« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2015

Važnost događanja svojim je dolaskom potvrdila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović

Održivi razvoj u svim aspektima poslovanja

Tvornica stakla Vetropack Straža d.d. iz Huma na Sutli krajem svibnja svečano je obilježila završetak dva velika i vrijedna projekta - puštanje u rad remontirane peći za proizvodnju obojenog stakla i filtra za pročišćavanje otpadnih plinova.
Puštanjem u rad remontirane peći za proizvodnju obojenog stakla i filtra za pročišćavanje otpadnih plinova tvrtka Vetropack Straža d.d. iz Huma na Sutli obilježila je kraj investicijskog ciklusa vrijednog više od 215 milijuna kuna.
Renomirani proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj time je dodatno modernizirao proizvodne procese, ostajući ukorak s najboljim svjetskim proizvodnim praksama, a ispunjena je i obveza usklađivanja emisije otpadnih plinova sa standardima Europske unije.
Prigodna svečanost počela je okupljanjem uzvanika ispred upravne zgrade tvrtke, nakon čega je upriličen zajednički obilazak proizvodnih pogona. Uz brojne poslovne partnere i uglednike iz javnog i političkog života, svečanom puštanju u rad postrojenja prisustvovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
“Otkako smo prije gotovo 20 godina postali dio švicarske Vetropack grupe, u različite projekte vezane uz modernizaciju proizvodne tehnologije, infrastrukturu i organizaciju uloženo je više od 1,2 milijarde kuna”, rekao je Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže, pozdravljajući okupljene.

Filtar za pročišćavanje dimnih plinova - ulog u zaštitu okoliša
Gradnja postrojenja filtra za pročišćavanje dimnih plinova najveći je ekološki projekt u povijesti Vetropack Straže, vrijedan 65 milijuna kuna. Filtar za pročišćavanje dimnih plinova postrojenje je koje obuhvaća dva elektrostatska filtra (jedan za bijelu peć 63 i drugi za obojene peći 61 i 62), izmjenjivač topline, dimnjak za sve tri peći, sustav permanentnog mjerenja kvalitete otpadnih plinova, kotlovnicu dobivenu rekonstrukcijom bivšeg objekta vakuumske stanice te sustav povrata filtarske prašine u mješaonu smjese. Projekt je u potpunosti je financirala Vetropack Straža.
Radovi na postrojenju trajali su punih godinu dana, što najbolje govori o zahtjevnosti projekta. Najosjetljivija i najzahtjevnija faza montažnih radova bilo je postavljanje dimnjaka pomoću specijalnih dizalica s obzirom da je dimnjak težak oko 56 tona i visok 75 metara.
Ugradnjom filtra dobiven je moderan sustav za pročišćavanje dimnih plinova na koji su spojene sve tri peći, a njime Vetropack Straža ispunjava i obvezu preuzetu ugovorom o pristupanju Hrvatske EU, odnosno postizanje graničnih vrijednosti emisije dimnih plinova temeljene na najboljim raspoloživim tehnikama staklarske industrije danas. Dobivena toplinska energija koristit će se za grijanje poslovnih zgrada i pogon.
Filtrom nije povećan kapacitet tvornice niti za jednu bocu, to je, kako je naglasio Tihomir Premužak, čisti ulog u zaštitu okoliša te je njime, poboljšanjem kvalitete zraka, na određeni način zaokružena sveobuhvatna briga o zaštiti okoliša kojoj Vetropack Straža pridaje veliku pažnju.

Remontirana staklarska peć za još bolju kvalitetu
Druga investicija odnosi se na remontiranu peć 62 za proizvodnju obojenog stakla vrijednu 150 milijuna kuna. Staklari znaju da su remonti peći najvažniji tehnički projekti jer se njima osigurava potreban i siguran kapacitet tvornice i stvaraju osnovni preduvjeti konkurentnosti i opstanka na tržištu.
“Nakon remonta kapacitet peći povećan je s 230 na 250 tona na dan, čime ćemo u narednih 10-ak godina moći zadovoljiti dio potreba tržišta za obojenom staklenom ambalažom. Time je, s ostale dvije staklarske peći, kapacitet tvornice podignut na 250 tisuća tona stakla godišnje, odnosno na više od milijardu staklenih jedinica”, kazao je Premužak.
U sklopu ovog projekta nabavljeni su novi proizvodni i kontrolni strojevi te je rekonstruirana proizvodna hala.
Kako je istaknuo, prilikom remonta korištena su najnovija rješenja staklarske industrije kojima je postignuta bolja energetska učinkovitost, smanjena emisija dimnih plinova, poboljšana kvaliteta staklene ambalaže te postignuti bolji radni uvjeti za zaposlene direktno u proizvodnji. Projekt je proveden u 67 od planiranih 70 dana.
Okupljenima se po obilasku tvornice obratila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je istaknula kako nisu česte prilike poput ove u kojima se obilježava završetak velikih investicija u industrijskoj proizvodnji namijenjenoj izvozu.
“Ovakve investicije snažan su doprinos većoj konkurentnosti i poslovnoj uspješnosti, a ujedno su i u funkciji unaprjeđenja ekološki prihvatljivih i energetski učinkovitih proizvodnih procesa koji dokazuju da je održivi razvoj moguć i u industriji. Ovdje u Humu na Sutli, u tvornici, nalazi se sve ono što Hrvatskoj treba za snažniji rast gospodarstva: proizvodnja, izvoz i radna mjesta, ali isto tako i ulaganje u razvoj, tehnološki rast i inovacije”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.
Unatoč još uvijek teškim gospodarskim prilikama, Vetropack Straža nastavlja ulagati u proizvodnju ostajući gospodarski pokretač cijele sjeverozapadne regije. Prošlu godinu kompanija je obilježila prodajom rekordne 1,01 milijarde boca i rastom prodaje od gotovo 10 %. Kontinuiranim usmjerenjem na izvoz, koji čini čak 77 % plasmana proizvoda, Vetropack Straža dokazuje da proizvodnja u Hrvatskoj može biti – i jest - konkurentna na europskom tržištu.
“Vetropack Straža svoje poslovanje temelji na načelima održivog razvoja, a Vetropackova strategija bavljenja staklom jest strategija širenja i čuvanja. Izuzetno nam je drago što okretanjem potrošača ekološki prihvatljivijoj ambalaži staklo ponovno dolazi u fokus”, zaključio je Tihomir Premužak. (Ž. L.)
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: