« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2016

Polimeri nove generacije

NX™ Ultraclear polipropilen – novi standard prozirnosti ­

Tvrtka Milliken, zahvaljujući Millad® NX ™ 8000 aditivu, postavila je novi standard prozirnosti polipropilena kojeg je moguće usporediti sa stakleno prozirnim materijalima. Riječ je o NX UltraClear polipropilenu uz koji je moguće postići izuzetnu estetiku te značajno smanjiti težinu termoformirane ambalaže i ambalaže iz arka, uz značajne prednosti kada je u pitanju održivost.
Belgijska tvrtka Milliken nudi niz rješenja i naprednih tehnologija za postizanje što bolje prozirnosti polipropilena (PP), a koji odgovaraju specifičnim individualnim zahtjevima. Millikenovi aditivi za postizanje što bolje prozirnosti PP-a u potpunosti su usklađeni s načelima održivosti te uspješno odgovaraju izazovima suvremene industrije prerade plastike. Neke od glavnih karakterstika su mogućnost smanjenja težine uz povećanje učinkovitost, optimizacija procesa te manja potrošnja energije.

Prozirno kao staklo
Millad NX 8000, koji stvara UltraClear PP i koji je na tržištu poznat kao NX UltraClear PP, omogućava zamjenu materijala kod velikog broja proizvodnih procesa. Millad® NX™ 8000 aditiv uklonio je prepreke vezane uz nedoumice oko postizanja prozirnosti polipropilena te tako europskoj industriji hrane ponudio sveobuhvatno rješenje kada se radi o potrebi za visokokvalitetnom ambalažom.
S obzirom na zahtjeve koje ambalaža danas mora ispunjavati, kao što su mala težina, čvrstoća i izdržljivost, prozirnost, učinkovito lijepljenje, vruće punjenje, mogućnost korištenja u mikrovalnoj, itd., NX UltraClear PP pokazuje se kao cjelovita i privlačna alternativa drugim stakleno-prozirnim materijalima kao što su A-PET i polistiren (PS), koji danas na tržištu slove kao najpoželjniji za korištenje pri izradi termoformirane i ambalaže iz arka. NX UltraClear PP također ima i značajne prednosti kada je u pitanju održivost i recikliranje.
Termoformirani PP-a s mliječnim izgledom stvar je prošlosti. Za termoformiranu i ambalažu iz arka, NX UltraClear PP pročišćen Millad NX 8000 postavlja novi standard prozirnosti PP-a usporediv sa stakleno prozirnim materijalima, a koji omogućuje PP-u da bude proziran kao A-PET i PS. Korištenje Millad NX 8000 može PP-u dati sjajniji aspekt nego što je inače moguće sa standardnom PP jezgrom.

Lagan i produktivan
NX UltraClear PP znatno je manje gustoće u odnosu na druge plastične materijale, uslijed čega se i težina termoformiranog proizvoda smanjuje. Gustoća PP-a je 0,9kg/m³ u usporedbi s gustoćom PET-a od 1,37kg/ m³, što konverterima omogućava proizvodnju veće količine plitica po kilogramu. S obzirom da pridonosi manjoj potrošnji materijala i smanjenju tzv. eko-poreza, NX UltraClear PP pokazuje se kao održivo i štedljivo rješenje za ambalažu za pakiranje hrane.
     
 

Ruben Subira, regionalni direktor marketinga, Milliken, Belgija

S UltraClear polipropilenom te korištenjem Millikenovih Millad® NX™ 8000 aditiva na bazi smole, konveretri mogu proizvesti laganu polipropilensku termoformiranu ambalažu i ambalažu koja se presavija, pogodnu za korištenje u mikrovalnoj pećnici i recikliranje, a sve to uz stupanj prozirnosti koji se uobičajeno veže uz PET ambalažu.”
 
