Kuća od plastičnih boca


U nigerijskom selu Yelwa nalazi se prva kuća u toj zemlji izgrađena od upotrijebljenih plastičnih boca, a pokazala se pravom turističkom atrakcijom. Stotine ljudi, uključujući vladine dužnosnike i vođe plemena, došlo je razgledati zidove kružnog oblika – arhitektonsku formu popularnu u graditeljstvu sjeverne Nigerije. Boce ispunjene pijeskom postavljene su bočno, jedna povrh druge i povezane blatom.
Najljepši aspekt kuće predstavlja vanjski zid, s obzirom da kružna dna na vanjskom dijelu boca čine vrlo zanimljiv uzorak. No za autore tog projekta, ekološki aspekt je taj koji predstavlja najveću važnost.

Trenutačno se na tom imanju, na terenu doniranom od strane jednog grčkog biznismena i ekologa, gradi 25 takvih kuća, koje će biti moguće unajmiti.

Djeca koja zarađuju novac puneći takve boce jednog će dana biti u mogućnosti pohađati školu koja će biti izgrađena na imanju. Za gradnju svake kuće koja se sastoji od jedne spavaće sobe, dnevnog boravka, kupaonice, wc-a i kuhinje, potrebno je oko 7800 plastičnih boca.

Tehnologija "opeka od boca" pokrenuta je prije devet godina u Indiji, te Južnoj i Srednjoj Americi, dajući isplativu i ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnim građevinskim opekama.

Yahaya Ahmed iz nigerijske Razvojne udruge za obnovljive izvore energije procjenjuje da će kuća od boca koštati jednu trećinu ukupnog iznosa koji je potreban da bi se izgradila slična kuća od betona i opeka, a kuća od boca je ujedno i dugotrajnija. "Zbijeni pijesak unutar boca gotovo je 20 puta izdržljiviji od opeka", navodi Ahmed, te dodaje kako se planira izgraditi i trokatnica od boca.
Kuće od boca su ujedno idealne za vruću nigerijsku klimu zato što pijesak preuzima ulogu izolatora i sprječava prolazak sunčeve topline, održavajući tako temperaturu soba na nižoj razini. Također, zbog zbijenog pijeska zidovi su otporni na metke, što može biti od velike prednosti za ljude u manje sigurnoj sjevernoj regiji.

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta Zenith International, većina vode u Nigeriji prodaje se u malim plastičnim vrećicama, no tržište vode u plastičnim bocama je u porastu, između 20 i 25 posto od službeno registriranih prodajnih podataka, što je jednako količini od 500 milijuna litara po godini. To znači da u Nigeriji zapravo postoji potražnja za plastičnim bocama jer se često koriste za čuvanje hrane ili kao kod uličnih prodavača – za prodaju proizvoda kao što je kikiriki.

Boce za takve kuće trenutačno se dobivaju od hotela, restorana, kućanstava i stranih ambasada. Uključeni u projekt također se nadaju da će to pomoći da se djeca koja ne idu u školu sklone od života na ulici.

Nakon što 25 kuća bude dovršeno, sljedeći građevinski projekt Razvojne udruge za obnovljive izvore energije bit će izgradnja škole na tom imanju.

Izvor: BBC
Datum objave: 6.2.2012., 10:41