Ekskluzivno - Fond zasad odustaje od spornog naputka


U prosincu su proizvođači-izvoznici pića, napitaka i mliječnih proizvoda od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili naputak da na ambalaži za izvoz ne smije stajati oznaka o 0,50 kuna povrata.

Po inzistiranju na konkretnim odgovorima vezanim uz naputak - o zakonskim temeljima, netransparentnom obavještavanju, analizi troškova za proizvođače, djelovanju Carinske uprave te eventualnim sankcijama za proizvođače-izvoznike koji neće biti u mogućnosti provesti najavljene obveze – iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Institut za ambalažu i tiskarstvo došla je kratka izjava direktora Vinka Mladinea. Prenosimo je u cijelosti.

"Imajući u vidu trenutnu gospodarsku krizu  koja se odrazila na poslovanje mnogih tvrtki, odlučeno je da se u ovoj godini neće  inzistirati na promjenama obilježavanja proizvoda u ambalaži za koju se plaća povratna naknada.

Međutim, Fond će i dalje intenzivno provoditi nadzor nad prikupljenim količinama ambalaže kako bi se suzbijale nepravilnosti te da se ne bi događalo da ambalaža koja se stavlja na tržište u susjednim zemljama  vraća u sustav povratne naknade u Hrvatskoj. 

U idućoj godini će se zajedno s predstavnicima tvrtki koje su uključene u sustav gospodarenja ambalažnim otpadom ponovno razmotriti situacija te će se odlučiti o načinu obilježavanja ambalaže na koju se plaća povratna naknada, vodeći računa o stanju u gospodarstvu."
 

Datum objave: 19.3.2010., 15:07