« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2012

Tihomir Premužak, direktor Vetropack Straže tvornice stakla d.d., Hum na Sutli

Odličan vjetar u leđa

Proaktivnost na tržištu i brzina odgovora na izazove, imajući uz to na umu održivi razvoj, glavne su odlike uspješne tvrtke za koju je sinonim Vetropack Straža tvornica stakla d.d. iz Huma na Sutli. Tihomir Premužak, novi direktor, svojim pozitivnim pristupom i bogatim iskustvom nastavlja uspješno vođenje tvrtke najavljujući istodobno i nove investicije.
Ambalažna industrija mora se uzdići iznad vlastitih interesa i tražiti i podržavati rješenja koja su najbolja za široku društvenu zajednicu, a koja su u skladu s filozofijom održivosti. To ne smiju biti samo deklarativne akcije, nego i stvarne, naglašava Tihomir Premužak iznoseći ujedno svoju viziju i misiju razvoja tvornice.

P: Od početka ove godine na mjestu ste direktora Vetropack Straže naslijedivši svog iskusnog prethodnika, gosp. Dragutina Špiljka. Kakvi su Vam dosadašnji dojmovi?

O: Ukupni dojam je pozitivan. Međutim, prekratko je to vrijeme da bi se dala potpuna ocjena. Ipak, vrlo je bitno da se na novom radnom mjestu osjećam dobro i da me ujutro, kad se spremam na posao, ne boli glava niti želudac. Naime, mislim da su pozitivan pristup, pozitivna atmosfera na poslu i raspoloženje s kojim se dolazi na posao i odlazi s njega, izuzetno bitni za uspješnost.

S druge strane, u tvrtki sam trinaestu godinu te dobro poznajem sve svoje kolege i kolegice. Naravno, do jučer smo bili u različitim pozicijama. Ali osjećam njihovu podršku i to mi je svakako najvažniji temelj i oslonac za uspjeh.

P: Vaša dosadašnja funkcija direktora tehnike te bogato iskustvo u vođenju investicija i održavanja zasigurno Vam koriste i na novoj dužnosti. S kakvim ste se izazovima nove funkcije do sada susreli?

Stražu vidim kao snažnu i modernu tvornicu staklene ambalaže koja se zna nositi s izazovima budućnosti
O: Moji dosadašnji poslovi i iskustvo uvelike mi pomažu na novoj funkciji. Kroz sve te godine upoznao sam se u potpunosti s tvornicom, tehnologijom, organizacijom, vođenjem projekata (posebno velikih), s ljudskim resursima tvrtke. Međutim, postoje područja kojima se nisam bavio i gdje mi je potrebno određeno vrijeme da pohvatam konce, naučim i savladam najvažnije kako bi se što kvalitetnije i brže mogao uključiti u konkretne aktivnosti. Svakako, nova pozicija nosi svoje izazove. Posebno u današnja vremena. Postoji li veći izazov nego preuzeti ovako uspješnu tvrtku, koja je uvijek imala posebnu ulogu u ovom kraju, i to nakon dvadesetogodišnje ere uspješnog direktora kakav je bio gospodin Špiljak, a u ovako teška i neizvjesna vremena kao što su danas?!

P: Koji je najkorisniji savjet koji Vam je dao gospodin Špiljak?

O: S gospodinom Špiljkom radio sam više od 12 godina. Nekoliko puta sam naznačio da je on svima nama u timu bio više od šefa – bio je naš učitelj. Stoga sam sve ove godine puno od njega naučio i primio mnoge korisne savjete, sve podjednako važne i dobrodošle.

P: Kakva je Vaša vizija Vetropack Straže?

O: Vetropack Stražu i u budućnosti vidim kao važan privredni subjekt u županiji, regiji i državi. Dakako, vidim je kao snažnu i modernu tvornicu staklene ambalaže koja se zna nositi s izazovima budućnosti i koja je dovoljno fleksibilna da na vrijeme i na ispravan način zna odgovoriti zahtjevima vremena i okruženja u kojem će se naći.

P: Na koje ćete se prioritete orijentirati u vođenju tvrtke?

O: Ako govorimo kratkoročno, dakle o ovoj godini, onda su to dva velika projekta – remont bijele staklarske peći i projekt uvođenja novog poslovnog upravljačkog sustava.

Srednjoročno i dugoročno postoje mnoge aktivnosti koje u datom trenutku postaju prioriteti ili gube to svojstvo. Ispravna procjena prioriteta, uz upravljanje rizicima, jedan je od najvažnijih menadžerskih poslova.

Nadalje, balans prihodne i rashodne strane kontinuirani je menadžerski prioritet. Na tržištu ćemo morati biti vrlo proaktivni kako bismo uvijek reagirali kvalitetnije i brže od konkurencije. Na troškovnoj strani morat ćemo stalno tražiti nova rješenja, biti inovativni i provokativni sami prema sebi kako bismo stalno pronalazili nova mjesta za smanjenje troškova.

S obzirom da se u današnjem poslovnom svijetu sve odvija izuzetno brzo, upravo brzina odziva na izazove bit će odlučujuća za opstanak.

P: Još uvijek prisutna gospodarska kriza zasigurno otežava poslovanje. Ipak, Vetropack Straža u posljednjih je petnaestak godina ostvarila značajan razvoj neprestano ulažući u sve aspekte poslovanja. Imate li u planu daljnje investicije i u kojim područjima?

O: Svakako.Vetropack Straža i ove je godine jedan od najvećih investitora u regiji. Projekt remonta bijele staklarske peći stajat će oko 170 milijuna kuna. Slijede projekti natkrivanja skladišta gotove robe, rekonstrukcija i modernizacija mješaone smjese, instalacija filterskih postrojenja, remont smeđe peći...

Mi u Straži, ali i naši vlasnici i kolege u Švicarskoj, potpuno smo svjesni da se samo investicijama možemo održati na tehničko-tehnološkoj razini koja nam osigurava konkurentnost i uspjeh u borbi s konkurencijom. Bez toga, moj odgovor na vaše pitanje o viziji ne bi imao temelj i smisao.

P: Velik dio zasluga za uspjeh svake tvrtke uvijek se krije i u kvalitetnom kadru, čija je kontinuirana edukacija vrlo važna. Hoćete li nastaviti ulagati u stručnost svojih zaposlenika?
Privrženost i lojalnost naših zaposlenika tvornici doista je posebna i time se izuzetno ponosimo

O: Privrženost i lojalnost naših zaposlenika tvornici doista je posebna i time se izuzetno ponosimo. Naravno, tome je temelj u činjenici da i danas u tvornici često radi više od jednog člana pojedinog domaćinstva i što su im u Straži nekad radili očevi i djedovi.

Više sam puta naglašavao da su upravo zaposlenici najveća vrijednost naše tvornice, a to doista i mislim; to nije floskula niti kozmetički trik odgovora na ovo pitanje! Zato ćemo i dalje ulagati u svoje zaposlenike i tako stvarati kadar koji će uvijek biti stručan i sposoban preuzimati odgovornosti, ali i ključne rukovodeće pozicije.

P: Godine 2010. Vetropack Straža je obilježila 150 godina rada neprekidno razvijajući i unaprjeđujući staklenu ambalažu. Prednosti stakla dobro su poznate, koji su najnoviji trendovi?

O: Staklena ambalaža je i za ljude i za okoliš najzdravija ambalaža. Proizvodi se od potpuno prirodnih materijala te, zahvaljujući svojim fizikalnim i kemijskim svojstvima (nepropusnost, inertnost), najbolje štiti i čuva sadržaj koji se u nju pakira. Jedini “nedostaci” koje staklo ima, i radi kojih, vjerujem, kupci posežu za supstitucijskim materijalima (PET, višeslojna ambalaža i dr.) su njegova težina i lomljivost. No tehnologija ide naprijed pa se posljednjih godina prosječna težina staklenih boca značajno smanjila, a taj se trend nastavlja sa svakim novim razvojem. Što se lomljivosti stakla tiče, treba reći da su proizvođači stakla i na tom području napravili velike pomake. Intenzivno se istražuju sredstva čijom ­primjenom (oplemenjivanje, kaljenje) ­staklo postaje puno otpornije na udarce. I Vetropack Straža aktivno sudjeluje u tim nastojanjima.

P: Uz ime Vetropack Straže oduvijek se veže i pojam društveno odgovorne tvrtke. Na koje ćete načine nastaviti provoditi tu tradiciju?

O: Dugo godina članica smo Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i kroz tu instituciju stalno podržavamo projekte i aktivnosti održivog razvoja, a to namjeravamo nastaviti i u budućnosti. Stoga se i ponosimo time da smo društveno odgovorna tvrtka.

Kroz mnoge investicije na konkretnim projektima dokazujemo da se ponašamo društveno odgovorno: prema okolišu, prema okolini (dakle, užoj i široj društvenoj zajednici), prema zaposlenicima. Ulažemo u svoje ljude, u njihovu edukaciju, konstantno poboljšavamo uvjete rada.

Na početku ove godine sklopili smo petogodišnji kolektivni ugovor sa Sindikatom, što mislim da baš i nije česta praksa u našoj zemlji.

P: Vetropack Straža uvijek je aktivni sudionik stručnih skupova u organizaciji Instituta za ambalažu i tiskarstvo, Tectusa d.o.o. i časopisa Ambalaža/REGprint. Koliko su, po Vašem mišljenju, važna takva okupljanja struke?

O: Svako okupljanje na stručnoj osnovi u potpunosti podržavam i smatram da je krucijalno za razvoj svake struke, svake grane industrije, općenito, biznisa i društva. Dok god ćete se voditi načelima unaprjeđenja struke, tražiti najbolja ambalažna rješenja, pogotovo rješenja koja nose i težinu održivog razvoja, imat ćete podršku Vetropack Straže i moju osobnu. Naravno, teško vrijeme u kojem živimo i radimo traži od svih nas da se ponašamo u skladu s time; dakle, primjereno ili, ako baš želite, skromnije nego što bismo to željeli.

P: Kakva je Vaša poruka ambalažnoj industriji Hrvatske?

O: Mislim da se i ambalažna industrija mora uzdići iznad vlastitih interesa i tražiti i podržavati rješenja koja su najbolja za široku društvenu zajednicu, a koja su u skladu s filozofijom održivosti. To ne smiju biti samo deklarativne akcije, nego i - stvarne.

Trenutačno je u izradi novi Zakon o otpadu i novi Pravilnik o zbrinjavanju ambalažnog otpada. To je pravi test za ambalažnu industriju i tu će se vidjeti tko misli samo o sebi, a tko o širokom društvenom interesu.

Razgovarala: Tihana Lešić
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: