« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2015

Competence 15

Bobst – predvodnik trendova

Competence 15, Dan otvorenih vrata koji Bobst već tradicionalno organizira u Švicarskoj, privukao je gotovo 300 sudionika iz cijeloga svijeta. No ovo je izdanje događanja bilo drugačijeg karaktera od dosadašnjih. Uz premijeru Bobstovih strojeva i inovacija, Competence 15 sadržavao je i paralelni konferencijski program nudeći potencijalna rješenja za mnoga poslovna pitanja vezana uz ambalažnu industriju.
Philippe Milliet, voditelj Bobstove poslovne jedinice tiska iz arka, tom je prilikom izjavio: “Competence 15 je ciljano kreiran kao drugačije događanje. Pod motom ‘Inspirativna poslovna rješenja’ nije prikazao samo najnoviju Bobstovu tehnologiju koja pridonosi rješavanju specifičnih problema s kojima se korisnici suočavaju, nego i ideje i perspektive koje će utjecati na njihovo poslovanje u godinama koje slijede. Te su perspektive potekle s jedne strane od Bobstovih stručnjaka, a s druge strane od vlasnika brendova - sinergija koja čini optimalnu kombinaciju”.

Premijere Bobstove tehnologije
Održan od 23. do 25. lipnja ove godine, Competence 15 bio je platforma za svjetske premijere nekoliko Bobstovih strojeva:
• Foil Unwinder +, novo rješenje za omatanje folijom koje nudi uštedu u količini folije
• VISIONCUT 106 LER – nova visokoproduktivna štanca
• EXPERTCODE – novi digitalni stroj koji je odgovor na povećane potrebe proizvođača ambalaže za označavanje i prilagodbu.
Događanje je uključilo i europski debi stroja NOVACUT 106 ER, nove automatske štance za štancanje i razdvajanje u liniji koja je već u primjeni diljem svijeta. NOVACUT 106 ER je dizajnirana za fleksibilnost u pogonu, omogućujući korisnicima izgradnju portfelja poslova za razdvajanje prireza, dok i dalje rade poslove koji su jednostavno odštancani i očišćeni od otpada. Svjetska premijera NOVACUT-a bila je prošlog ljeta na ExpoPrintu u Brazilu.Noviteti kao odraz predanosti inovacijama
Emilio Corti, voditelj prodaje Bobstove poslovne jedinice tiska iz arka zadovoljno je izjavio: “Broj noviteta koje smo predstavili na Competence 15 pokazuje našu stalnu predanost inovacijama. Svaki dio prikazane opreme kreiran je s ciljem pomoći klijentima diljem svijeta da unaprijede svoju profitabilnost i povećaju konkurentnost u sektoru proizvodnje ambalaže. Kao kruna svega, Expertcode je prva među našim novim proizvodnim linijama i direktni odgovor našim klijentima koji njome mogu ponuditi puno više vlasnicima brendova, primjerice u farmaceutskoj industriji”.

Foil Unwinder+
Foil Unwinder+ je sustav koji postavlja nove standarde u industriji kada je riječ o učinkovitoj primjeni folije odnosno smanjenju troškova. Dostupan je od srpnja kao opcija na stroju MASTERFOIL 106 PR te osigurava nekoliko “inteligentnih” procesa. Kontinuiranom samoprilagodbom tijekom proizvodnje, Foil Unwinder + omogućava tisak s razmakom između dva otiska manjim od 2 milimetra, neovisno o brzini tiska kao ni veličini i širini valjka. Na taj se način potrošnja folije može smanjiti čak do 50 %.
Stalnim porastom pritiska na proizvođače ambalaže da budu učinkovitiji i brže odgovaraju na zahtjeve tržišta, proizvođači kartona sve više interesa pokazuju za automatiziranu inline separaciju kartona.
Nova VISIONCUT 106 LER automatska štanca pridonosi smanjenju troškova rada, povećanju kvalitete proizvoda i povećanju produktivnosti ukidajući potrebu za ručnim uklanjanjem otpada.

Potpuno automatizirani Smart Feeder na VISIONCUT-u 106 LER
Potpuno automatizirani ulagaći sustav Smart Feeder na VISIONCUT-u 106 LER omogućuje iznimno pouzdano ulaganje araka, čak i pri maksimalnoj brzini od 8000 araka na sat. To nije samo doprinos produktivnosti, nego i otvara mogućnost operateru da se dodatno koncentrira na kvalitetu.

Štancanje i žlijebljenje bez kompromisa
Pored jedinstvene i dokazane konstrukcije i znanja, sekcija za izrezivanje Bobst štance donosi i paletu inženjerskih osobina koje stroj čine preciznijim, bržim za podešavanje te jednostavnijim za operatera, osiguravajući veću produktivnost.
To podrazumijeva:
• automatsko zaključavanje, otključavanje i izbacivanje alata za jednostavnu promjenu radnog naloga
• okvir za brzo zaključavanje alata, koji štedi vrijeme kod promjene alata
• mikrometrijsko podešavanje, za najveću preciznost kod štancanja
• motorizirano podešavanje pritiska rezanja, bez dodatnog napora.
Osim koncepta brze izmjene radnog naloga, automatska štanca VISIONCUT106 LER je opremljena i jedinstvenim pogonom dvostrukog krivuljara, zatim Quick lock sustavom, kao i Smart ulagačem te ostalim inovacijama.
Predstavljen prošlog srpnja, sa 7000 araka po satu, NOVACUT 106 ER automatska štanca za štancanje i razdvajanje u liniji upotpunjuje VISIONCUT omogućujući proizvođačima kartona pristup tehnologiji inline odvajanja.
Angle Lock® sustav alata za blankiranje inkorporiran u NOVACUT 106 ER daje proizvođačima ambalaže pristup integriranom i automatiziranom proizvodnom procesu, istodobno povećavajući produktivnost postupaka kao što su savijanje i lijepljenje.
Angle Lock® sustav može se isporučiti direktno iz Bobsta ili se izrađuje izravno u tvornici koristeći standardne komponente.
I NOVACUT 106 ER i VISIONCUT 106 LER odlikuje lakoća prenamjene stroja ovisno o radnom nalogu. Za prelazak s poslova razdvajanja prireza na izlaganje punog arka moguće je prilagoditi stroj u samo nekoliko minuta, omogućujući korisnicima izgradnju portfelja poslova za razdvajanje prireza, bez zastoja u proizvodnji.

EXPERTCODE
EXPERTCODE je prvi Bobstov off line digitalni stroj namijenjen borbi protiv krivotvorenja te omogućavanju sljedivosti te personalizaciji ambalaže. EXPERTCODE omogućava proizvođačima ambalaže digitalni tisak varijabilnih kodova, personaliziranog teksta i slika na prazne prireze ili na već sklopljene i zalijepljene kutije u visokoj rezoluciji i visokoj brzini tiska te omogućava trenutnu verifikaciju otisnutih podataka. Taj sustav rezultat je spajanja Bobstovog istraživanja i razvoja digitalnih tehnologija, iskustva u proizvodnji pri visokim brzinama i visokopreciznim sustavima za optičko prepoznavanje s inovativnim tehnologijama pouzdanih partnera.

Cjelovito događanje s dodanom vrijednošću
Posjetitelji COMPETENCE 15 također su imali priliku uvjeriti se u Bobstove proizvode dizajnirane s ciljem povećanja produktivnosti, redukcije troškova i postizanja sigurnosti. To uključuje novu uslugu Platen Conditioning Service koja otklanja oksidaciju koja može nastati na metalnim dijelovima stroja, štiteći ga pritom od daljnje korozije. Usluga može reducirati vrijeme pripreme štance između 25 % i 50 % te pojačati snagu rezanja kako bi se povećala brzina do 30 %.
Uz Bobstove premijere prikazani su i novi proizvodi i financijska rješenja nekoliko Bobstovih partnera. Dio događanja bio je i konferencijski program posvećen temama vezanima uz zahtjeve farmaceutske industrije, uz sigurnost prehrambenih proizvoda, mogućnosti digitalnog tiska... Sudionici COMPETENCE-a 15 na taj su način sudjelovanjem na tom događanju dobili kvalitetan uvid u trendove ambalažne industrije te visoku tehnologiju koja pridonosi razvoju poslovanja na svim razinama.

Pripremio: Ivica Šebalj, Bobst Central Europe s.r.o.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: