« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2015

Bobst ljepilica – spoj tradicije i inovacije

Expertfold – ljepilica za eksperte

U Expertfold je ugrađena fleksibilnost bez premca, optimalna produktivnost, jednostavno rukovanje, a krajnji rezultat je vrhunska kvaliteta proizvoda
Stručnjak za savijanje i lijepljenje ne postaje se preko noći, potrebno je uložiti puno vremena i napora. Isto se može reći i za Bobst, iako sofisticiranu opremu za industriju ambalaže proizvodi više od sto godina. Sve je počelo 1942. godine kada je Henry Bobst revolucionarno postavio proces lijepljenja i savijanja, dizajnirajući linije PCR 382.
O njihovoj kvaliteti najbolje govori podatak da su PCR 382 linije iz 1940. godine još uvijek u funkciji širom svijeta. Najstariji za koji znaju u Bobstu je model iz 1944. godine koji se još uvijek koristi za proizvodnju kutija.
Nešto noviji i nešto mlađi model PCR 420, iz kasnih četrdesetih godina prošlog stoljeća, još je uvijek u funkciji kod Bobstovih kupaca u Pakistanu i Grčkoj. Rekorderi su i Bobostovi strojevi proizvedeni 50-ih i 60-ih godina, koji se i danas koriste u Italiji, Latviji, Slovačkoj i Rusiji. Činjenica da linije stare 50, 60 pa čak i 70 godina još uvijek proizvode kutije, svojevrsna je počast dizajnu Bobstove opreme.
Prva proizvedena ljepilica postavila je standard kreativnosti, kvalitete i preciznosti koja se održala do danas i postavila temelje Bobsta kao jednog od vodećih svjetskih proizvođača ljepilica. Ono što je također vrlo bitno je da u Bobstu nikada nisu zaboravili da su pri gradnji strojeva najveći stručnjaci upravo korisnici. I zato je u Expert­fold ugrađena fleksibilnost bez premca, optimalna produktivnost, jednostavno rukovanje i vrhunska proizvodna kvaliteta. Tehnologija koja je pritom korištena je Bobstov patentirani Accufeed, jedinstveni flipper izbacivač, i inovacija Accubraille GT (Braille druge generacije) i Accucheck modul za kontrolu kvalitete prireza. Svi ti elementi komplementarni su s ostalim ergonomskim detaljima na stroju.
Nudeći najbolju vrijednost za novac, Expertfold je u mogućnosti zalijepiti bilo što na brz i produktivan način, s kontinuiranom točnošću i potrebnom kvalitetom. U konačnici, to je ljepilica za eksperte.

Savršena kontrola prireza
Glavne karakteristike Expertfolda:
• podešavanje u najkraćem vre­menu
Patentirani Bobstov Accufeed podešavanje na ulagaču smanjuje 75 %, dok 98 % alata i uređaja ostaje na Expertfoldu, skraćujući pritom vrijeme pripreme. Jedan alat za podešavanje znači da nije potrebno tražiti dodatne alate, a daljinski upravljač omogućava lakše pokretanje stroja s bilo kojeg mjesta. Dodatne opcije CS & SCM omogućavaju podešavanje ponavljajućeg naloga u nekoliko minuta upotrebom digitalnih indikatora i motoriziranih konvejera.
• brzina bez ograničenja
Expertfold s patentiranim Accufeedom donosi i savršenu kontrolu svakog prireza, što znači brži tijek poslovnog procesa, manje zastoja i u konačnici bolju kvalitetu savijanja.
Glatko predsavijanje prvog i trećeg žlijeba i završno glatko savijanje omogućavaju produktivnost bez zastoja. Expertfold ima odličnu regulaciju tijeka kutija te izvrsnu kvalitetu lijepljenja, i na kraju savršeni proizvod.
• non-stop proizvodnja
Accufeed osigurava točno poravnavanje prireza i svaki se nalog radi ujednačeno i pri većim brzinama. Uređaji koji prate tijek kutija integrirani su u C.U.B.E.3 kontrolni panel te sustavom osiguranja kvalitete izbacuju neodgovarajuću kutiju bez zastoja proizvodnje.
Visoko produktivni periferni uređaji poput Easyfeeder GT, okretač kupa i Cartonpack GT, također povećavaju produktivnost.
• prodajete točno ono što proizvodite
Već je i faza predsavijanja dizajnirana na način da se proizvodi kvalitetan proizvod. Tijek kutija osigurava stalnu konzistentnost lijepljenja, a ujedno je i najbrži izbacivač neodgovarajućih kutija na svijetu.
• visoka pouzdanost
Razvoj Expertfolda temeljen je na stogodišnjem iskustvu i povratnim informacijama Bobstovih kupaca. Na tisuće sati razvoja, istraživanja i ekstenzivnog testiranja u proizvodnji osigurali su da je Expertfold spreman za visokoproduktivnu sredinu. Visokokvalitetni materijali i najmodernije proizvodne tehnike znače da je Expertfold stvoren da traje.
• brzo utvrđivanje pogrešaka
C.U.B.E.3 operateru signalizira da je došlo do pogreške u proizvodnji ili na stroju. Daljinsko pregledavanje stroja moguće je upotrebom Helpline Plus opcije. Brz je i jednostavan pristup lokalnoj mreži servisa s obučenim tehničarima te je osigurana brza raspoloživost dijelova. Brza reakcija znači minimum zastoja za Expertfold.
Expertfold će tijekom svog radnog vijeka proći 1,8 milijuna kilometara. Odlikuje se jednostavnim, brzim i savršenim poravnavanjem, vrijeme podešavanja iznosi svega 25 % u odnosu na ukupno vrijeme potrebno na drugim ulagačima, nema posebnih mjera održavanja, a krajnji rezultat je manje otpada.

Nema više oštećenih kartona
Accucheck je prvi uređaj na svijetu za kontrolu kvalitete savijanja i lijepljenja s nultom stopom tolerancije, što omogućuje udovoljavanje zahtjevima današnjih proizvođača za optimalnom ambalažom, čak i pri najvećim brzinama u proizvodnji.
Intuitivno podešavanje i jednostavno rukovanje osiguravaju povjeruju svakog prireza koji prolazi kroz ljepilicu.
Iskustva i sve prednosti u kontroli tiska preuzeti su iz 20–godišnjeg iskustva Registron® uređaja kontrole kvalitete koji se koristi na bakro i fleksotiskarskim linijama Champlaine.
Uspoređujući referentni otisak svakog prireza koji ide kroz ljepilicu, automatski se, preko flipera, izbacuje neispravna kutija.
Kombinacija kamera velikih brzina i zadnje generacije softvera osiguravaju različitosti i varijacije boja na 1 Delta Ec. Mogućnost markiranja samo određenih zona omogućava da se nekritična područja isključe iz procesa kontrole.
Accucheck je dizajniran da bi osigurao stopostotnu provjeru kvalitete u seriji Bobstovih ljepilica Expert­fold, posebice zadnjih verzija koje su posebno dizajnirane za potrebe proizvođača ambalaže za farmaceutsku industriju. Oni trebaju visoku produktivnost i neospornu kvalitetu kako bi zadovoljili kupce iz farmaceutske industrije.
Ljepilica Expertfold 50 uključuje brojne inovacije koje su u Bobstu razvijane tijekom godina za manje kartonske kutije. Primjerice, C.U.B.E.3 kontrolni sustav upravlja funkcijama kao što je regulacija tijeka kutija koja doprinosi bržem radu i većoj brzini koju proizvođači ambalaže danas trebaju, dok je Accufeed osigurao ulazak kutije u jedinicu za savijanje u savršenoj ravnini – što je od vitalne važnosti za visoku preciznost savijanja kutija.
Ljepilica Expertfold radi u širinama od 50, 80 i 110 cm i verzijama s jednom, tri, četiri i šest točaka lijepljenja. Na sve tri širine moguće je ugraditi dodatne module za Brailleovo pismo i kontrolu kvalitete, što svakom Expertfoldu omogućava raznovrsnost u proizvodnoj paleti i savršenu kontrolu.

Pripremio: Ivica Šebalj, Bobst Central Europe s.r.o.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: