« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2012

Xerox automatizirano rješenje

Xerox iGen4 zajedno sa Stora EnsoTM modulima predstavlja automatizirano rješenje za digitalnu proizvodnju kartonske ambalaže. Za digitalni tisak u boji koristi se Xerox iGen4, stroj za nanos UV ili vodenog laka proizvela je tvrtka EPIC, a štancu je razvila Kama prema Stora Enso zahtjevima.
Cjelokupni sustav omogućuje klijentima proizvodnju malih naklada ambalaže u boji. Budući da su svi moduli povezani u jednu liniju, ostvarena je maksimalna produktivnost pri izradi ambalaže. Na primjer, na ulazu u sustav se umeće arak papira/kartona, a na izlazu dobivamo otisnuti i odštancani ambalažni arak, spreman za savijanje i lijepljenje. Tiskari mogu proizvesti svaki pojedini primjerak ambalaže prema potrebi, koristeći promjenljive podatke na svakoj ambalaži, vrlo povoljno uz minimalnu intervenciju operatera. Taj je sustav idealan za testiranje prototipa ambalaže.
Za tisak u boji je zadužen Xerox iGen4 stroj brzine 110 stranica u minuti i to predstavlja jedinstveno rješenje na tržištu izrade ambalaže zbog formata tiska 364x571 mm, a uskoro očekujemo i format 364x660 mm. Sustav čine i Epic CTi-635 stroj za UV ili vodeni premaz, Stora Enso jedinica za prikupljanje i transport araka, te štanca koju je razvila Kama za Stora Enso. Premaz je potreban kod mnogih aplikacija u ambalaži i daje brzosušeću, UV ili baziranu na vodi, zaštitu ambalaže od prljavštine i ogrebotina. Xerox rješenje Gallop pomaže u zaštiti okoliša jer omogućuje tisak malih naklada na zahtjev i time smanjuje nepotreban trošak materijala, a koristi kartone koji su reciklirani i ponovno se mogu reciklirati.
Postoji mnogo razloga zbog kojih proizvođači ambalaže razmatraju uvođenje digitalnog sustava u svoje poslovanje. Većinom su to isti razlozi zbog kojih su komercijalni tiskari ušli u digitalni tisak prije desetak godina.

Trošak

Koraci u procesu prije tiskanja – digitalni tisak eliminira korake i procese prije samog tiska (izrada filmova, osvjetljavanje ploča, montaža, naknadne korekcije). Digitalni tisak je vrlo pogodan za automatizaciju kompletne procedure i time se štedi vrijeme, energija, ljudski rad te se skraćuju koraci u proizvodnji.

Zastarjelost proizvoda – u svim granama industrije želi se postići smanjenje otpada i škarta. Potpuno je nepoželjno imati puno skladište gotove ambalaže koja možda nikada neće biti upotrijebljena. Statistika pokazuje da se 40-50% tiskanog materijala baca jer se neće koristiti ili jer zastarijeva.

Redundancija – većina poslovanja danas preferira držati minimalnu razinu skladišta i imati isporuku prema potrebi i u kratkom vremenu. Svjetsko poslovanje se drastično mijenja te proizvođači na tržištu moraju biti fleksibilniji te reagirati brzo na promjene. To mogu postići samo tako da drže minimalne zalihe i tiskaju na zahtjev te se tako prilagođavaju promjenama proizvoda, zahtjevima lokalizacije na malim tržištima, a sve to u kratkom vemenu i uz minimalni trošak.

Briga o okolišu – danas je gotovo svugdje prisutan zahtjev o brizi za okoliš i korištenju recikliranih materijala. Digitalni proces smanjuje otpad, štedi materijal i energiju te zato pridonosi očuvanju okoliša.

Fleksibilnost i brzina

Brži postupak – tradicionalni proces tiskanja za izradu ambalaže može trajati danima. S digitalnim je moguće imati gotovu ambalažu za nekoliko sati.
Uzorak za provjeru – kako je trošak za izradu jedne jedine ambalaže isti kao i za tisuću, digitalni proces je vrlo povoljan za izradu uzoraka i provjeru prototipa ambalaže. Time također dizajneri mogu isprobavati kako dizajn utječe na potrošače da odaberu baš taj proizvod.

Lanac dobavljač-proizvođač na zahtjev – mnogi proizvođači nastoje optimizirati kompletan lanac proizvodnje i pojeftiniti ga što je više moguće. Tradicionalna se proizvodnja ambalaže bazira na velikim nakladama i skladištenju. To nije u skladu s racionalizacijom proizvodnje. Digitalni tisak je pravi odgovor na moderan proces proizvodnje te se kao takav izvrsno uklapa u moderan automatiziran lanac od dobavljača do proizvođača te do potrošača.
Verzije ambalaže – digitalni tisak je idealan za izradu ambalaže koja treba biti prilagođena lokalnom tržištu, geografskom području zbog specifičnog jezika, demografskoj dobnoj grupi ili čak potpuno personalizirana. U trenutačnoj ekonomskoj krizi svi proizvođači traže načine kako istaknuti svoj brand i doprijeti do ciljane klijentele.

Marketinški ciljevi

Gallop, Xerox iGen4 automatizirani sustav za proizvodnju kartonske ambalaže, jedinstven je na tržištu. To je jedini dostupan inline sustav za digitalnu proizvodnju papirne i kartonske ambalaže. Otprilike 10% proizvodnje ambalaže otpada na male naklade. Kako je ambalažna industrija najveći segment grafičke proizvodnje, to predstavlja ogroman potencijal. Gallop tehnologija stavlja Xerox u sam vrh odabira proizvođača ambalaže malih naklada.

Gallop tehnologija

Xerox iGen4 digitalni sustav za tisak u boji. Koristi se standardni iGen4 sustav s brojnim modifikacijama kako bi što bolje tiskao na medijima za izradu ambalaže. Međutim, te modifikacije nisu samo specifične za Gallop sustav, nego se mogu primijeniti na svaki iGen4 stroj.

Specijalni magenta toner. Xerox je razvio poseban magenta toner za Gallop sustav. Nova formula daje veću postojanost na svjetlu kod aplikacija gdje je proizvod duži period direktno izložen sunčevom svjetlu. Korisnici trebaju odlučiti koji magenta toner (originalni ili poseban) će koristiti i onda se iGen4 stroj postavi i kalibrira zajedno s kontrolerom za taj toner. Specijalni magenta toner ima neznatno različitu gamu u odnosu na originalni, te stoga korisnik mora testirati aplikaciju kako bi se uvjerio da otisak odgovara željenoj boji.

EPIC CTi-635 uređaj za nanos premaza.
Taj modul služi za nanošenje UV ili vodenog laka. Nanosi se na papir nakon tiskanja i suši. Koristi Coat-Tech Anilox tehnologiju sličnu sustavima korištenim u ofset tiskarskim strojevima. Time se postiže premaz na cijelom papiru ili samo na pojedinim odabranim područjima.
Karakteristike i prednosti:
• UV ili vodeni premaz
• potpuno kompatibilan s iGen4
• CoatTech Anilox tehnologija
• precizne Anilox role
• jednostavno rukovanje
• sjajan ili mat premaz
• digitalna kotrola
• tiskani materijal je spreman za daljnju obradu
• postojane performanse
• jednostavna instalacija i rukovanje.

Modul za prikupljanje i transport.
Taj modul transportira otisnute listove papira/kartona od EPIC modula do štance. Osim toga, postiže da se tiskanje nastavlja čak i kad štanca nije u upotrebi. Također služi i za sortiranje gotovih otisnutih listova.
Karakteristike i prednosti:
• slaganje otisnutih listova (grupe visoke do 600 mm)
• visokokvalitetne komponente
• jednostavno korisničko sučelje
• precizno poravnavanje
• može raditi u inline i offline načinu
• spajanje sa Stora Enso DC58 štancom
• fleksibilnost
• omogućava kontinuirano tiskanje.

Stora Enso Gallop DC58 štanca.
To je kompaktna štanca koju je tvrtka Kama specijalno proizvela za Stora Enso Gallop sustav. Zbog prilagodljivog dizajna promjena alata je jednostavna te je zato bolja od tradicionalne štance. Ima vakuumske hvataljke za optimalno rukovanje raznim medijima. DC58 iz tiskanih araka stvara željeni format koji je spreman za savijanje i lijepljenje. Štanca također ima mogućnost rezanja, perforiranja, hladnog embosiranja i korištenja Brailleova pisma. Opcija je da se sustav može dograditi za hot foil stamping, kombinaciju hot foil stamping i embosiranja te utiskivanje holograma.
Najveća prednost je što je promjena alata i priprema između aplikacija strahovito brza i kratka: traje svega desetak minuta!

Pripremio: mr. sc. Saša Pigac, Xerox Central Eastern Europe, Israel & Turkey
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: