Spor Atlantic Grupe i Fonda oko naknade za ambalažu


Dok drugi proizvođači godišnje plaćaju naknadu za PET ambalažu i 120 milijuna kuna, Atlantic Grupa Emila Tedeschija o tome se spori s Fondom za zaštitu okoliša tvrdeći kako oni te naknade nisu dužni plaćati.

Unatoč rješenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prema kojem bi proizvođači trebali plaćati naknadu za ambalažu, Atlantic za svoj napitak Cedevita GO to ne čini. Naime, u Atlanticu smatraju kako nisu obvezni platiti povratnu i poticajnu naknadu, te se po tim pitanjima od izlaska Cedevite GO na tržište i spore s Fondom. Svoj stav argumentiraju podatkom da je Cedevita GO klasificirana kao vitaminski instant-napitak te da u skladu s tim nisu dužni platiti naknadu.

"Oni su plaćali naknadu za zbrinjavanje koja iznosi 0,10 kuna po jedinici proizvoda, no ne i povratnu i poticajnu naknadu", izjavio je za Business.hr Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Povratna naknada iznosi 0,50 kuna po jedinici proizvoda, dok poticajna naknada nije fiksna i ovisi o volumenu i težini proizvoda. Tako se ukupna naknada, koju proizvođači pića plaćaju, u nekim slučajevima može popeti i blizu jedne kune po jedinici proizvoda, a Atlantic za Cedevitu GO plaća samo 0,10 kuna.

Spor Atlantic grupe i Fonda prekinulo je nedavno Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša odlučivši kako Atlantic mora platiti naknadu, te je prije desetak dana Fond za neplaćeni iznos naknada ispostavio i fakturu. No, nije otkriveno o kolikom je iznosu riječ.

Naknade za ambalažu moraju plaćati i proizvođači i uvoznici, a Jamnica je, primjerice, za 2009. za naknade za ambalažu ukupno platila oko 120 milijuna kuna, dok je koprivnička Podravka prošle godine za naknade platila 20,2 milijuna kuna.

Izvor: Business.hr
 

Datum objave: 24.8.2010., 8:35