Elektronski "papir" iz Tajvana

Za razliku od postojećih tehnologija e-papira, nova tehnologija s Tajvana, nazvana "i2R e-paper", ne zahtijeva pozadinsko osvjetljenje te stoga ne troši ni električnu energiju.
Skupina znanstvenika s Tajvana razvila je ekološki prihvatljivo rješenje elektroničkog papira namijenjenog višestrukom uzastopnom korištenju koji ne zahtijeva električnu struju.

"Za pisanje i bilježenje grafika i teksta na fleksibilni displej potrebna je samo toplinska energija", izjavio je Frank Hsiu, stariji inženjer s tajvanskog instituta Industrial Technology Research Institute. Zapisani sadržaj se s ovog papira briše umetanjem u uređaj za termalno zapisivanje koji je sličan postojećim telefaks uređajima.

Papir "i2R e-paper" se sastoji od plastične podloge presvučene kolesteričkim tekućim kristalima, vrstom tekućih kristala sa strukturom sličnom molekulama kolesterola.

Ova tehnologije namijenjena je prije svega za proizvodnju digitalnih knjiga, reklama i jumbo plakata. "Naš istraživački tim je jedan te isti komad ovog papira koristiti za do 260 puta", dodao je Hsiu. "Možete zamisliti koliko bi se papira, ali i stabala, sačuvalo kad bi ovaj proizvod ušao u masovnu upotrebu.

Institut je prava na tehnologiju prenio na jednu tajvansku kompaniju te se očekuje da će se ona pojaviti na tržištu u sljedećih godinu do dvije, a cijena jednog lista dimenzija A4 trebala bi biti oko dva američka dolara.

Izvor: Reuters Life
Datum objave: 16.8.2011., 14:26