« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2015

upravljački informacijski sustavi za optimizaciju održivosti

MIS alati za održivo poslovanje

Upravljački informacijski sustav (MIS) omogućuje povećanje profita smanjujući operativne troškove tvrtke, štedeći vrijeme, olakšavajući pristup podacima i optimizirajući uporabu sredstava. Tvrtke na taj način raspolažu ciljanim informacijama vezanim uz operacije i procedure koje omogućuju donošenje boljih poslovnih odluka.
Trenutačna gospodarska situacija i znaci oporavka, čini se, utječu na svaki sektor industrije, bez iznimke. Tvrtke koje gledaju u budućnost investiraju u kvalitetne poslovne modele i održivi razvoj. Danas tvrtke u ambalažnoj i grafičkoj industriji ne samo da moraju predvidjeti ponašanje potrošača osjetljivog na cijene i impresionirati ga svojim proizvodima, nego i potražiti pametna rješenja koja smanjuju troškove i potrebno vrijeme, dok istovremeno zadržavaju standarde visoke kvalitete. Sa stajališta proizvođača ta rješenja impliciraju više investicija u uvjetima opremanja, sirovina, kao i ljudskih potencijala. Efikasnost više nije dovoljna da bi se ostalo ispred konkurencije; umješnost je novi cilj tvrtki. Nakon jasnog razumijevanja dinamike tržišta, jednako kao i održivih trendova i najboljih praksi, mnoge tvrtke traže najučinkovitija rješenja kako bi mogle držati korak sa svim zahtjevima potrošača. Odgovor za mnoge od njih su inovativnost i upravljački informacijski sustav (MIS) koji se danas bez sumnje kvalificira kao jedan od top inovacija u tvrtki i načina održivijeg poslovanja.
MIS rješenja vode do održivog razvoja. Tvrtka ne samo da zna detaljne informacije o proizvodnim procesima, uključujući potrošnju i otpad, već takvo rješenje omogućuje i analizu profita tvrtke. Industrije su u stanju nadgledati stupove održivosti, poput zaštite okoliša, primjerice, upravljati potrošnjom energije unutar tvrtke ili pak nadgledati ekološku učinkovitost. Drugo rješenje koje doprinosi povećanju učinkovitosti je upravljanje održavanjem koje rezultira unaprjeđenjem planiranja, kao i produženja životnog vijeka opreme.
MIS stoga omogućuje povećanje profita smanjujući operativne troškove, štedeći vrijeme, olakšavajući pristup podacima i optimizirajući uporabu sredstava. Tvrtke na taj način raspolažu kritičnim informacijama vezanim uz operacije i procedure koje omogućuju menadžerima donošenje boljih odluka.

Sustav za upravljanje proizvodnjom (MES) – prava informacija u pravo vrijeme
Sustav za upravljanje proizvodnjom je kritični dio modernog proizvodnog okoliša koji prikuplja i analizira proizvodne podatke, nadgleda kontrolu kvalitete i nadzire raspored. Tehnološko rješenje akvizicije podataka, industrijska supervizija, planiranje i kontrola proizvodnje dopuštaju korisnicima nadgledanje i superviziju uređaja za preuzimanje podataka različitih sudionika u proizvodnom procesu i može djelovati kontroliranjem udaljenih ulaza /izlaza ili programabilnih logičkih kontrolera. Alat je komplementaran sa sustavom upravljanja i proizvodnom kontrolom.
Taj sustav uključuje postavljanje punktova, uz instalaciju industrijskih konzola (primjerice za grupe strojeva ili za svaki stroj), registriran barkodom ili na dodir, redoslijedom poslova, operacijama, materijalom, strojnom identifikacijom, identifikacijom operatera i ostalih te također elementima za kontrolu kvalitete. Kako bi se dopunilo prikupljanje podataka putem konzole također postoji mogućnost zbirke rješenja o direktnoj akviziciji podataka putem strojeva ili programabilnih logičkih kontrolera. Njihov je glavni cilj grafički monitoring proizvodnog statusa jednako kao i operativnog statusa svakog sredstva.
Kroz sinoptičke panele, svaki od procesa može biti nadgledan. Kao dio nadzornog ili proizvodnog upravljačkog sustava, dolazi upravljanje sirovinama uz definiranje proizvodnog debla, formalaciju, ručnu i automatsku potrošnju, a sve zajedno tvori čimbenike za ugradnju. Maksimiziranje uporabe opreme i poznavanje procesa poboljšanja izvedbe omogućuje evaluaciju ukupne učinkovitosti opreme (OEE) po odjelu ili smjeni. To se računa korištenjem tri glavne odvojene komponente – dostupnost, izvedba i kvaliteta. Svaka od tih komponenti osigurava podatke koji služe za buduća proizvodna poboljšanja. Ukupna učinkovitost opreme pomaže minimizirati ili eliminirati gubitke kako bi se postigli rezultati najbliži idealnoj izvedbi.
MIS omogućuje povećanje profita smanjujući operativne troškove, štedeći vrijeme, olakšavajući pristup podacima...
Sustav raspolaže sučeljima koji omogućuju pogon u kojem se definira formulacija određenog proizvodnog procesa. Kroz odabir sirovina, količine i čimbenika ugradnje, moguće je napraviti promjene na sučelju za prikupljanje i standardnu formulaciju koja je definirana redoslijedom posla.
Proizvodni izvršni sustav idealan je za poboljšanje proizvodnih procesa. Također osigurava feedback u realnom vremenu koji rezultira preciznijim informacijama o troškovima, kao i o redukciji otpada.

Upravljanje energijom
Nekad se energija obilato rasipala, danas je tvrtke smatraju resursom kojim se treba pažljivo upravljati. Implementacija sustava upravljanja energijom u nekoj tvrtki može rezultirati 10-postotnim poboljšanjem u potrošnji energije. Proces upravljanja energijom može informirati korisnika kada, gdje i kako se izvori energije troše.
Sustav osigurava informaciju u stvarnom vremenu i set parametara povezanih s nadzorom energije uz pomoć opreme ili uz pomoć strojeva i mogućnost nadgledanja energetskog analizatora smještenog u svaki stroj.
Rješenja za optimizaciju energije imaju brojne benefite: smanjenje troškova energije, podaci u stvarnom vremenu, poboljšanje performansi procesa i aktivnosti energije, produženje vijeka trajanja opreme, poboljšanje imidža i reputacije brenda, zaštita od nestabilnih tržišta energije, smanjenje utjecaja na okoliš koji dolaze od proizvodnih aktivnosti, usporedni prikaz standardne i trenutačne potrošnje. Imajući sve to u vidu tvrtke mnogu smanjiti utjecaj na okoliš koji nastaje zbog njihovih aktivnosti, zaštititi se od nestabilnih energetskih tržišta, kao i zadobiti kompetitivnu prednost nad tvrtkama koje zanemaruju društvenu odgovornost kada je riječ o potrošnji energije i utjecaja na okoliš.

Eko učinkovitost – transformacija neodrživog razvoja u održivi
Primarni cilj eko učinkovitosti je povećati mrežnu vrijednost tvrtke/procesa/proizvoda sloganom “Uz manje učini više”.
Eko učinkoviti alat pomaže u odlukama koje kombiniraju okolišne izvedbe s ekonomskim. Cilj je izračunati eko učinkovitost tvrtke ili procesa/usluge i dosege tog progresa u usporedbi s predmetima ili ciljanim setom. Kako bi poveli tvrtku u održivi razvoj važno je razumjeti poteškoće u mjerenju okolišnih aspekata, osobito kada nije implementirana solidna struktura informacija o upotrebi sredstava, većinom materijala, vode i energije. Iz tih je razloga analiza protoka mase i energije (AMEF) ključna za planiranje aktivnosti upravljanja okolišem. Cilj AMEF-a je predložiti osnovni vodič za određivanje kritičnog protoka sredstava, kao i potencijalnog poboljšanja stanja okoliša. Također je potrebno privući pažnju na potrebu za komunikacijom podataka i nadzor izabranih okolišnih aspekata čija je registracija bitna za stalni napredak u prevenciji zagađenja. Ta evolucija bit će mjerena odnosom eko učinkovitosti.
Izračun eko učinkovitosti implicira mjerenje vrijednosti okolišnog utjecaja procesa ili proizvoda/usluga koje se analiziraju. Kako bi se napravio taj izračun, nužno je koristiti pristup koji se bazira na procjeni životnog vijeka. Riječ je o međunarodno standariziranoj metodologiji kroz ISO standarde, koja omogućuje detaljne informacije povezane s vrijednostima okolišnog utjecaja na proizvod, proces ili uslugu. Putem te metodologije moguće je uspostaviti ključne aspekte i/ili potencijalni okolišni utjecaj povezan s jednom od faza životnog ciklusa preuzimanja ili vađenja sirovina do njihove proizvodnje, upotrebe i kraja života. Eko učinkovitost pomaže tvrtkama u razvoju i implementaciji strategije koja se temelji na održivosti, fokusira na transparentnost, tehnološke inovacije, društvenu suradnju... kako bi se postigli ciljevi. Eko učinkovitost nije više sinomnim štednje sredstava i zaštite okoliša, već snaga koja vodi do inovacija i konkurentnosti, a posljedično i boljih financijskih performansi.

Kompetitivna prednost u kompetitivnom gospodarstvu
Kako bi moderna tvrtka poboljšala kvalitetu svojih proizvoda vrlo je važno biti održiviji, a rješenja upravljanja proizvodnjom omogućuju oba ta cilja bez povećanja upotrebe sredstava i bez negativnih utjecaja na okoliš. Ključ je uzeti najviše moguće od dostupnih rješenja, što znači transformirati kontinuirane inovacije u održivi rast kroz nove tehnologije. Učinkovito planiranje i nadzor, prikupljanje podataka, kao i analiza olakšanog donšenja odluka pomažu poboljšavanju okolišnog, socijalnog i ekonomskog razvoja i osnova su za održivi rast tvrtke.

Branko Mihorko, Sistrade Software Consulting SA, Portugal
*Rad prezentiran na međunarodnom stručnom skupu “Trendovi u ambalažnoj industriji” u okviru festivala ambalaže FEST.A CROPAK 2015, 14. i 15. svibnja, hotel The Westin, Zagreb
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: