Recovery organizacije kao alternativa aktualnom sustavu gospodarenja ambalažnim otpadom

U Zagrebu je danas održan okrugli stol na temu „Sustav upravljanja ambalažnim otpadom“, u organizaciji tvrtke Interseroh iz Zagreba. Tijekom rasprave o novom Zakonu o otpadu i popratnim pravilnicima, Mario Obrdalj, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode RH najavio je kako novi Zakon predviđa uspostavu recovery organizacija kao novog sustava gospodarenja ambalažnim otpadom.
 
„Koncesijski model se napušta i ostaje još financijsko i pravno pitanje postojećih koncesija. Zakonom će biti značajno poboljšan i sustav izdavanja dozvola, a zasebne kategorije otpada imat će i svoj zasebni pravilnik u kojem će se odrediti i prijelazni rokovi i druge obveze“, istaknuo je Obrdalj.

Svi novi propisi trebali bi uvesti promjene u područje zbrinjavanja ambalažnog otpada. Kao novi sustav uvest će se model recovery organizacija, oblik kolektivnih ili pojedinačnih sustava (trgovačka društva) koji od proizvođača ambalažnog otpada preuzimaju njegovu cjelokupnu zakonsku odgovornost za gospodarenjem otpadom, kao transparentan i izuzetno učinkovit sustav te kao model koji smanjuje troškove za ekonomiju.

„Tržišni sustav jedini je način koji dugoročno može osigurati stabilno funkcioniranje sustava gospodarenja ambalažnim otpadom u korist države, gospodarstva, sakupljača/komunalaca, krajnjih posjednika ambalažnog otpada te okoliša u Republici Hrvatskoj“, istaknuo je Vanja Horvat, direktor Interseroha.

„Svaki sustav ima problema i manjkav je. Trenutačni sustav u Hrvatskoj nije ekonomičan, neučinkovit je, duboko koruptivan i kao takav neodrživ“, izjavila je Mirela Holy, a s njom se složila i Mirjana Matešić, ravnateljica HRPSOR-a, istaknuvši kako sve uključene strane priželjkuju promjenu trenutačnog sustava.

U vrijeme kad se iščekuje novi Zakon o otpadu i donošenje svih novih relevantnih pravilnika, pa tako i novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, a s obzirom na aktualnost teme, bilo je potrebno osigurati prostor za javnu raspravu o sustavu gospodarenja ambalažnim otpadom.

Na okruglom stolu sudjelovali su Mario Obrdalj, dipl. ing. građ., pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i održivi razvoj u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode RH, dr. sc. Mirela Holy, saborska zastupnica, dr. sc. Mirjana Matešić iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Bernard Ivčić iz Zelene akcije, mag. Radovan Tavzes, savjetnik vlada Jugoistočne Europe za pitanja okoliša i bivši generalni direktor Direktorata za okoliš pri Ministarstvu za okoliš i prostor Republike Slovenije te Vanja Horvat, direktor Interseroha.
Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici domaćih i stranih kompanija koji u svom poslovanju imaju obvezu zbrinjavanja ambalažnog otpada, kao i razni stručnjaci te predstavnici državnih institucija.
Datum objave: 26.3.2013., 15:29