Održani Svjetski dani ambalaže 2012!

U hotelu Le Meridien Lav u Splitu od 3. do 8. lipnja održani su Svjetski dani ambalaže, u organizaciji Instituta za ambalažu i tiskarstvo – IAT*, tvrtke Tectus d.o.o. iz Zagreba i stručnog časopisa Ambalaža/REGprint te pod generalnim pokroviteljstvom Svjetske organizacije za ambalažu (World Packaging Organization – WPO)**.
Tijekom šest dana Split je bio centralno mjesto okupljanja svjetskih, regionalnih i domaćih stručnjaka svih razina promišljanja i proizvodnje ambalaže, točnije više od 230 sudionika iz 37 svjetskih zemalja.

Dijamantni sponzor Svjetskih dana ambalaže bila je Kineska federacija za ambalažu, a zlatni sponzor Vetropack Straža tvornica stakla d.d., Hum na Sutli.

Tijekom 4. i 5. lipnja održane su sjednice Upravnog odbora i skupština Svjetske organizacije za ambalažu na kojima su predstavljene aktualnosti u radu Svjetske organizacije za ambalažu i predviđanja za predstojeće razdoblje.

Za Hrvatsku i regiju posebno značajan skup održan je 5. lipnja - okrugli stol "Ambalažna industrija regije i održivost" s naglaskom na zakonske propise u području gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom. Uz ministricu zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Mirelu Holy, prezenteri su bili izaslanici na najvišoj razini iz ministarstava zaštite okoliša Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije, koji su predstavili praksu u gospodarenju ambalažnim otpadom u svojim zemljama, iznoseći dosadašnja iskustva i daljnje planove s ciljem ispunjavanja postavljenih ciljeva.

Svjetski kongres "Ambalaža i održivost", 6. lipnja, ponudio je iznimne i aktualne teme o trendovima u svim segmentima ambalažne industrije, a predavači su bili predsjednici instituta, udruženja i upravnih tijela iz brojnih svjetskih zemalja, kao i predstavnici regionalnih i globalnih ambalažnih kompanija, lidera na području održivih poslovnih praksi vezanih uz ambalažu. Više od 140 sudionika Kongresa imalo je priliku poslušati najnovija dostignuća i trendove u ambalažnoj industriji te predviđanja daljnjeg razvoja. Tijekom Kongresa predsjednik Svjetske organizacije za ambalažu Thomas Schneider dodijelio je nagrade CROPAK i REGPAK za najbolju ambalažu na hrvatskom i regionalnom tržištu za 2012. godinu.

Uz Kongres je održana i gospodarska izložba najuspješnijih regionalnih i globalnih kompanija te njihovih proizvoda i usluga namijenjenih ambalažnoj industriji.

Na svečanosti 7. lipnja dodijeljene su nagrade WorldStar za najbolju ambalažu na svjetskoj razini, koju Svjetska organizacija za ambalažu dodjeljuje od 1970. godine potičući tako inovacije u ambalaži. Dodijeljeno je 46 nagrada dobitnicima iz cijeloga svijeta, a gala večera u okviru koje su nagrade dodijeljene bila je i prilika za opuštenije i neformalnije druženje sudionika. Nagradom WorldStar ovjenčala su se i tri hrvatska predstavnika - tvrtke Istragrafika d.d., Kanfanar, TDR d.d., Rovinj i Hand design studio d.o.o., Zagreb.
Datum objave: 12.6.2012., 14:20