Studiju Tumpić/Prenc prva i druga nagrada na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku

I ove je godine veliki uspjeh na Zagreb design weeku postigao rovinjski Studio Tumpić/Prenc, koji se plasirao u sam vrh kategorije grafičkog dizajna. Kreativni je trojac Studija s radom “Otkrivanje ‘mikrosvijeta’ biodinamičkih vina” osvojio prvu nagradu, dok je s radom “Lab’Bel 10 years” zauzeo drugo mjesto.

Grafičko oblikovanje ambalaže za vina istarske vinarije Šuran, čiji rad počiva na načelu biodinamičke poljoprivrede, bazira se na najvažnijem obilježju takve proizvodnje, a to je obogaćivanje tla prirodnim pripravcima koji povećavaju njegovu mikrobiološku aktivnost. Motiv etikete jest prikaz slojeva tla koje čine mikroorganizmi u obliku slova iz citata talijanskog znanstvenika i aktivista Carla Petrinija, kojim se poziva na ekološku svijest, te ujedno kritizira masovnu proizvodnju hrane. Okom nevidljivi tekst poručuje povratak drevnom znanju poljoprivrednika, a moguće ga je pročitati tek povećalom ugrađenim u poklopac ambalaže.

Prvonagrađeni rad na ovogodišnjem ZGDW-u već je prepoznat od strane struke, te shodno tome i višestruko nagrađivan. Iza njega stoje nagrade na natjecanjima poput European Design Award i Ideja X, a odnedavno i prestižna nagrada na svjetskoj razini – Red Dot. Drugo mjesto kategorije grafičkog dizajna, prema mišljenju žirija, pripalo je radu koji ovjekovječuje desetogodišnje djelovanje umjetničkog laboratorija grupe Bel, francuske multinacionalne tvrtke, čiji je glavni cilj izraditi kolekciju moderne umjetnosti, te generirati umjetničke izložbe i događaje.



“Iznimna nam je čast što je žiri čak dvama našim radovima dodijelio nagradu. Ponosni smo što se već međunarodno nagrađivani dizajn za biodinamičko vino našao na prvome mjestu, a posebno nas veseli što je po prvi put nagrađen i katalog za našeg francuskog klijenta Lab’Bel”, komentirao je kreativni direktor Studija, Anselmo Tumpić.
Datum objave: 28.9.2021., 20:47