Debata između Googlea i WAN IFRA-e


Tijekom 62. svjetskog skupa tiskanih medija Indiji, od 1. do 3. prosinca, održat će se velika debata između Davida Drummonda, potpredsjednika i šefa pravne službe američke internetske tvrtke Googlea i Gavina O'Reillyja, predsjednika WAN IFRA-e (World Association of Newspapers and News Publishers).

Raspravljat će o odnosu tiskanih medija i Googlea. Naime, optužbe najvećeg svjetskog medijskog magnata Ruperta Murdocha koji tvrdi da Google bespravno uzima sadržaje s njegova komunikacijskog carstva News Corporation, digle su prašinu.

Zaprijetio je da će blokirati pristup svojim stranicama.
- To su ljudi koji se zadovoljavaju time da uzmu sve što ih zanima - oni beskrupulozno kradu naše priče. Tvrdim da kradu jer se njima služe bez novčane naknade, izjavio je Murdoch u intervjuu TV postaji Sky News te dodao da se to odnosi i na Microsoft, Ask.com i druge.

No u svim priopćenjima predstavnici Googlea ograđuju se od tih optužbi te podsjećaju da mediji nadziru sadržaje koje pristaju postaviti na Google News.
- Izdavači stavljaju svoj sadržaj na web jer žele da ga se pronađe, također se jako malo njih odlučuje ne uključiti svoj materijal na Google News i pretraživanje interneta. No ako nam kažu da ga ne uključimo, to ne činimo, dodaju iz Googlea.


News Corp će na kongresu predstavljati Les Hinton, izvršni direktor tvrtke Dow Jones & Co., tvrtke majke The Wall Street Journal, koji će govoriti o multimedijalnim strategijama tvrtke i planovima za uklanjanje besplatnog sadržaja na internetu.

Fotografija: Rupert Murdoch, najveći svjetski medijski magnat

Datum objave: 12.11.2009., 8:36