     

Čvrstoća
Niža gustoća PP-a u konačnici rezultira time da NX UltraClear PP proizvodi imaju znatno manju težinu u odnosu na odgovarajući A-PET ambalažu, ali jednaku čvrstoću. Također, ukoliko se radi o ambalaži rebrastog dizajna, uz NX UltraClear PP nema potrebe za debljim bočnim stranicama. Polipropilen je poznato kao materijal koji se lako lijepi i vrlo je čvrst. Važno je napomenuti da standardno lijepljena polipropilenska folija i dalje nudi dobre performanse zatvaranja unatoč ostacima na rubovima plitice ili u unutrašnjosti nastali za vrijeme punjenja. No, i mono-materijalna PP plitica i PP folija imaju mogućnost sto postotnog recikliranja. Za najbolju čvrstoća šavova u Millikenu preporučuju PP plitice zalijepljene poliolefinskom folijom.

Vruće punjenje i korištenje u mikrovalnoj
NX UltraClear PP odličan je izbor za termoformirane šalice ili posudice koje zahtijevaju korištenje pri visokim temperaturama. Izvrsna otpornost na toplinu čini ga odličnim izborom za vruće punjenje te za korištenje u mikrovalnoj. Sve ove prednosti uz dobre rezultate i pri niskim temperaturama, u potpunosti ispunjavaju koncept ambalaže “od frižidera do mikrovalne.”

Recikliranje i održivost
PP u potpunosti je prilagođen konceptu kružnog gospodarstvo što rezultira adekvatnim rješenjima na kraju vijeka trajanja. Tako već sad postoji tržište recikliranog PP (RPP) za velik raspon proizvoda, kao što su zatvarači i poklopci, kante, dijelovi automobila, cijevi, palete i vrtni namještaj. PP kao materijal tijekom proizvodnje troši malu količinu energije i proizvodi najniže emisije ugljičnog dioksida. Ima manju gustoću, što znači da prebacivanje na PP smanjuje i ukupnu količinu otpada. Važno je napomenuti da su termoformirani NX UltraClear PP proizvodi jednostavni za recikliranje jer je riječ o konceptu mono-materijala.
S NX UltraClear PP-om visok stupanj prozirnosti dolazi zajedno s odličnim karakteristikama te benftima vezanim uz održivost, a tu su još i ekonomska isplativost što sve dovodi do zaključka da je riječ o alternativi za velik broj termoformirane i ambalaže iz arka koja čeka da je konverteri i vlasnici brendova dodatno istraže.

UltraClear PP i brizganje
Kod brizganja (injection molding) NX UltraClear PP zanimljiva je alternativa polikarbonatu (PC) i stiren akrilonitrilu (SAN) kod primjerice ambalaže za robu široke potrošnje i aparata za kućanstvo. Brizganje PP-a u čijoj je proizvodnji korišten Millad NX 8000 omogućava niže temperature obrade u usporedbi s konvencionalnim aditivima. Niža temperatura brizganja omogućava i kraće vrijeme hlađenja što dovodi do brže proizvodnje. Nadalje, odlična topljivost aditiva Millad NX 8000 u polipropilenu s visokim stupnjem protoka taljevine (MFR) čini ga idealnim za zadovoljavanje rastuće potražnje za visokim MFR-om s ciljem što brže proizvodnje.

UltraClear PP i postupak upuhavnja
Kod tehnike upuhavanja (blow molding) visoka prozirnost NX UltraClear polipropilena čini ovaj materijal inovativnom zamjenom za polikarbonat (PC) pri proizvodnji dječjih bočica te zanimljivom alternativom za polietilen tereftalat (PET) posebice kod proizvodnje boca za proizvode za osobnu njegu i deterdženta. Zahvaljujući NX UltraClear PP na ambalažu je moguće integrirati i ručke te tehnikom blow molding stvoriti bocu privlačnog dizajna koja se lakše i brže prazni.
Uvođenjem Millad NX 8000E aditiva prozirnost u ekstruziji više nije ograničena samo na PVC ili PET. Millad NX 8000E posebno je dizajniran da pruži promjene u optičkim svojstvima sa standardnim Ziegler-Natta polipropilen EBM smolama. Aditiv omogućuje PP-u da zamijeni skuplje, manje funkcionalne ili teško obradive materijale.
Zahvaljujući Millad NX 8000E nastaju polipropilenske boce s poboljšanim optičkim svojstvima, boljom prozirnošću, vrhunskim sjajem izvana i iznutra, s manje zamagljenja, niskim indeksom žutila te ukupno svježijim izgledom.
“Nekoliko godina radili smo s proizvođačima strojeva, smole, konverterima i vlasnicima brendova na optimiziranje ovog proizvoda kako bi se dobio proizvod željenih svojstva bez kompromisa kada je u pitanju prozirnost ili brzina stroja na kojem se proizvodi” kaže Ruben Subira te ističe da su optička svojstva Millad NX 8000E smole također manje ovisna o načinu prerade. Dakle, može se raditi standardna dorada površine uz standardne temperatura obrade bez narušavanja kvalitete. “S visokim stupnjem MFR-a (oko 3), ovaj aditiv pruža komplementarni efekt koji rezultira odličnom optikom i produktivnošću”, kaže Subira.

Zbog ovakvih karakteristika otvaraju se i nove tržišne mogućnosti za vlasnike brendova i konvertere. Millad NX 8000E korisnicima može omogućiti:
• nadogradnju trenutnog polipropilens u MillikenNX ™ UltraClear PP
• zamjenu PET-a, PVC-a i PC-a kod različitih proizvoda koji nastaju tehnikom blow moldinga
• razvoj novih zamjene za staklo poput primjerice boca koje se lakše cijede.
Naime, u ispitivanjima provedenim s dvije prozirne boce identičnog oblika i veličine - jedna izrađena od PET-a, a drugi od aditiva Millad NX 8000E PP –a , otkrivena je još jedna ključna prednost: sadržaj PP boce brže se i bolje prazni. PP boca sadržavala je 3 grama manje zaostalog proizvoda, što u prijevodu znači 30 tona manje otpada na temelju godišnje procjene o korištenju 10 milijuna takvih boca.

ClearShield UV apsorber za bolju, sjajniju i održiviju PET ambalažu
Kako bi što bolje zadovoljili potrebe i zahtjeve potrošača, proizvođači proizvoda za osobnu njegu i kućanstvo sve više koriste prirodne sastojke, koristeći pritom upečatljive boje, aktivne sastojke i posebne dodatke. No, otkrili su da UV svjetlo može negativno utjecati na neke od tih sastojaka.
Tvrtka Milliken & Co razvila je bolju alternativu kroz ClearShield UV apsorber posebno namijenjen rješavanju tih pitanja kod PET ambalaže. Ovaj kristalno proziran aditiv nudi širi spektar UV zaštite od drugih aditiva (do 390 nm) te se pokazao kao vrlo učinkovit u zaštiti osjetljivih sastojka kao što su vitamini i bojila, a zadržava i visoku prozirnost PET-a bez neželjenih zatamnjenja.
“Korištenje Millikenova ClearShield UV apsorbera u proizvodnji ambalaže, uz to što je alternativa koja na jednostavniji način pruža UV zaštitu proizvoda bez promjene sastava, daje i više slobode kada je riječ o dizajnu te pojačava povjerenje u kvalitetu krajnjeg proizvoda zbog dužeg roka trajanja i bez izbljeđivanje boje, zadržavajući vizualnu privlačnost proizvoda u prozirnoj ambalaži”, kaže Ruben Subira. Prihvaćanje Millikenova ClearShield UV apsorbera u proizvodnji PET ambalaže dopušta vlasnicima brendova korištenje osjetljivih, prirodnih sastojka, pruža mogućnost produljenja roka trajanja proizvoda uz prijateljski odnos prema recikliranju.
Izvor: Milliken Europe BVBA, Belgija
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: