« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2012

Folding Carton Suite Xeikon 3500

Novosti iz Xeikona

Protekla Drupa 2012 nesumnjivo je pokazala da je digitalna tehnologija u grafičkoj industriji neophodno potrebna gotovo svakoj tiskari. Ako je prije četiri godine digitalni tisak zabilježio značajan razvoj na području komercijalnog tiska, danas se pokazalo da je postao nužna tehnologija i na području ambalaže, odnosno etiketa.
Veliki porast zahtjeva za malim nakladama natjerao je grafičare da se odlučuju za investiciju u brze i fleksibilne digitalne tiskarske strojeve koji za sada jedini mogu odgovoriti strogim zahtjevima tržišta što se tiče rokova izrade i minimalnih serija vrhunske kvalitete.
To se odrazilo i kod Xeikona, koji je tijekom sajma Drupa 2012 u 14 dana prodao 36 strojeva – od toga čak 22 stroja za tisak ambalaže, odnosno etiketa. Uspjeh kakav ni najveći optimisti ne bi mogli najaviti! Interes na Xeikonovom izložbenom prostoru je bio izuzetan. Pored digitalnih tiskarskih strojeva Xeikon i CTP uređaja BasysPrint za izradu konvencionalnih ofsetnih ploča, prvi se put na Xeikonovom štandu pojavio i CTP uređaj ThermoFlexX za izradu klišeja za flekso i visoki tisak. Uz rezultate prodaje, pokazalo se i da je Xeikon vodeći inovator u grafičkoj industriji. Kao nikada do sada zabilježen je veliki interes medija, poslovnih partnera, tiskara, ali i konkurencije. Svi su zapravo potvrdili da je Xeikon donio prave odluke. Isto su tako ostvareni kontakti s novim, potencijalnim kupcima koji daju jamstvo za poslove u sljedećem razdoblju. Predstavljanje nove tehnologije Trillium bilo je jako dobro primljeno na tržištu. Na kraju bi se moglo reći da je na Drupi bilo i zabavno. Atmosfera je bila odlična, što znači i puno pozitivne energije. A to je sigurno najjače sredstvo! Iako je Drupa sajam koji dugo traje, svima je u Xeikonu bilo žao što sajam završava. Sada počnije “život poslije Drupe”. Napravljen je “završni račun” i potrebno je realizirati sve planove.

Xeikon Color Control – novi način tiskanja spot boja
Xeikon je na Drupi predstavio nekoliko noviteta. Kao prvo je to Xeikon Color Control – sljedeći stupanj optimizacije boja. To je novi alat velikog kapaciteta koji omogućuje operaterima na Xeikonovim strojevima ponovljivost boja, kao i najbolju simulaciju spot boja kod aplikacija etiketa i ambalaže pomoću “usluga u oblaku”, gdje namještanje na osobna računala nije potrebno i funkcionira na temelju prijave. Na taj način korisnik Xeikonova stroja ne treba investirati u dodatnu opremu i ima na raspolaganju uvijek zadnju verziju tehnologije.
Xeikon Color Control omogućuje tiskarima da profiliraju svoj Xeikon stroj i kreiraju tablicu boja za specifične boje. Izmjerene vrijednosti bilježe se u centralni server, gdje se kreira novi profil zajedno s bibliotekom navedenih boja. Sve je to instalirano na Xeikon X-800 Digital Front-End uređaju, gdje ih je moguće primijeniti u svim sljedećim poslovima. To omogućuje korisnicima Xeikonovih strojeva puno bolji nadzor nad izlaznom kvalitetom i kontrolu, odnosno uspoređivanje s konvencionalnim, već otisnutim, poslovima. Štoviše, izvješće kvalitete, kao i pregled stabilnosti u produkcijskom okruženju, dostupan je svima.
U današnje vrijeme velike konkurencije korisnici strojeva zahtijevaju od svojih dobavljača maksimalnu kvalitetu i točnu reprodukciju pojedinih boja. Na taj način korisnici strojeva dobivaju pametan i jednostavan način za reprodukciju i najkompleksnijih poslova, s najvišim zahtjevima vezanima uz boje. S minimalnim vremenom i trudom sada mogu profilirati svoje poslovno okruženje i osigurati da će određene boje koje traži kupac biti optimalno reproducirane. To je jedan od onih malih, ali vrlo jakih alata koji Xeikonovim klijentima olakšavaju život.
Xeikon Color Control znači puno više od pukog stvaranja tablice spot boja. Omogućuje operateru potpuni tijek rada dopuštajući da napravi novi profil za svaki materijal na koji se tiska i za svaki Xeikonov tiskarski stroj. Pomaže operaterima da naprave najbolju simulaciju industrijskih standarda. S obzirom da je sustav napravljen po modelu “usluga u oblaku”, nije potrebna instalacija nikakve programske opreme ili bilo kakvog održavanja. S druge strane, nije potrebno dodatno zapošljavanje osobe, odnosno eksperta za boje.

Xeikonova inovacija parcijalnog lakiranja
Korisnici strojeva serije 3000 na kojima tiskaju ambalažu već su davno tražili rješenje lakiranja materijala na određenim mjestima (parcijalno lakiranje). Naime, određena mjesta moraju, zbog kasnijeg dotiska određenih informacija, ostati nezaštićena – bez laka, dok je preostala površina na taj način zaštićena od trljanja i grebanja. Princip takvog načina lakiranja je kod Xeikona riješen tako da je na zadnju tiskovnu jedinicu instaliran vrlo izdržljiv prozirni toner. Sloj takvog tonera otisne se u jednom prolazu zajedno s CMYK bojama. Nakon toga se otisnuti materijal prije rezanja i izlaganja na izlagaćem stolu izloži UV svjetlu kako bi se aktivirala svojstva prozirnog izdržljivog tonera. Sustav je, dakle, vrlo jednostavan i jeftin jer nije potreban nikakav dodatni uređaj za nanošenje tog tonera.

Naprava za skupljanje papirnate prašine
Kako bi se stroj za tisak na ambalaži što jednostavnije održavao, Xeikon je u njega inkorporirao poseban aparat za skupljanje papirnate prašine koja se pojavljuje na stroju tijekom rada. Sam aparat je instaliran na mjestu prije ulaska materijala u tiskarski dio stroja, što znači da se sva prašina skuplja u njemu prije samog tiska. Prije svega je to od velike važnosti kod kartona slabije kvalitete, gdje se tijekom tiska pojavljuje puno prašine. Međutim, s obzirom da kod Xeikona na materijal prije tiska nije potrebno nanositi nikakav premaz, taj je aparat sigurno od velike važnosti za besprijekoran rad stroja. Nakon samog tiska materijal ide u takozvani Web Finishing Module, gdje se nalazi nož koji reže materijal na određenu dužinu. Na kraju kompletne linije nalazi se izlagaći stol na koji se odlažu arci kartona spremni za daljnju obradu.

Pripremio: Andrej Štrus, Xeikon Austria GmbH, Xeikon Eastern Europe
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: