Italija bez plastičnih vrećica


U Italiji je s novom godinom stupila na snagu zabrana korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Ova zabrana nije mogla doći u bolje vrijeme, uzevši u obzir da Talijani godišnje koriste otprilike 20 milijardi plastičnih vrećica. Prema biologinji WWF-a, Evi Alessi, svaki Talijan koristi 400 plastičnih vrećica godišnje, čime je Italija odgovorna za 25% proizvodnje plastičnih vrećica u Europi.
Počevši od subote, 1. siječnja 2011. prodavačima je zabranjeno nuditi kupce polietilenskim vrećicama. Smiju se koristiti isključivo vrećice od biorazgradive plastike, platna i papira.

Ostale Europske zemlje pokušale su na dobrovoljnoj bazi smanjiti potrošnju plastičnih vrećica, promovirajući višekratne pamučne vrećice.  Irska je 2002. godine nametnula porez na vrećice u iznosu od 0,15 €, što je rezultiralo smanjenjem potrošnje za 90% u tjedan dana.

„Pričate o revoluciji koja je već u tijeku“, rekao je direktor talijanske organizacije za zaštitu okoliša Legambiente, Stefano Ciafani, o prelasku na biorazgradive vrećice.

Ciafani je izjavio da od ukupno 8000 talijanskih općina, njih 200, uključujući gradove Torino i Veneciju, već je uvelo zabranu korištenja plastičnih vrećica.

Početak zabrane korištenja plastičnih vrećica bio je prvobitno predviđen za siječanj 2010. godine, međutim odgođen je zbog protivljenja industrije.

Plastične vrećice su loše iz mnogih razloga

Plastične vrećice očito treba zabraniti jer su napravljene od fosilnih goriva, predugo traje njihov proces razgradnje, i na kraju postaju trn u oku te štete okolišu.

Pokrajina Los Angeles zabranila plastične vrećice u studenom

Beth Buczynski iz američke ekološke organizacije Care2, izvijestila da je Nadzorni odbor Los Angelesa bilo tijelo koje je posljednje zabranilo korištenje plastičnih vrećica, u pokrajini Los Angeles. Kako je navela, trgovci mješovitom robom koji budu i dalje nudili plastične vrećice iste će naplaćivati svojim kupcima u iznosu od 0,10 USD po komadu.

Nekoliko država već je zabranilo plastične vrećice.

Druge države i gradovi rade na zabrani plastičnih vrećica: u Irskoj je 2003. godine uvedena porezna stopa na plastične vrećice što je navelo ljude na korištenje višekratnih platnenih vrećica/torbi umjesto plastičnih vrećica.

Kina, Australija, Južna Afrika, Švicarska, Njemačka i Nizozemska počele su slijediti mjere zabrane, a druge države razmatraju navedenu zabranu.

U Sjedinjenim Američkim Državama zabrana plastičnih vrećica donesena je u San Francisku, Oaklandu i Malibuu.

Što nedostaje platnenim vrećicama?

U Italiji su mnogi supermarketi zbog zabrane plastičnih vrećica počeli koristiti biorazgradive vrećice.  I zašto ne? Zar to nema savršenog smisla? Zašto bi bilo loše nositi vlastite vrećice sa sobom u trgovinu, kao što su to ljudi do ne tako davno činili.
Datum objave: 3.1.2011., 15:07