Od ove godine plaća se povratna naknada i za bočice od 2 dl

Ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade ući će 1. srpnja ove godine
Od 1. siječnja ove godine, prema izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom, uvedena je povratna naknada i za ambalažu od dva decilitra, za plastične i staklene bočice te za limenke. To znači da kupci mogu vratiti tu ambalažu pod uvjetom da je na njoj oznaka 'Povratna naknada 50 lipa'.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naveo je kako će se ambalaža od dva decilitra moći predati samo ručno, a ne u automatima kako u njima ne bi završile i bočice bez oznake, za koje pri stavljanju na tržište nije uplaćena povratna naknada.

Dodali su da prema napravljenoj analizi još u oko 75 posto prodavaonica ručno preuzimaju ambalažu i inače. Fond ističe kako na kraju svakog računa mora biti istaknut iznos naplaćene povratne naknade te napominju da građani moraju dobiti novac za povrat ambalaže.

Ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade ući će 1. srpnja ove godine, a naknadu će se nakon tog datuma također moći dobiti samo za boce koje će imati oznaku za povratnu naknadu.
Datum objave: 18.1.2021., 19:12