Zatvarač od obnovljivih materijala


Prehrambeni gigant Nestlé je u suradnji s Tetra Pakom proizveo zatvarač u potpunosti izrađen od obnovljivih materijala za dvije mliječne robne marke u Brazilu.
Od početka ovog mjeseca ambalažu dviju Nestléovih mliječnih robnih marki u Brazilu – Ninho i MolicoUHT - resit će novi zatvarači. Riječ je o prvim polietilenskim (PE) zatvaračima na svijetu proizvedenima iz derivata šećerne trske.

Ovaj novi obnovljivi materijal razvila je najveća brazilska petrokemijska kompanija, Braskem.

"Ovim se procesom smanjuje globalna emisija stakleničkih plinova budući da obnovljivi izvori poput šećerne trske apsorbiraju CO2 iz atmosfere", izjavili su predstavnici Tetra Paka. "Nadamo se da ćemo ovim potezom motivirati i ostale kompanije da ulažu u razvoj 'zelenog' polietilena čime će se povećati njegova dostupnost na tržištu i smanjiti cijena sirovina za njegovo dobijanje."

Iz kompanije su dodali da je i 75 posto materijala korištenog u proizvodnji višeslojne ambalaže za mlijeko također dobiveno iz obnovljivog izvora – drveta. Uz rastuće korištenje polimera dobivenih iz biljnih izvora, u Tetra Paku ističu da im je cilj proizvesti ambalažu koja je u cijelosti proizvedena iz obnovljivih izvora.

Budući da je potražnja za naftom u porastu, ograničenja u ponudi i sve stroži zakoni vezani uz sprečavanje klimatskih promjena rezultirali su da sve više kompanija sa zanimanjem razmatra 'zelenu' ambalažu za pakiranje svojih proizvoda.

Predsjednik Nestléa u Brazilu, Ivan Zurita, je izjavio da se društvena odgovornost kompanije zasniva na suradnji s institutima, zakladama, vladinim tijelima, nevladinim organizacijama i privatnim kompanijama poput Tetra Paka i Braskema.

Izvor: FoodProductionDaily
Datum objave: 8.8.2011., 14:33