« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2015

Najveći ekološki projekt Vetropack Straže

Prema broju tvornica smještenih na tako malom prostoru, Hum na Sutli zasigurno se može nazvati industrijskim mjestom. Uz dobar standard tamošnjih stanovnika i status Huma na Sutli kao jedne od najbogatijih općina u Hrvatskoj, veseli činjenica da taj dio Zagorja nije izgubio na svojoj ljepoti i idiličnosti. To možemo zahvaliti visokoj razini ekološke svijesti svih sudionika društveno-gospodarskog života našeg mjesta, ističu u Vetropack Straži.
I Vetropack Straža tvornica stakla svoje poslovanje temelji na načelima održivog razvoja. “Veseli nas što privodimo kraju jedan za nas i lokalnu zajednicu veliki ekološki projekt – filtar za pročišćavanje dimnih plinova. Jer, podizanjem kvalitete zraka zaokružit ćemo naše aktivnosti u očuvanju okoliša kojima smo riješili zbrinjavanje otpada, industrijske vode, sigurnost i kvalitetu radnih mjesta, buku, smanjenje potrošnje energije i dr. Svi su ti projekti i dalje aktivni – jer uvijek se može i mora bolje”, ističu u Vetropack Straži tvornici stakla iz Huma na Sutli.
Filtar za pročišćavanje dimnih plinova je postrojenje koje obuhvaća dva elektrostatska filtra (jedan za bijelu peć 63 i drugi za obojene peći 61 i 62), izmjenjivač topline, dimnjak za sve tri peći, sustav permanentnog mjerenja kvalitete otpadnih plinova, kotlovnicu koju smo dobili rekonstrukcijom bivšeg objekta vakuumske stanice te sustav povrata filtarske prašine u mješaonu smjese. Ovaj projekt, vrijednosti oko 65 milijuna kuna, u potpunosti financira Vetropack Straža.

Dugotrajne pripreme
Radovima koji su počeli krajem svibnja prošle godine prethodile su dugotrajne opsežne pripreme: izrada projektne dokumentacije, ishođenje potrebnih dozvola, ugovaranje opreme i radova. Građevinske radove proveli su lokalni izvođači, dok je isporuka i montaža opreme te puštanje sustava u rad ugovoren s talijanskom tvrtkom GEA koja ima brojne referencije za takva postrojenja.
Najosjetljivija i najzahtjevnija faza montažnih radova bilo je postavljanje dimnjaka pomoću specijalnih dizalica. Za to su trebala tri dana jer je podizanje i montiranje dimnjaka (u četiri dijela) podrazumijevalo i dobre vremenske uvjete. Dimnjak je izrađen od čelika, a sastoji se od unutrašnje i vanjske cijevi. Težak je nekih 56 tona i visok 75 metara. Zamijenit će postojeća tri dimnjaka, koji će nakon puštanja u rad novog postrojenja filtra biti demontirani. Na filtar će se prvo priključiti peći 63 i 61, dok će peć 62 biti priključena nakon njenog remonta – u prvoj polovici 2015.
Time će Vetropack Straža ispuniti obavezu preuzetu Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji – što znači da će u 2015. godini postići granične vrijednosti emisije otpadnih plinova temeljene na najboljim raspoloživim tehnikama prema obveznim direktivama Europske unije za staklarsku industriju. “Naše se postrojenje može i dodatno opremiti, čime ostavljamo mogućnost ispunjenja nekih budućih strožih zahtjeva. Važno je napomenuti i da će se dobivena toplinska energija koristiti za grijanje poslovnih zgrada i pogona”, ističu u Vetropack Straži.

Izvor: Vetropack Straža tvornica stakla d.d., Hum na Sutli
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: