« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2017

CROPAK 2017 – zasluženo u rukama najboljih

Na ovogodišnji, četrnaesti po redu natječaj CROPAK za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu, u osam kategorija prijavljeno je 25 proizvoda i 24 serije, s više od 120 nominiranih proizvoda. Nije teško zaključiti da je stručni ocjenjivački sud ove godine imao nimalo lak zadatak.
Hrvatske nagrade za najbolju ambalažu CROPAK ove su godine dodijeljene četrnaesti put zaredom. Najbolja potvrda važnosti nagrade i značaja u stručnim krugovima iz godine u godinu pokazuje se kroz velik broj nominacija. Tako je ove godine na natječaj prijavljeno 25 proizvoda i 24 serije u osam kategorija, s više od 120 nominiranih proizvoda. Kad smo već u brojkama, recimo i da je u proteklih četrnaest godina bilo nominirano ukupno 2140 proizvoda te su dodijeljene 182 nagrade najboljoj ambalaži, uz 18 projekata nagrađenih nagradom EKO CROPAK za opći doprinos zaštiti okoliša s aspekta edukacije i gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom.
Natječaj CROPAK osmišljen je s ciljem isticanja značaja i koristi ambalaže kao važnog sredstva zaštite, promocije i identifikacije proizvoda te motiviranja proizvođača i korisnika ambalaže na proširenje tehničkih, tehnoloških i kvalitativnih granica u promišljanju ambalaže, neodvojivog dijela proizvoda. Natječajem se ujedno želi naglasiti i nužnost kvalitativnih pomaka u promišljanju vizualnog identiteta ambalaže, grafičkog i industrijskog dizajna te ekoloških svojstava ambalaže.
Želeći posebno ukazati na važnost zaštite okoliša s aspekta zbrinjavanja ambalažnog otpada, već niz godina u sklopu natječaja CROPAK dodjeljuje se nagrada EKO CROPAK. U toj se kategoriji ocjenjuje ekološka ambalaža te sustavi i edukacijski projekti koji imaju za cilj pokazati dosege vezane uz opći doprinos zaštiti okoliša s aspekta gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom. Nagrade za najbolje proizvode u kategoriji EKO CROPAK dodijelio je Nenad Šćulac, pomoćnik ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Stručni ocjenjivački sud imao je težak zadatak
Više od 120 nominiranih proizvoda te dva edukacijska projekta lokalnih zajednica vezana uz opći doprinos zaštiti okoliša stručni ocjenjivački sud i ove je godine stavio na muke. Stručnjaci iz brojnih hrvatskih institucija – Agencije za zaštitu okoliša, Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog dizajnerskog društva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te eminentni samostalni stručnjaci u odgovarajućim područjima imali su nimalo lak zadatak. Trebalo je izabrati najbolje, a među njima i najboljeg od najboljih, ambalažu koja će se okititi titulom CROPAK GODINE.
Ambalaža se ocjenjuje po vrlo strogim kriterijima, koji su usklađeni sa Svjetskom organizacijom za ambalažu – WPO, koja dodjeljuje WorldStar, nagradu za najbolju ambalažu na svijetu. To je ujedno i najbolja potvrda da je ambalaža nagrađena CROPAK-om zdravstveno ispravna, pravilno deklarirana i označena, što znači da prenosi potrošaču sve potrebne i korisne informacije sukladno zakonskim propisima, da je ergonomski oblikovana, atraktivnog dizajna, tehnički pravilno izvedena i ekološka.

Najbolji u Hrvatskoj, najbolji na svijetu
Dodatna potvrda da su CROPAK-om doista nagrađeni najbolji, iz godine u godinu stiže i sa svjetske razine. Naime, u proteklih četrnaest godina devet dobitnika CROPAK-a osvajači su i WorldStara. To je izravni doprinos promociji hrvatskih dosega u realizaciji ambalaže na globalnoj razini.
Vjerujemo da su ovogodišnje nacionalne, ali i sve dosad dobivene svjetske nagrade, poticaj svima da budu još bolji i originalniji u stvaranju ambalaže, te ih s velikim zadovoljstvom očekujemo i na CROPAK-u 2018. (Ž. L.)

Pregled dobitnika nagrade CROPAK 2017
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: