Razvoj savitljivih digitalnih čitača knjiga


Prvi Amazonov digitalni čitač Kindle stajao je u Sjedinjenim Američkim Državama 400 dolara, a na zaslonu su se mogle prikazati samo četiri nijanse sive boje. “E-knjige bit će odraz njihova društvenog i spoznajnog života”, kaže Thompson. Razvijaju se savitljivi digitalni čitači knjiga koje ćete moći ponijeti u džepu čak i u rat.
Danas su digitalni čitači knjiga mnogo jeftiniji i imaju znatno bolje zaslone i memoriju. No, razvoj čitača tek se zahuktava, a jedan znak toga je i rat cijenama koji su u lipnju vodili Amazon i Barnes & Noble zbog kojeg e-čitači trenutno stoje tek 139 dolara. Bitna su im konkurencija drugi uređaji pomoću kojih se mogu čitati knjige, novine i časopisi, a među njima su mobilni telefoni te tablet računala poput iPada. Apple je obznanio da je od lansiranja u travnju prodano 3,3 milijuna iPada. “Gotovo je s knjigom u papirnatom obliku”, kaže vizionar digitalnog doba Nicholas Negroponte. Što nas onda čeka u svijetu digitalnih knjiga?

Stručnjaci kažu da se čitateljima spremaju uređaji novih oblika i veličina, a cijena će im i dalje padati. Negroponte vodi neprofitnu organizaciju koja želi milijune siromašne djece u svijetu opremiti jeftinim računalom. Nastojanja organizacije potakla su komercijalni razvoj popularnog netbooka, jeftinog malog prijenosnog računala koji je posljednjih nekoliko godina postao iznimno tražen. Smatra da će cijena digitalnih čitača knjiga s vremenom pasti na 50 ili čak 20 dolara.

Negroponteova organizacija “Laptop za svako dijete” razvija računalo u obliku ploče koje će se na tržištu pojaviti 2012. godine i stajat će manje od 100 dolara. Bit će napravljeno od neslomljive plastike i sličit će iPadu, a “koristit će toliko malo energije da će se moći pokrenuti navijanjem”, kaže Nicholas Negroponte.

Stručnjaci koji se bave razvojem tablet računala kažu da će jednom postati toliko savitljivi da ćete ga moći smotati i ubaciti u torbicu ili džep. Centar za razvoj savitljivih zaslona pri Državnom sveučilištu u Arizoni u suradnji s vojskom Sjedinjenih Američkih Država razvija savitljive i neslomljive zaslone i uređaje koji će se moći koristiti na ratištu. “U stvaranju savitljivih zaslona ima brojnih drugih tehnoloških izazova osim samog savijanja zaslona”, ističe Nick Colaneri, voditelj Centra. “Međutim, ne bi me iznenadilo da se pojave na tržištu inovacija u sljedeće tri ili pet godina.”

Clive Thompson, kolumnist koji u časopisu Wired piše o znanosti i tehnologiji, smatra da će, “ako izdavači budu dovoljno pametni, a čitateljima se posreći”, sadržaj e-knjiga biti otvoren i prilagođen za rad. “Moći ćete rezati, lijepiti i mijenjati omiljene odlomke te ih koristiti na svakojake načine onako kako danas koristimo tekstualne i video sadržaje kako bismo se svađali, izražavali osjećaje ili razmišljali”, dodaje Thompson. Drugim riječima, digitalne knjige postat će društveno iskustvo jer će čitatelji moći razmjenjivati mišljenja i vidjeti najpopularnije odlomke koji drugi posebno označe i komentiraju u stvarnom vremenu.

Izvor: The New York Times


 

Datum objave: 9.8.2010., 9:08