IRD u Vjesniku


Infraredesign (IRD), višestruko nagrađivani rad Jane Žiljak Vujić, Ivane Žiljak Stanimirović, Klaudija Papa i Vilka Žiljka, osvanuo je i u dnevnim novinama.


Primjenom Infraredesign inovacije stvara se dvostruka slika neograničenog broja tonova. Prva slika se vidi na dnevnom svjetlu, a druga, koja se nalazi ispod prve, samo na infracrvenom. Postojanje Infraredesign dvostruke slike provjerava se uz pomoć kamere ili fotoaparata koji raspolažu opcijama bilježenja standardnog, odnosno infracrvenog svjetla.

Istraživanja i prve realizacije pokazuju da se primjenom IRD-a ravnopravno i jednako kvalitetno mogu izvoditi rješenja u zaštiti dokumenata, vrijednosnica ili brandova na različitim materijalima kao što su koža, keramika, platno, karton, papir, drvo i svila.  Važna činjenica je da se slika koja se vidi samo infracrvenim svjetlom ne može skenirati niti kopirati, što znači da je ovu dvostruku sliku nemoguće krivotvoriti. Stoga IRD omogućuje najnoviju zaštitu izvornom dizajnerskom proizvodu.

Tehničko veleučilište u Zagrebu prvo je prepoznalo vrijednost ovog izuma i primijenilo ga na svojim diplomama i studentskim indeksima. Ubrzo im se pridružila farmaceutska tvrtka Jadran Galenski laboratoriji koja je uz pomoć IRD-a zaštitila ambalaže Aqua Maris proizvoda, kao i nekih drugih lijekova namijenjenih tržištima Rusije, Ukrajine i Uzbekistana, gdje se javljaju krivotvorine. IRD se koristio i za nagradne igre, duhovite plakate sa skrivenom porukom, a uskoro će još neka veleučilišta primjenjivati tu tehnologiju za zaštitu svojih diploma.

Posljednjih nekoliko dana na zadnjoj stranici dnevnih novina Vjesnik čitatelji su u prilici vidjeti primjenu IRD-a. Više na http://www.infraredesign.net/vjesnikIR/index.html.

 

Datum objave: 30.8.2010., 9:41