Kanada odlučila: bisfenol A je otrovan!

Kanada je 13. listopada postala prva zemlja na svijetu koja je bisfenol A (BPA) službeno proglasila otrovnim spojem koji predstavlja rizik za ljudsko zdravlje i okoliš.
Kanadsko Ministarstvo zdravstva i zaštite okoliša potvrdilo je da je BPA uvrstilo na listu zabranjenih supstanci prema kanadskom Zakonu o zaštiti okoliša.
"Kanadska vlada uložila je mnogo napora u aktivnosti oko zaštite okoliša i zdravlja Kanađana od bisfenola A", izjavio je kanadski ministar zaštite okoliša Jim Prentice. "I dalje zadržavamo vodeću poziciju u bavljenju ovim problemom te ćemo nastaviti marljivo raditi na praćenju i upravljanju bisfenolom A."

BPA je industrijski spoj koji se koristi za izradu čvrste i prozirne plastike, poput one od koje se rade bočice za dječju hranu. Također se koristi u proizvodnji različitih smola kojima se zaštićuje unutrašnja strana metalne ambalaže za hranu i pića.
Opasnost za život i zdravlje
Kako bi ga uvrstila na popis otrovnih tvari, Kanada je kao primarni izvor izlaganja BPA-u definirala unos putem hrane. Istovremeno se ukazalo na sumnje o povezanosti BPA-a i neurodegenerativnih poremećaja u sisavaca te je donesen zaključak da se "s obzirom na rizik po ljudsko zdravlje ovoj kemikaliji pristupa s predostrožnošću ... te se ne smije dozvoliti njeno ispuštanje u okoliš u koncentracijama većim od onih propisanih zakonom."

Znanstvena mišljenja

Kanadska odluka rezultat je dvogodišnjih istraživanja i promišljanja te se znatno razlikuje od nedavnih zaključaka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je odbacila rezultate desetaka nedavnih istraživanja utjecaja BPA-a na živčani sustav. EFSA je izjavila da nisu pronašli dovoljno znanstvenih dokaza koji bi utjecali na smanjenje granica toleriranog dnevnog unosa ovog spoja.
Kanadsko stajalište naišlo je i na žestok otpor  kemijske industrije. Direktor udruženja American Chemistry Council je prokomentirao da je odluka kanadske vlade "neutemeljena, u suprotnosti s rezultatima globalnih istraživanja te da će izazvati nepotrebnu paniku i zbunjivanje javnosti".
Međutim, kanadska vlada tvrdi da su njene mjere utemeljene na "neoborivim i releventnim znanstvenim dokazima". Istraživanja provedena u vladinim laboratorijima dokazala su da "bisfenol A može biti opasan po ljudsko zdravlje i okoliš te je Kanada odlučila biti prva zemlja u svijetu koja će poduzeti ovaj važan korak u zaštiti svojih građana", izjavila je Leona Aglukkaq, kanadska ministrica zdravstva.

Izvor:
www.foodproductiondaily.com
Datum objave: 3.11.2010., 13:50