« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2016

U Beču održan drugi sastanak WPO-a u 2016.

Save Food u fokusu

Svjetska organizacija za ambalažu (WPO) održala je u Beču od 14. do 18. studenog svoj drugi, redovni godišnji sastanak. Sastanku je prisustvovala i Drena Milijević, ravnateljica Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT. Uz redovne aktivnosti, održano je i ocjenjivanje za WorldStar 2017. Hrvatski dobitnik CROPAK-a, Studio Grozić, po drugi put se nalazi među pobjednicima.
Svjetska organizacija za ambalažu (WPO) održala je u Beču od 14. do 18. studenog svoj drugi, redovni godišnji sastanak. Sastanku je prisustvovala i Drena Milijević, ravnateljica Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT, članica Upravnog odbora WPO-a. Uz redovne aktivnosti, održano je i ocjenjivanje za WorldStar 2017. Hrvatski dobitnik CROPAK-a, Studio Grozić, po drugi put se nalazi među pobjednicima.
Svjetska organizacija za ambalažu (WPO) održala je u Beču svoj drugi sastanak u 2016. godini. Domaćin je bio Austrijski Institut za istraživanje (OFI). Tijekom pet dana, članovi WPO-a, iz ukupno 24 zemlje svijeta, uključujući i hrvatski Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT, uz to što su imali priliku sudjelovati na velikom broju popratnih događanja, odradili su i važne redovne aktivnosti – sastanke radnih grupa za edukciju, održivost i marketing, ocjenjivanje nominacija za nagrade WorldStar te sjednicu Upravnog odbora.
Svi pobjednici bit će predstavljani na svečanosti dodjele nagrada 4. svibnja 2017. u Düsseldorfu u sklopu sajma Interpack

“Uz svoje redovne aktivnosti, članovi WPO imali su priliku sudjelovati i na konferenciji posvećenoj austrijskoj ambalažnoj industriji, Austrian Packaging Days te prisustvovati svečanosti dodjele nagrada pametnoj ambalaži”, istaknuo je ispred zemlje domaćina Johannes Bergmair, izvršni direktor OFI-ja te potpredsjednik WPO-a zadužen za održivost i sigurnost hrane.

Jedna od središnjih točaka o kojoj se razgovaralo tijekom WPO tjedna u Beču bila je Save Food inicijativa.

Save Food rješenja na Interpacku 2017
“Save Food je toliko važno pitanje da je WPO prošle godine oformio novu kategoriju u okviru WorldStar natječaja “Save Food – dodana vrijednost”, kao dio svoje potpore ovoj važnoj globalnoj inicijativi usmjerenoj smanjenju gubitaka i bacanja hrane, a pokrenutoj od strane Messe Düsseldorfa i FAO-a, UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu. Ideja natječaja u okviru WorldStara je potaknuti tvrtke i studente da promišljaju razvoj novih rješenja ambalaže koja će pridonijeti sprečavanju gubitaka hrane. Sva nominirana rješenja bit će predstavljena iduće godine u svibnju u Düsseldorfu tijekom održavanja sajma Interpack”, pojasnio je Thomas Schneider, predsjednik WPO-a.
Hrvatski IatT, s mandatom WPO-a za Hrvatsku i zemlje u regiji, također je uveo tu kategoriju u natječaje CROPAK i REGPAK 2016. te će na Interpacku biti predstavljena i četiri hrvatska rješenja, prvih domaćih nositelja priznanja “Save Food – dodana vrijednost”. To su: C B&B Bag, tvrtke C pakiranje d.o.o., serija Čokolino 200 g, 500 g, 1 kg i 1,8 kg i Delikates paštete tvrtke Podrav-ka d.d. te serija PIK naresci, tvrtke PIK Vrbovec – mesna industrija d.d. Rješenja su to koja će pokazati da i hrvatski proizvođači i korisnici ambalaže idu u korak s trendovima.
“Save Food je tema koja se odnosi na cijeli opskrbni lanac te postoji mnogo načina i tehnologija koje u njega trebaju biti uključene, kao što su logistika, transkontinentalne rute, hlađenje u tranzitu, uvjeti skladištenja, produljenje roka trajanja, rukovanje proizvodom, i još mnogo toga. Ambalaža je samo jedan od elemenata na koji će se WPO fokusirati”, istaknuo je Johannes Bergmair.

Još jedan WorldStar za Studio Grozić
Tijekom sastanka održano je i ocjenjivanju nominacija za World­ Star, kojem su članovi Upravnog odbora s pravom glasa, pristupili su s puno respekta. Najbolja ambalažna rješenja ocjenjivala je i Drena Milijević, ravnateljica IatT-a, članica Međunarodnog ocjenjivačkog suda.
Na ovogodišnji WorldStar natječaj pristiglo je ukupno 291 nominacija iz 35 zemalja svijeta, koje su bile raspoređene u 10 kategorija. Među nominiranima bio je i ovogodišnji dobitnik CROPAK-a, Studio Grozić d.o.o. iz Samobora, koji je na natječaju sudjelovao s Novogodišnjim kalendarom – Fliper, a s kojim je na CROPAK-u 2016. pobijedio u kategoriji “Dizajn u cjelini”.
Svi dobitnici WorldStara, njih ukupno 196, službenu obavijest o osvajanju nagrade dobili su početkom prosinca od strane Svjetske organizacije za ambalažu, a s ponosom možemo objaviti da je među dobitnicima i hrvatski predstavnik. Studiju Grozić ovim putem upućujemo iskrene čestitke!
Najviše WorldStar nagrada ove je godine otišlo u Njemačku i Japan, po 20 u svaku od ovih zemalja.
Kandidati za posebne kategorije WorldStar natječaja – Nagrada predsjednika, Nagrada za održivost, Nagrada za marketing i Save Food, bit će objavljeni u siječnju 2017.
Svi pobjednici bit će predstavljani na svečanosti dodjele nagrada 4. svibnja 2017. u Düsseldorfu u sklopu sajma Interpack.

“Ocjenjivali smo s punom odgovornošću da se nagrade i istaknu doista najbolja ambalažna rješenja na globalnoj razini. Posebno sam ponosna što je i naš predstavnik, dobitnik nacionalne nagrade CROPAK 2016., zasluženo našao mjesto među svjetskom elitom. Priliku izravne nominacije za ovu prestižnu nagradu imaju i svi budući dobitnici CROPAK-a i REGPAK-a te ih pozivam da se hrabro ogledaju na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini”, izjavila je Drena Milijević. (Ž. L.)
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: