U Europi se reciklira 70 % papira


Europa, kako su pokazala najnovija istraživanja, reciklira više od 70 % papira i kartona,  međutim, problem su i dalje druge vrste otpada koje zatrpavaju deponije i postrojenja za spaljivanje.

U 13 europskih zemalja reciklira se više od 70 % papira, uz istovremeno smanjenje broja onih koje recikliraju manje od 60 % starog papira. U EU 60 %  ukupnog otpada završi na deponijama ili se spaljuje, što je izuzetno loše po okoliš.
Europski savjet za reciklažu papira (ERPC) objavio je da je reciklaža papira posljednjih 20 godina povećana oko 30 % te je tako primjerice  2012. godine prerađeno 71,7 % starog papira.
Izvješće Savjeta pokazalo je i da su se u 2012. godini papirna vlakna u Europi u prosjeku ponovo koristila 3,5 puta u odnosu na 2,4 puta u ostalim dijelovima svijeta.
Potrošnja papira u Europskoj uniji smanjena je 13 % u usporedbi s postotkom iz 1998. godine, dok je količina recikliranog papira povećana jedan i pol put, što u Savjetu ocjenjuju kao "značajno postignuće".
Komentirajući rezultate istraživanja, tajnik Savjeta Jori Ringman-Beck rekao je da su godinama ulagani veliki napori da se i građanima i poslovnim subjektima pojednostavi prikupljanje papira za reciklažu.
"Podaci iz izvješća dokazuju da je reciklaža papira jedna prava „made in Europe“ industrija i u skladu s politikom EU, treba osigurati da to i ostane", istaknuo je Ringman-Beck.
Datum objave: 3.9.2013., 12:57