« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2011

Digitalne tehnologije prilagođene zahtjevima kupca

Labelexpo Europe najvažniji je svjetski sajam noviteta s područja proizvodnje, tiska i dorade etiketa, naljepnica i srodnih proizvoda. To je jednostavno must see događaj za stručnu publiku iz te industrije.
Labelexpo Europe i ove je godine nastavio sa svojim, moglo bi se reći, već ustaljenim ritmom – svako izdanje sve je bolje i jače!
Iako je ove godine na sajmu bilo predstavljeno mnogo novih tiskarskih strojeva s brojnim tehnološkim novitetima, unaprijeđenim sustavima upravljanja proizvodnje i kvalitete, zapravo je postalo više nego očito koliko je digitalna tehnologija već ušla u taj segment. Činjenica je da su tvrtke koje su preživjele razdoblje recesije od 2008. do 2010. iz te situacije izašle jače. Organizacije su “vitkije” i produktivnije, posluju s nižim troškovima i dodaju svojim proizvodima veću dodanu vrijednost. Takav razvoj situacije dovodi do potrebe za nabavkom suvremenijih i tehnološki naprednijih strojeva i opreme. Izgleda da su odložene investicije iz tog razdoblja došle na red tijekom ovog sajma.

Istovremeno, narudžbe proizvoda po brandovima, što originalnih, što trgovačkih, se množe, ali drugačije nego do sada. Naime, naručuje se samo onaj dio koji će se koristiti u prvom sljedećem proizvodnom ciklusu. Tako se broj narudžbi povećava, no količine po pojedinoj narudžbi su manje i specifičnije – manji broj etiketa nego inače. Takvi zahtjevi vode ka optimizaciji proizvodnih kapaciteta u smjeru digitalne tehnologije, kako na strani tiska, tako i dorade, čime se omogućava brza promjena radnih naloga, i po nekoliko puta u jednoj smjeni.

Jedna od zanimljivih prezentacija na ovogodišnjem LabelExpo-u bila je u sklopu Digital Print Workshopa, 1gdje su se, uz moderiranje neovisnih stručnjaka, uspoređivale tri vrste digitalnih tehnologija tiska: suhi toner, tekući toner i ink jet. U nastavku ćemo se posvetiti upravo tome, usporedbi tih triju digitalnih tehnologija tiska etiketa i naljepnica.

Svaka od spomenute tri tehnologije ima svoje prednosti, ali i nedostatke, no svim je digitalnim tehnologijama zajedničko da omogućavaju brzu prilagodbu proizvodnog procesa zahtjevima kupca, dakle brži time to market.Na grafu 1 vidi se usporedba vremena trajanja izrade iste količine etiketa u flekso i UV ink jet tehnologiji (Durst TAU 150 oprema). Na grafu 2 vidimo, za isti proizvod, i usporedbu troškova. Proizlazi dakle, za isti posao s digitalnom tehnologijom treba upola manje vremena i manje materijala, a nema pripreme ploča, čišćenja itd.

Graf 3 pokazuje usporedbu različitih digitalnih tehnologija.
Iz navedenog je jasno da je upotrebljivost digitalnih tehnologija najbolja u nakladama do cca 50.000 komada, s time da je UV ink jet najpovoljniji. Vrlo bitna razlika te vrste tiska u odnosu na tehnologiju s tonerom jest da je varijabilni trošak vezan uz stvarnu potrošnju boje, dakle nema skrivenih troškova u vidu click charge, broja prolaza i slično. Takav način rada mnogo je transparentniji i bliži klasičnom poimanju tiska te stoga postaje realna opcija, odnosno alternativa flekso tehnologiji u manjim nakladama.

Pripremio: Mario Antonić, Merus-HR d.o.o., Hum na Sutli
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: