« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2015

FSC CoC certifikat za papirnate proizvode

Tvrtka Muraplast d.o.o. iz Kotoribe uspješno je pustila u rad novu liniju za tisak papira u roli, a vjeruju da će popunjenosti proizvodnih kapaciteta uvelike doprinijeti i nedavno dobiveni FSC CoC certifikat.
Opredijeljenost tvrtke Muraplast d.o.o. iz Kotoribe usmjerena ka kontinuiranom ulaganju u tehnologiju i praćenje trendova u svim segmentima poslovanja osiguralo je toj, u svakom pogledu naprednoj tvrtki, mjesto među vodećim proizvođačima polietilenskih filmova te je po kvaliteti svojih pro­izvoda i usluga prepoznata ne samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama regije te sve više i na vrlo zahtjevnom tržištu Europe.
O kontinuiranom ulaganju u tehnologiju u prošlom broju našeg časopisa govorio je gospodin Davor Ujlaki, zamjenik direktora Muraplasta, koji je tada najavio instaliranje nove linije za tisak papira u roli, odnosno za proizvodnju papirnatih vrećica. Danas, nepuna tri mjeseca kasnije, Muraplast se može pohvaliti uspješno provedenom instalacijom nove proizvodne linije koja je dodatno obogatila njihov program. Tako danas svojim klijentima mogu otisnuti i papir u roli sa i bez tiska, papirnate vrećice s ravnom ručkom te papirnate vrećice s pletenom ručkom.

Uspješan start linije za tisak papirnatih proizvoda
U Muraplastu ističu da sve papirnate proizvode mogu tiskati u tehnici fleksotiska vodenim bojama do osam boja, a posjeduju i mješaonu boje koja omogućuje kompletno upravljanje bojama.
Širina tiska na novoinstaliranoj liniji je do 1300 mm, a raport, odnosno ponovljivost tiska, do 800 mm. Zahvaljujući novoj liniji za tisak papira u roli, u Muraplastu sada nude i mogućnost tiska papira koji se može kaširati s drugim različitim materijalima (PE, PP...). Kako ističu, papirnate vrećice izrađuju uglavnom od smeđeg ili bijelog kraft papira, ali postoji mogućnosti izrade vrećica korištenjem specijalnih (coated) papira.
S obzirom da kapacitete novoinstalirane linije nije moguće u cijelosti popuniti narudžbama za papirnati dio proizvodnje, u Muraplastu su već i prije instaliranja najavili da će linija dijelom tiskati i polietilenski film jer se bojama na bazi vode može tiskati na plastiku.
FSC CoC certifikat za papirnate proizvode Muraplast je dobio krajem studenog, a vrijedeći je do 2020. godine

No vjeruju da će u vrlo bliskoj budućnosti poslovi za zapadnoeuropsko tržište popuniti sve kapacitete. Visokim zahtjevima i standardima koje nameće tržište Europe Muraplast može u potpunosti odgovoriti i nedavno dobivenim FSC CoC certifikatom za papirnate proizvode.

Certifikat sljedivosti
FSC CoC certifikat za papirnate proizvode Muraplast je dobio krajem studenog, a vrijedeći je do 2020. godine. Dobiven je za četiri vrste proizvoda: omotni i ambalažni papir, papirnate vrećice, papir za omotavanje hrane te papirni otpad.
O čemu je ustvari riječ? FSC - The Forest Stewardship Council (Vijeće za nadzor šuma) je neovisno međunarodno tijelo, osnovano 1993. godine, koje tvrtkama i organizacijama daje dozvolu za izdavanje FSC certifikata. 
FSC CoC, odnosno FSC Chain of Custody (Lanac sigurnosti) predstavlja sustav osiguranja održivog razvoja u gospodarenju šumama s idejom da će potrošači radije kupovati proizvode koji potječu iz šuma kojima se trajno gospodari na održiv način. 
FSC CoC certifikacija također je potvrda brige za održivi razvoj svjetskih šumskih resursa, šumskih ekosustava, a time i ekološke ravnoteže. Lanac prati FSC certificirani materijal kroz proizvodni proces od šume do potrošača, uključujući sve međustadije, a svi vlasnici u proizvodnom lancu moraju biti nositelji FSC certifikata da bi se u konačnici finalni proizvod mogao označiti propisanim FSC oznakama. Takve oznake predstavljaju poveznicu između odgovorne proizvodnje i potrošnje, odnosno omogućuju potrošačima da donesu odluku o društveno-ekološki odgovornoj kupnji. Proizvodi koji nose FSC znak dokaz su sljedivosti jer FSC CoC zahtijeva sljedivost dokumentacije od početka proizvodnje sirovine do izrade, odnosno isporuke gotovog proizvoda klijentu.
Napomenimo i to da su osnovni principi FSC normi ugrađeni u zakonodavstva zemalja Europske unije.
S obzirom da u tvrtki Muraplast svojim investicijama “gospodare” odgovorno i kvalitetno, nova linija za proizvodnju papirnatih vrećica te dobiveni certifikat dobar su uvod u 2016., za koju u Muraplastu kažu da će biti puna novih investicija i dodatnog proširenja proizvodnih kapaciteta.

Izvor: Muraplast
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: