« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2012

Kodakova rješenja za ambalažu

Kodak u proizvodnji ambalaže

Mnogim je generacijama Kodak bio pojam i sinonim za fotofilm i fotoaparate. Danas je on prepoznatljiv po termalnim osvjetljivačima ofsetnih ploča (CtP uređajima) i pločama za ofsetni tisak, ali jeste li znali da Kodak svojim rješenjima sudjeluje u 50% proizvedene ambalaže u svijetu?
Kodak je u potpunosti preusmjerio svoj razvoj u grafičku industriju, a posebnu pažnju posvećuje rješenjima za proizvodnju ambalaže te nudi softverska i hardverska rješenja za sve tehnike tiska koje participiraju u proizvodnji ambalaže. Posebno je zanimljivo da Kodak ima CtP na kojem se mogu raditi tiskovne forme za sve tehnike tiska.
Generalni zastupnik Kodaka za prodaju i servis za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Kosovo je zagrebačka tvrtka Grafik.net d.o.o.

Radni tijek

Kodakov workflow Prinergy Evo i Prinergy Connect vrlo su cijenjeni proizvod kod svih korisnika CtP-a. To je izrazito moćan alat koji pruža sigurnost i kvalitetu na samom početku proizvodnog procesa. Namijenjen je za sve tehnike tiska i povezivanja s različitim uređajima za izradu tiskovne forme, kao i za digitalni tisak. Kodak workflow je modularan i prilagodljiv različitim potrebama kupaca, moderan je i ima Adobe Print Engine, što pruža potpunu sigurnost da ćete sve što napravite u Adobe aplikacijama imati i na tiskovnoj formi.
Tvrtka Istragrafika d.d., dobitnik WorldStara (svjetske nagrade za najbolju ambalažu) i ovogodišnjeg CROPAK-a u kategoriji Tehničke izvedbe također je korisnik Kodakova workflowa.

Termalni osvjetljivači ploča (CtP)

Kodak Trendsetter i Kodak Magnus termalni osvjetljivači ploča (CtP) najzastupljeniji su CtP uređaji na regionalnom tržištu. Uređaji su to iznimne kvalitete i stabilnosti u radu. Zbog sigurne ponovljivosti ploča obožavaju ga tiskare koje tiskaju ambalažu jer tu ne smije biti različitosti od naklade do naklade. Kodak Trendsetter je najprodavanija i najcjenjenija CtP platforma u svijetu i na njenim je temeljima Kodak razvio novi sustav za izradu fotopolimernih klišeja.
Dobitnik ovogodišnjeg CROPAK-a GODINE je boca za Ožujsko pivo 0,33 l. Etiketa za tu ambalažu je tiskana u Tiskari Reprint koja koristi Kodak Prinergy Evo workflow, Kodak Trendsetter CtP uređaj i Kodakove ofsetne ploče.
Kodak Flexcel NX naziv je za novi sustav za izradu fotopolimernih klišeja za fleksotisak i nastao je na temeljima Kodak Trendsettera. Tim sustavom Kodak postavlja nove standarde u fleksotisku jer je pomaknuo dosadašnje granice fleksotiska i približio ga kvaliteti bakrotiska.
Na istom tom osvjetljivaču Kodak Trendsetter NX mogu se osvjetljavati i ofsetne ploče, što tiskarama koje imaju dvije tehnike tiska daje ogromnu prednost jer koriste samo jedan CtP.
Tiskara koja ima više tehnika tiska, npr. fleksotisak, ofsetni tisak, bezvodni ofset, sitotisak i knjigotisak (letterpress), može raditi sve tiskovne forme jednim CtP uređajem.
Kodak je razvio novi termalni digitalni film pod nazivom DITR koji je zamjena za stari analogni film koji se također osvjetljava na Kodak Trendsetter osvjetljivaču ploča. Kodak DITR nije potrebno razvijati, fiksirati, ispirati i sušiti, nego je on nakon osvjetljavanja spreman za upotrebu. DITR se koristi svugdje gdje se do sada koristio analogni film npr. knjigotisak (letterpress), sitotisak i sl., a rezultati su znatno bolji u usporedbi s analognim filmom. Korisnici letterpress ploča oduševljeni su rezultatima koje postižu upotrebom DITR filma.

Lasersko graviranje

Korak dalje napravljan je sa strojem za direktno lasersko graviranje Kodak Flexcel Direct koji gravira tiskovnu formu na elastomeru. To je nova generacija tiskovnih formi za fleksotisak koji priželjkuju mnogi proizvođači ambalaže. Od svih proizvođača te tehnologije Kodak je postigao najbolju kvalitetu koja je usporediva sa svim digitalnim flekso pločama pod nazivom LAMS.

Digitalni tisak ambalaže

Na kraju, tu je Kodak Nexpress stroj za digitalni tisak na kojem se tiska papirna i kartonska ambalaža. To je stroj za digitalni tisak B3 formata s brojnim novim mogućnostima (različiti efekti, zlatne, metalizirane boje i lakovi...).
Kodak Nexpress je stroj čiji je proces rada najbliži ofsetnom tisku, otisci su također najvjerniji toj vrsti tiska, a stabilnost i ujednačenost naklade premašuje ofsetni tisak.

Priredio: Dean Tolp, Grafik.net d.o.o., Zagreb
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: