« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2012

Xeikonovo rješenje za tisak ambalaže

Digitalna proizvodnja ambalaže

Već od Drupe 2008 digitalni tisak ima sve veći značaj na tržištu. Ostali tiskari već duže vrijeme koriste nove digitalne tehnologije tiska, dok su ambalažeri tu tehniku tiska počeli upotrebljavati tek u posljednje vrijeme.
U zadnje dvije godine zahtjevi za digitalnom tehnologijom u tisku etiketa i ambalaže u velikom su porastu. To se svakako odrazilo i u Xeikonu. Znajući da je njegov udio na svjetskom tržištu 2010. godine bio 11,4%, u 2011. godini taj se udio povećao čak na 21,5%. Naime, Xeikon je prošle godine prodaju svojih strojeva za etikete i ambalažu povećao čak više od 40%, što je izuzetan rezultat. Cilj je da se Xeikonov udio u svijetu približi 30%, što zapravo ni nije nemoguće. Vrhunska kvaliteta, niže cijene od konkurencije, velika produktivnost strojeva, velika stabilnost boja, izuzetno dobra servisna podrška, mogućnost upotrebe velikog broja različitih tiskovnih materijala - sve to su argumenti s kojima možemo računati kod pridobivanja novih kupaca.
QA-I toneri mogu doći u direktan i indirektan kontakt s hranom

To je na tom području svakako posljedica opadanja velikih naklada i s time smanjenih troškova tiska, kao i smanjenje troškova skladištenja gotovih proizvoda. Daljnji trend na području ambalaže je diferencijacija pojedinih proizvoda gdje se pojavljuje poseban oblik oglašavanja pojedinih ciljnih skupina pomoću teksta ili pojedinih slika. Potrebno je svakako spomenuti i mogućnost nove tehnologije za zaštitu pojedinačne ambalaže pomoću različitih zaštitinih elemenata kao što su mikrotekstovi, nevidljivi toneri i slično. Tako se primjerice mogu koristiti nevidljivi fluorescentni toneri vidljivi samo ispod UV svjetla. S druge strane, mogu se koristiti i za pakiranje proizvoda kojim do sada nisu bile namijenjeni. Tu ne mislimo samo na mogućnosti tiska zaštitnih elemenata na ambalažu, nego i na različite druge ideje kao primjerice u slučaju nagradne igre gdje svaka tisućita kutija na blagajni aktivira signal koji jasno upozorava da je to nagrađeni kupac. Na taj se način ambalaža može primijeniti kao jedan od marketinških alata za lojalnost kupaca. Za sada u ambalaži marketinške mogućnosti još nisu dovoljno prepoznate, ali se svaki dan pojavljuju nove ideje koje omogućuje upotreba digitalnog tiska. Međutim, treba spomenuti i to da s digitalnom tehnologijom nije problem tisak barkodova, odnosno drugih promjenjivih podataka. Dakle, tiskari digitalnom tehnologijom mogu odgovoriti na nove trendove ambalaže na tržištu. Naime, trendovi se kreću ka proizvodnji manjih serija, kao i testnih, odnosno promocijskih serija koji se sve više pojavljuju na tržištu.


Xeikon 3500

Digitalni tiskarski stroj Xeikon 3500 tiska iz role na materijale širine 250 do 516 mm. Njegova brzina je 19,2 m/min i neovisna je o broju boja koje se tiskaju. Debljina materijala je maksimalno 500 mikrona, što znači do 350 g/m2. Širina tiska pruža mogućnost ne samo većeg kapaciteta tiska etiketa, nego je idealan i za tisak ambalaže, gdje se traži sve veća fleksibilnost i sve manje naklade. U isto vrijeme taj stroj pruža kupcima priliku da se razlikuju od konkurencije i nudi nova proizvodna rješenja kao što je primjerice zaštita od krivotvorenja.

Xeikon 3500 je kompatibilan s praktički svim doradnim strojevima za procese laminiranja, kaširanja, lakiranja, štancanja, preganja i sl., koji mogu biti priključeni on-line ili off-line. Za nas je značajno da kupac na kraju dobija u ruke konačni prodajni proizvod bez obzira tiska li jednu vrstu kutije 5000 puta ili tiska 5000 različitih kutija jednom. Xeikon će to napraviti u isto vrijeme i s istim troškovima.

S ekološke strane Xeikon je potpuno “zelena” tvrtka. Naime, naši se tiskani proizvodi bez problema mogu reciklirati, što primjerice kod ink jet tehnologije nije moguće. Naši novi QA-I toneri također mogu doći u direktan i indirektan kontakt s hranom.

Xeikon surađuje s brojnim tvrtkama u svijetu. Da bi se sve te partnerske tvrtke najbolje prezentirale Xeikonovim kupcima, udružile su se pod krovnim imenom Xeikon Aura. Naime, danas kupce najviše zanima potpuno rješenje njihovih potreba, koje su kod svakoga specifične. Uspješno rješenje je ono gdje se odabiru prave komponente i gdje one mogu biti integrirane u postojeći sustav pojedine tvrtke. Xeikon ima partnere u pripremi, alatima za tiskanje varijabilnih podataka, doradnih strojeva, dobavljače tiskovnih materijala i sa svima jako dobro surađuje.


Xeikon na Drupi

Nakon četiri godine grafičari će se ponovo naći na sajmu Drupa. Očekuje se rekordna godina posjetitelja koji će sigurno dosta vremena posvetiti digitalnoj tehnologiji koja će dominirati na samom sajmu. Xeikon će se, kao pionir digitalnog tiska, predstaviti na više od 1100 m2, gdje će prikazati svoja kompletna rješenja zajedno s partnerskim tvrtkama. Bit će izloženi modeli strojeva za tisak i doradu etiketa, ambalaže, kao i za tisak promjenljivih transpromo dokumenata. Međutim, pored tiskarskih strojeva prvi put će se prikazati i novi CTP strojevi Thermoflex za izradu klišeja za flekso i visoki tisak.

Svaka Drupa donese nešto novo, nešto što će biti budućnost svake tvrtke. I Xeikon će predstaviti potpuno novu tehnologiju tiska po imenu Quantum koja će sigurno ubuduće imati veliku ulogu u tiskarskoj industriji. Neka to bude i poziv svima da nas posjete na sajmu Drupa u Düsseldorfu od 3. do 16. 5. 2012. u hali 8a, štand B44.

Priredio: Andrej Štrus, Xeikon Austria GmbH

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: