Hrvatski plakati među 10 najboljih u svijetu


Američki časopis “How”, jedan od najvažnijih u svijetu dizajna, objavio je pobjednike svoje godišnje nagrade za najbolji plakat. Dizajnerica Robynne Raye odabrala je deset najboljih, od kojih su čak dva djelo hrvatskih autora u konkurenciji od 800 kandidiranih radova iz čitavog svijeta.
Nagradu za svoj društveno angažirani plakat Nuclear Power Plants dobio je naš poznati dizajner Mirko Ilić koji već niz godina živi i djeluje u New Yorku. Nagradu za plakat Festivala europske kratke priče u Zagrebu 2010. dobili su dvojac Danijel Serdarev, ilustrator, i Maja Bagić Barić, dizajnerica iz studija Ko-Ke koja je za svoje vizualno rješenje kazala:
- Tema plakata za Festival, a ujedno i zemlja partner festivala, bila je Katalonija. Inspiracija za glavni vizual - portret lutke diva s kapom u bojama katalonske zastave i inkvizicijskom kragnom - proizašla je iz tradicionalne lokalne katalonske kulture, iz povorke Gegants. „Gegants“ su velike lutke uglavnom srednjovjekovnih kraljeva i kraljica prisutne na svim većim katalonskim svečanostima i praznicima.
Datum objave: 11.2.2011., 15:09