U Osijeku započinje odvojeno prikupljanje plastičnog otpada

Osječka tvrtka za komunalno gospodarstvo Unikom d.o.o. započet će od idućeg mjeseca s odvojenim prikupljanjem plastičnog otpada koji nije obuhvaćen programom povrata ambalaže, najavili su na jučer održanoj tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i Tomislav Glavaš direktor Unikoma.

Tako će već od sljedećeg tjedna početi podjela posebnih žutih okvira i vreća za razvrstavanje i prikupljanje plastičnog otpada
Podsjećamo da je Unikom d.o.o. još 2010. godine započeo s projektom odvojenog prikupljanja korisnog otpada u gradu Osijeku.
Potaknuti dobrim rezultatima ostvarenim prikupljanjem starog papira, gdje su se prikupljene količine starog papira u razdoblju od 2010. do 2012. godine povećale za više od 300 posto, odlučeno je da se od travnja 2013. započne s odvojenim prikupljanjem plastike u gradu Osijeku.

U Unikomu očekuju da će se ovim novim pristupom prikupiti više od 200 tona plastike, u odnosu na dosadašnje 22 tone. U tijeku je i nabava specijaliziranog vozila od 5m3 za prikupljanje isključivo plastike, a s tvrtkom Dravom Internacional sklopljen je ugovor kao oporabiteljem prikupljene plastike.
Na području grada do sada je postavljeno 84 eko otoka, u koje je uloženo oko 700.000 kuna, 5 eko točaka, te reciklažno dvorište vrijedno 820.000 kuna, na kojem se razvrstava i prikuplja 19 vrsta otpada.
Gradonačelnik Bubalo najavio je da je u tijeku izgradnja velike kompostane, investicije vrijedna 16 milijuna kuna, dok je za 2014. godinu planirano otvaranje još jednog reciklažnog dvorišta.
Datum objave: 28.3.2013., 8:22