Izbor najbolje oblikovane hrvatske knjige


Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta na Majni i ove je godine povjerila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizaciju izbora te sudjelovanja hrvatskih knjiga na izložbi Book Art International, koja se održava u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu od 6. do 10. listopada 2010., te na izložbi Best Designed Books All Over The World, koja će se tijekom ožujka iduće godine održati u Leipzigu. Riječ je o izložbama na kojima se predstavljaju dosegnute razine kreacija likovnih urednika, dizajnera te tiskarskog umijeća.

Na navedenim izložbama više od 35 zemalja iz cijeloga svijeta predstavlja svoju godišnju produkciju knjiga u sedam kategorija. Kategorije su književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima te fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi.

Zainteresirani hrvatski nakladnici do 25. kolovoza 2010. u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu mogu poslati svoje knjige, koje su objavljene u razdoblju između 10. kolovoza 2009. i 10. kolovoza 2010.

Ocjenjivački sud, u čijem će sastavu biti akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, mr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Luka Gusić, dizajner, odabrat će do kraja kolovoza od pristiglih knjiga one najbolje oblikovane. Organizator će o njihovu izboru obavijestiti javnost putem medija te iste nakon toga poslati u Frankfurt.

Odabrane knjige nakon sajmova u Frankfurtu i u Leipzigu postaju dio fonda German Book and Type Museum koji je dio njemačke Nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

 

Datum objave: 26.7.2010., 11:30