« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2012

Uspomena iz unutrašnjosti peći (kuma peći, projektni tim, kupci i dobavljači). Nakon toga peć se zazida i u nju se ne može ući do sljedećeg remonta, za oko 10 godina.

Staro postaje novo – dobro postaje još bolje

Nedavno je u Vetropack Straži proveden remont peći za proizvodnju bijelog stakla, što je rezultiralo nizom tehničkih poboljšanja. U okviru remonta izvršeno je i više infrastukturnih zahvata, s ciljem udovoljavanja zahtjevima kupaca te zahtjevima novih standarda kvalitete.
Peći za proizvodnju staklene ambalaže u pogonu su 24 sata dnevno, sedam dana tjedno i 365 dana godišnje. Njihov životni ciklus traje oko 10 godina, nakon čega im treba detaljan remont. Tehnologija peći za proizvodnju stakla se stalno razvija, a pri planiranju remonta uvijek se uzimaju u obzir nove spoznaje, čime se omogućuje smanjenje potrošnje energije i emisija NOx.

Remont peći za proizvodnju bijelog stakla

U Vetropack Straži tvornici stakla je u razdoblju od veljače do travnja ove godine proveden remont peći za proizvodnju bijelog stakla. Peć je zadržala isti nominalni kapacitet od 320 t/dan (pet linija, 50 sekcija). Tim je projektom napravljeno više važnih tehničkih poboljšanja koja će imati pozitivne utjecaje, između ostalog, i na zaštitu okoliša: postrojenje će biti energetski učinkovitije, smanjit će se emisije stakleničkih plinova, poboljšati kvaliteta staklene ambalaže i postići bolji radni uvjeti za zaposlenike koji direktno sudjeluju u proizvodnom procesu.
Kako bi zadovoljili zahtjeve kupaca te zahtjeve novih standarda kvalitete, u sklopu remonta peći izvršeno je i više infrastrukturnih zahvata: rekonstrukcije niskog dijela proizvodne hale, nabavljeni su novi staklarski IS-strojevi, kontrolni strojevi i uređaji za paletiziranje, obnovljena je energetska i elektroenergetska infrastruktura postrojenja...
No ono najzanimljivije je svakako priprema za naknadnu ugradnju sustava za predgrijavanje smjese koja će se obaviti zajedno s ugradnjom filtra za dimni plin. Čim se aktiviraju ta dva sustava, smjesa za staklo i stakleni krš će se moći prethodno zagrijavati vrućim otpadnim dimnim plinovima iz staklarske peći te će samoj peći trebati manje energije za taljenje stakla.
Početkom travnja je u Vetropack Straži upriličeno “zabijanje klina” - ceremonija kojom se simbolično označava završetak montažnih radova na peći. Riječ je o posljednjoj cigli koja se ugrađuje u njezin svod. To je ujedno i prilika da se razgleda unutrašnjost peći prije zagrijavanja i puštanja u proizvodnju. Tom, za staklare važnom događaju, nazočili su Vetropackovi najveći kupci i Mirela Holy, donedavna ministrica zaštite okoliša i prirode RH – kao kuma peći.
Remontom te peći će se u sljedećih 11 godina osigurati potrebna količina bijelog stakla za naša tržišta, a nabavom nove opreme omogućiti maksimalna fleksibilnost i iskoristivost proizvodnje. Ukupna vrijednost investicije je oko 170 milijuna kuna.

Pripremila: Zvjezdana Korbar, Vetropack Straža tvornica stakla d.d., Hum na Sutli
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: