Hrvatski fontovi među najboljima

Radovi mladog zabočkog dizajnera Nikole Đureka izabrani su među najbolje fontove na svijetu u 2008. godini na petom godišnjem natjecanju za dizajn novih fontova u organizaciji međunarodne organizacije Typographica.
Svoje znanje, umijeće i kreativnost Nikola je dokazao postavši prvi dizajner čija su čak tri rada nagrađena na jednom natjecanju. Stručni žiri koji su činili profesori dizajna, profesionalni korisnici slogova, kritičari fontova, povjesničari tipografije, tehničari i sami dizajneri među najbolje je uvrstio Đurekove fontove Marlene, Brioni i Typonine Stencil.
Žiri Marlene opisuje kao "elegantan serifni font visokog kontrasta s distinktivnim i suvremenim kaligrafskim viticama. Žiri je u njemu prepoznao originalnost, to jest činjenicu da se ne zasniva na nekom prijašnjem fontu te "suptilno kombinira snagu i eleganciju". Trećenagrađeni rad, font Brioni, odlikuje se "umjerenim, ali privlačnim, i nadasve čitljivim izgledom koji se osjeća kao riba u vodi različitim kontekstima."
Nikola Đurek rođen je u Zaboku 1976. godine, a nakon studija grafičkog dizajna u Zagrebu i Italiji magistrirao je tipografiju i medije na haškoj Royal Academy of Art i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Osnivač je prve hrvatske digitalne slovolivnice, Typonine, koja ima urede u Zaboku i Nizozemskoj.
Datum objave: 7.7.2009., 12:19