« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2016

Prestižna svjetska nagrada za tvornicu Tetra Pak u Gornjem Milanovcu

Nagrada Svjetska klasa – potvrda proizvodne izvrsnosti Tetra Paka

Tetra Pak tvornica u Gornjem Milanovcu dobitnik je nagrade Svjetska klasa za proizvodnu izvrsnost i efikasnost koju dodjeljuje Japanski institut za upravljanje tvornicama. Time je svrstana među 20 najboljih svjetskih kompanija koje su u posljednjih 40 godina dobile ovu prestižnu nagradu
Renomirana svjetska kompanija za rješenja u području prerade i pakiranja hrane i pića Tetra Pak, s ponosom je obilježio dobivanje najprestižnije svjetske nagrade za unapređenje proizvodnje. Naime, Tetra Pak tvornica za proizvodnju ambalaže u Gornjem Milanovcu u Srbiji dobila je svjetsku nagradu za proizvodnu izvrsnost koju dodjeljuje Japanski institut za upravljanje tvornicama (Japan Institute of Plant Maintenance - JIPM).
Nagrada Svjetska klasa za implementaciju TPM koncepta (The World Class Total Production Maintenance (TPM) Award) priznanje je tvornicama koje su postigle izuzetnu razinu proizvodne pouzdanosti i efikasnosti. U posljednjih 40 godina samo je 20 kompanija na svijetu dobilo ovo izuzetno priznanje, a Tetra Pak tvornica u Gornjem Milanovcu prva je Tetra Pak tvornica u svijetu koja je osvojila ovu nagradu.
“Nagrada Svjetske klase za implementaciju TPM koncepta je ogromno priznanje za uloženi trud visoko posvećenih zaposlenika u našoj tvornici u Gornjem Milanovcu,” izjavio je Charles Héaulmé, potpredsjednik klastera za Europu i Centralnu Aziju u kompaniji Tetra Pak.


     
 

TETRA PAK TVORNICA U GORNJEM MILANOVCU

Tetra Pak tvornica sa sjedištem u Gornjem Milanovcu, Republika Srbija (Cluster E&CA) s proizvodnjom ambalaže po Tetra Pak licenci započela je 1966. godine, tako da se ove godini obilježava 50-godišnjicu uspješne proizvodnje. S ukupno 323 klijenta koji se odavde opskrbljuju i 91 % proizvodnje koja se izvozi, tvornica u Gornjem Milanovcu jedna je od najuspješnijih u proizvodnoj mreži kompanije Tetra Pak. U 2015. godini tvornica je isporučila više od 3 milijarde komada kartonske ambalaže.
 
     Inovacijama do nagrade
TPM koncept, koji je ustanovio Japanski institut za upravljanje tvornicama 1971. godine, definiran je kao vrhunska metoda za postizanje proizvodne efikasnosti s obzirom da obuhvaća cijelu kompaniju, od proizvodnje do prostorija izvršnog odbora. TPM koncept omogućava da se u kompaniji kreira okruženje istinske posvećenosti postizanju proizvodne izvrsnosti te je osmišljen tako da se izbjegnu bilo kakve nezgode i gubici, što istovremeno stvara kulturu “nultih nezgoda, nultih grešaka i nultih kvarova”.
“TPM način razmišljanja je duboko usađen u čitavoj našoj organizaciji. TPM praksu počeli smo primjenjivati u proizvodnji 1999. godine i od tada smo ovu metodologiju prenijeli u sve naše tvornice i svaki dio našeg lanca snabdijevanja širom svijeta. To dokazuje našu posvećenost kontinuiranom podizanju ljestvice kvalitete, što omogućuje isporuku proizvoda i usluga najbolje kvalitete,” dodao je Héaulmé.
Da bi uspješno aplicirala za nagradu Svjetska klasa za implementaciju TPM koncepta, tvornica Tetra Pak u Gornjem Milanovcu uvela je nekoliko unaprjeđenja u svom poslovanju, uključujući tri ključne inicijative:
1. Tvornica je sudjelovala u razvoju nove, premium tiskarske tehnologije koja osigurava vrhunsku kvalitetu tiska, skraćuje ukupno vrijeme potrebno za proizvodnju te povećava kvalitetu usluga. Uz to, nova tehnika tiska skraćuje vrijeme transporta i smanjuje emisiju CO2.
2. Uspostavljan je prvi europski Tetra Pak centar za dizajn (Design Hub), koji se nalazi u okviru tvornice u Gornjem Milanovcu i koji omogućava novi set usluga. Primjerice, dovodi do skraćenja ukupnog vremena potrebnog za pripremu novog dizajna kartonske ambalaže za napitke sa 17 na manje od 5 dana te povećava broj komercijalnih promocija novih dizajnerskih rješenja koja su na raspolaganju našim kupcima.
3. Projekt rekonstrukcije linije za laminiranje u Gornjem Milanovcu inicirao je razvoj i unapređenje postojećih proizvodnih procesa u Tetra Pak tvornicama diljem svijeta. Novi pristup realizaciji cjelokupnog projekta osigurao je direktno uvođenje novog proizvoda i postao primjer za Tetra Pak tvornice širom svijeta.

Ulaganje u kvalitetu i ljudske resurse
Sva ova unaprjeđenja dio su strategije kompanije Tetra Pak s ciljem povećanja efikasnosti i efektivnosti usluga, stoga će i narednih godina fokus biti na proizvodnji visokokvalitetnog ambalažnog materijala u tvornici Gornjem Milanovcu.
Primjenom JIPM sistema za dodjeljivanje nagrade ocjenjuju se rezultati aktivnosti postrojenja i dodjeljuju nagrade na pet progresivnih razina: Excellence (Izvrsnost), Consistency (Konzistentnost), Special (Posebnost), Advanced Special (Unaprjeđena posebnost) i World Class (Svjetska klasa).
Tvornica iz Gornjeg Milanovca suradnju s JIPM-om započela je 2001. godine i svoju prvu nagradu za izvrsnost “Award for TPM Excellence” dobila 2005. godine. Činjenica da je tvornica prošla kroz sve nivoe revizije svjedoči o kontinuiranom napretku koji je kompanija Tetra Pak postigla u isporuci konkurentnih rješenja u području proizvodnje ambalažnog materijala, pomoću rješenja operativne i ekološke izvrsnosti. Na globalnoj razini, Tetra Pak je osvojio više od 70 JIPM nagrada u proteklih 12 godina.
“Zahvaljujući inovativnosti naših zaposlenika, obrazovanju naših inženjera i zalaganju naših radnika u proizvodnji, iz godine u godinu postižemo izvanredne rezultate. Preispitivanjem postojećih rješenja i razvojem inovativnih pristupa, tvornica je uspjela povećati efikasnost i zadržati konstantno visoku kvalitetu. Ova prestižna nagrada opravdava ulaganja kompanije Tetra Pak u razvoj ljudskih resursa”, naglasio je Jovan Gligorijević, direktor tvornice u Gornjem Milanovcu.
Izvor: Tetra Pak
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: