naruče 5000 primjeraka. Međutim, nisu naručili 300 odnosno 500 primjeraka jer su pretpostavljali da je to preskupo, premda bi time izbjegli troškove skladištenja, dok se nabavna cijena po primjerku zbog toga ne bi bitno promijenila. U tom uvjerenju su ih tiskari i ostavili. Naravno, sam tiskar s takvim malim narudžbama neće doći do velikog volumena tiska i zbog toga je svakako u pitanju brzi povrat investicije.

Prednosti digitalnog tiska
Konačno dolazimo do pitanja oko kojeg se razvija najviše polemika, prije svega u većim grafičkim kućama – je li digitalni tisak doista tehnologija koja pruža veću dodanu vrijednost i veću dobit nego klasični tisak? S obzirom na to da u digitalnom tisku imamo mogućnost tiska promjenjivih podataka, to je svakako moguće.
I kako tiskar može prodati tu dodanu vrijednost? Ispravnim potezima mora doći do kupca i proslijediti ideju o tome kako konačni kupac može optimizirati svoje radne procese i smanjiti troškove. Kod takve analize svakako se kao optimalno rješenje ne nametne samo digitalni tisak, nego u više primjera i klasični tisak. I tako treba biti. Napokon, te dvije tehnologije u međusobnoj su vezi. Međutim, na taj se način na tržištu pojavljuje svega nekoliko tiskara. Istina je da su sve češći upiti o prednostima koje nudi digitalni tisak. Statistički gledano, zaključak je da volumen odnosno količina kolor digitalnog tiska svake godine poraste približno 20 do 25 posto. I tu se postavlja pitanje kamo ide sav taj potencijal? Općenito možemo reći da digitalni tisak danas uspješno i učinkovito odgovara na različite izazove i ispunjava sve veće potrebe kupaca vezane uz fleksibilnost. Zbog toga oprema mora biti prikladna za male naklade, vrijeme izrade mora biti kratko, a isporuka u dogovorenom roku. Međutim, sve to je moguće postići samo zahvaljujući digitalnom tisku.

Xeikonova pionirska uloga u kolor digitalnom tisku etiketa
Xeikon je bio pionir u uvođenju kolor digitalnog tiska etiketa u svijetu. Već 1996. godine izradio je, u kooperaciji s tvrtkom koja je raspolagala velikim znanjem o tehnologiji fleksotiska, prvu liniju za izradu etiketa. Tržište je tu ideju vrlo dobro primilo jer je takav način izrade manjih naklada cjenovno puno pristupačniji od tehnologije fleksotiska.
Pored visoke brzine Xeikonovih strojeva za tisak etiketa, moguće je u jednom prolazu tiskati pet boja, od kojih peta može biti posebna spot boja, bijela pokrivna boja, nevidljiva zaštitna boja i slično. Xeikonovi strojevi koriste novi QA-I toner kod kojeg je cijena otiska niža, dok s druge strane ima veću kvalitetu. U osnovi taj toner ima veću otpornost, što je izuzetno ­dobrodošlo jer su same etikete često izložene nepovoljnim uvjetima - vlažnim skladištima, jakoj svjetlosti, niskim temperaturama (zamrzavanje prehrambenih proizvoda) i slično.

Ekološki besprijekorna tehnologija
Tehnologija koju upotrebljava Xeikon ekološki je potpuno besprijekorna, a s druge strane potrebno je naglasiti da je sam proces tiska vrlo stabilan od prvog pa do zadnjeg otiska. Svi Xeikonovi potrošni materijali imaju certifikat za prikladnost upotrebe s prehrambenim proizvodima i potpuno su bez mirisa, tako da se otisnute etikete mogu bez problema lijepiti direktno na prehrambeni proizvod – dakle, bez dodatne ambalaže. Na Xeikonu otisnute etikete mogu pokriti praktički sva tržišta, i to od domaćinstva do kemijske industrije, kao i farmaceutsku industriju koja ima vrlo visoke zahtjeve. Jednostavno ne postoje zapreke niti za jedno tržište pa vlasnici Xeikonove tehnologije imaju potpuno odriješene ruke kod izbora samog tržišta.

Nekoliko tehničkih pojedinosti
Xeikon može tiskati praktički na sve vrste materijala maksimalne širine do 516 mm i na gramature od 40 do 350 g/m2. Brzina stroja je 19,2 m/min. Maksimalni kapacitet stroja je 594 m2/sat. Tiskarski stroj može biti on line povezan s doradnim strojem D-Coat, čiji sastavni dijelovi mogu biti UV-lak, laminiranje, toplinski tisak na folije, slijepi tisk, izrezivanje, namotavanje otpada i namotavanje gotovih etiketa. Za samo djelovanje stroja zadužen je kompjuterski dio stroja (front-End – DFE) X-800 koji je potpuno otvoren i modularan te sadržava opsežne PrePress funkcije i vrlo brzi RIP. Na tom području Xeikon praktički nema ograničenja jer se mogu upotrebljavati svi formati. RIP se isporučuje sa samim strojem i vrlo se dobro podudara s tiskom promjenjivih podataka iz različitih aplikacija i baze podataka.

Pripremio: Andrej Štrus, Xeikon Austria GmbH, Xeikon Eastern Europe
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: