Lokalna zabrana plastične ambalaže za vodu

Iz trgovina australskog grada Bundanoona maknute su apsolutne sve plastične bočice s vodom, što je bila ideja samih trgovaca, a po gradu su postavljene fontane s pitkom vodom.

Nakon kampanje o štetnosti flaširane vode, australski gradić Bundanoon u blizini Sydneyja, u srpnju ove godine izglasao je zabranu plastičnih boca.

Prvi službeni dan zabrane plastične ambalaže za vodu građani su obilježili mimohodom glavnim gradskim ulicama. Iz trgovina su maknute apsolutne sve plastične bočice s vodom, što je bila ideja samih trgovaca, a po gradu su postavljene fontane s pitkom vodom.

Dvije tisuće građana tog gradića svjesno je da je njihova akcija lokalnog karaktera, ali svojom konkretnom mjerom vjeruju da će pridonijeti pobuđivanju ekološke svijesti diljem svijeta.

Problem koji se najčešće veže uz flaširanje vode je nepotrebna upotreba plastike i goriva za transport. Studija provedena u New South Walesu iz 2006. pokazala je da je ta industrija odgovorna za emisiju 60.000 tona stakleničnih plinova.


 

Datum objave: 2.10.2009., 8:21