30 godina novinske fotografije u Hrvatskoj


U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba Dokumenti vremena / Tri desetljeća novinske fotografije u Hrvatskoj, u organizaciji EPH ART-a, koja se može razgledati do 19. studenog.

Na izložbi je posjetiteljima pruženo na uvid 150 fotografija objavljenih u Poletu, Globusu, Gloriji i Jutarnjem listu kojima se pokušava ukazati na specifičnost načina prikazivanja i bilježenja različitih političkih, društvenih i/ili socioloških događaja, karakterističnog za fotografe Poleta tijekom njihova vremena.

Izložbeni prostor podijeljen je u šest segmenata: Vrijeme promjena, Stvaranje Hrvatske, Stvaranje građanske Hrvatske, Stvaranje demokratske i europske Hrvatske, te interaktivni segment i segment instalacija.

Feđa Vukić, docent na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, autor je teksta koji prati izložbu Dokumenti vremena.

Razmatrajući okolnosti koje su utjecale za način stvaranja Poletovih fotografa, ali i pojedinačne elemente tog karakterističnog pristupa u suvremenom fotoreporterskom stvaralaštvu, Feđa Vukić u tekstu naslovljenom Stvarnost i država, demokracija i civilizacija te kultura, objašnjava: "Ako se raspon fotografija objavljivanih od kraja sedamdesetih u Poletu, potom od početka devedesetih najprije u crno-bijelom, pa kolor Globusu, onda u Gloriji i na kraju u Jutarnjem listu, uzmu kao reprezentativni uzorak, moguće je ne samo dokumentirati neke od najznačajnijih događaja na teritoriju današnje Hrvatske, nego i utemeljiti osnove za svojevrsnu vizualnu povijest novijeg doba."

Fotografija: Ena Begović, Gloria, 2000.

 

Datum objave: 2.11.2009., 10:04