Kyotski protokol i IPPC direktive najveći izazovi za gospodarstvo


Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj 23. veljače je održao okrugli stol na temu „Financiranje projekata zaštite okoliša“.

Cilj okruglog stola bio je razmotriti mogućnosti financiranja projekata zaštite okoliša koji su preduvjet sukladnosti s propisima Europske Unije. Usprkos različitim mehanizmima koji postoje za financiranje ove problematike, gospodarstvo ta sredstva značajnije ne koristi. Djelomično problem leži u lošoj informiranosti, ali i u neprilagođenosti programa mogućnostima gospodarstva i njegovim potrebama. S druge strane u obliku različitih naknada, velika sredstava iz gospodarstva se svake godine prikupljaju na ime emisija u okoliš, velika većina istih ne ulaže se u sanaciju kriznih točaka u gospodarstvu.
Zbog ozbiljnosti zahtjeva koji su stavljeni pred gospodarstvo u Hrvatskoj, otvorena je rasprava o mogućim opcijama koja se mogu primijeniti u rješavanju ovog izazova. U raspravi su sudjelovali predstavnici gospodarstva, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatskog sabora, komercijalnih banaka i drugi. Iznesene su moguće opcije za financiranje projekta, ali i primjedbe na postojeće programe, te njihovu primjenjivost u  gospodarstvu.
Istaknuto je kako je gospodarstvo opterećeno davanjima različitih naknada zaštite okoliša, ali se tako prikupljena sredstva ne vraćaju u gospodarstvo. Budući da je postizanje standarda zaštite okoliša ujedno i dozvola za rad, bez ulaganja u ovo područje gospodarstvo gubi utrku s konkurencijom. Stoga je još jednom upućena primjedba kako se značajnija sredstva trebaju ulagati u postizanje standarda zaštite okoliša, a programi financiranja moraju biti primjereni potrebama i mogućnostima gospodarstva. Posebno se očekuje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sredstva prikupljena u gospodarstvu preusmjeri u gospodarstvo kroz različite programe kako bi se postigli ciljevi Kyotskog protokola te IPPC direktive koji su u ovom trenutku najveći izazovi za gospodarstvo.


Datum objave: 24.2.2011., 15:51