Povratna naknada za otkup PET ambalaže smanjuje se na 20 lipa


Sadašnja povratna naknada za otkup PET ambalaže od 50 lipa uskoro će se smanjiti na 20 ili 30 lipa, neslužbeno se doznaje u Ministarstvu zaštite okoliša.
Inicijativu je najavio potpredsjednik Vlade Petar Čobanković, koji smanjenje povratne naknade za PET ambalažu vidi i kao način kontrole cijene hrane.
Proizvođači pića tvrde, kad bi se povratna naknada smanjila na 30 lipa, cijene proizvoda u povratnoj PET ambalaži pale bi na razinu prije poskupljenja. Prazna ambalaža i dalje bi se reciklirala, a potrošačima pića pojeftinila.

Resorni ministar Branko Bačić zatražio je analize o smanjenju naknade za zbrinjavanje, pa tako i povratne naknade za PET, ali rezultati još nisu poznati. Službeno, iz Ministarstva je stigao tek odgovor da je “u tijeku izrada novog Pravilnika o ambalaži i Ministarstvo razmatra mogućnost smanjenja naknade zbrinjavanja”.

Smanjenje naknada se uvodi kako bi se spriječila proizvodnja ili ilegalni uvoz nekorištene PET ambalaže, a potpredsjednik Čobanković uvjeren je da ako je „realna cijena koštanja PET ambalaže 20 lipa, nije u redu da cijena njezina zbrinjavanja bude veća“.

Dragica Bagarić, direktorica tvrtke Eko-Ozra koja okuplja proizvođače pića ističe da su oni već upozoravali na nepravilnosti u sustavu, netransparentnost i niz nelogičnosti u Pravilniku o ambalaži i amabalažnom otpadu. Bagarić je istaknula kako hrvatska statistika staje s prikupljenim, a da istovremeno ne znamo koliko je ambalaže stavljeno u opticaj, te da se za kilogram ambalaže povratne naknade drastično razlikuju i ovise o vrsti proizvoda koji je bio upakiran u istu.

Izvor: Jutarnji.hr
Datum objave: 15.2.2011., 8:35