« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2009

Pogled u blisku budućnost / Look into the Near Future (A. Petković)

Tvrtka Spinnaker New Technologies, regionalni HP Indigo distributer, osnovana je 2001. i članica je ComTrade Group.

Razgovarali smo s Andrejem Petkovićem, direktorom Sektora za profesionalna tiskarska rješenja tvrtke Spinnaker New Technologies, regionalnim HP Indigo distributerom, sa sjedištem u Beogradu, koji predstavlja način na koji danas funkcionira pružanje usluga na području novih tiskarskih tehnologija, uvoza, distribucije i servisa opreme.

Tvrtka Spinnaker jedna je od članica ComTrade Group, sastavljene od tvrtki koje djeluju u svim zemljama EU i SAD-u. Predstavite, molimo, strukturu Grupe i njezin razvoj.

ComTrade Group osnovana je 1991. godine i danas predstavlja vodeću kompaniju u radu s novim tehnologijama na tržištu jugoistočne Europe. Bavi se IT i komunikacijskim tehnologijama te razvojem i implementacijom softverskih i hardverskih rješenja za različite industrije. Grupa sa sjedištem u Beogradu i 1600 zaposlenih danas broji više od 20 regionalnih (Ljubljana, Zagreb, Beograd, Sarajevo, Podgorica, Skoplje, Sofija, Tirana) i međunarodnih ureda (Austrija, Njemačka, Francuska, Irska), kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.

ComTrade Group pruža sve usluge iz područja novih tehnologija, od uvoza, distribucije i servisa opreme, njezinu proizvodnju, usluge projektiranja i konzaltinga u navedenim područjima razvoja i implementacije rješenja, sistemske integracije te maloprodaju IT i komunikacijske opreme.

Dio ComTrade Group je tvrtka Spinnaker. Kada je osnovana i što nudi tržištu?

Tvrtka Spinnaker je osnovana 2001. kao članica ComTrade Group, a osnovna djelatnost joj je rad sa srednjim i velikim tvrtkama na području savjetovanja, projektiranja, implementacije i servisa kompleksnih rješenja za unaprjeđenje njihova poslovanja u smislu učinkovitosti i profitabilnosti, a na način koji podrazumijeva integraciju dokazanih rješenja velikih svjetskih kompanija (HP, Microsoft, Atlantic Zeiser, IBM, EMC...) s vlastitim razvojnim i drugim resursima. Tvrtka broji 250 zaposlenih i ima godišnji rast od 20%.

Spinnaker u svom sastavu ima sektor Professional Printing Solutions – PPS (Profesionalna tiskarska rješenja), koji klijentima nudi usluge projektiranja, implementacije, servisa i održavanja zaokruženih sustava za tisak – od aplikacija za pripremu tiska, preko tiskarskih strojeva, do strojeva za završnu obradu otisnutog materijala. Spinnaker je distributer HP Indigo strojeva, Atlantic Zeiser rješenja za sigurnosni, varijabilni i transakcijski tisak, SMAG strojeva za tisak, inspekciju i konfekcioniranje etiketa te PrintVis softvera za upravljanje poslovanjem i proizvodnjom tiskara. Danas s 15 zaposlenih, centralom i uredima u regiji, PPS sektor uspješno surađuje sa 60 korisnika.

Godine 2004. Spinnaker je postao ekskluzivni distributer HP Indigo strojeva. Kojim su industrijama ti strojevi namijenjeni?

Postoje tri kategorije HP Indigo strojeva za tisak:

  • HP Indigo strojevi iz role i arka namijenjeni klasičnom komercijalnom tisku – marketinški materijali, materijali namijenjeni direktnom marketingu, fotoaplikacije, varijabilni tisak, transpromotivni materijali i slično
  • HP Indigo strojevi iz role namijenjeni tisku etiketa, fleksibilne ambalaže i termoskupljajuće folije
  • HP Indigo strojevi iz arka namijenjeni sigurnosnom tisku, izradi kartica, promotivnih materijala od plastike i slično.
Koje su komparativne prednosti HP tiskarskih strojeva koje nudite? Za koje su procese najbolji izbor?

Osnovna prednost HP Indigo strojeva leži u vrhunskoj kvaliteti otiska – otisak ima ofsetni izgled i “osjećaj” – i u robusnosti strojeva, jer su koncipirani na isti način kao ofsetni strojevi. Imaju stol za ulaganje i izlaganje s vakuumima, formiranje slike na gumi i prijenos na medij pod pritiskom te koriste tekuće boje. Konstrukcijski su riješeni po uzoru na vodeće proizvođače ofsetnih strojeva. Rezolucija tiska je 2,438x2,438 točaka po inču i 230 linija po inču. Sam proces tiska je hladan i baziran na tekućoj boji koja je sastavljena od vrlo sitnih čestica pigmentacije veličine samo jednog mikrona, koje se za medij na kojem se tiska vezuju pritiskom i elektricitetom, te zbog toga Indigo ima mogućnost tiska na najširem spektru materijala – od 12 do 600 mikrona ovisno o modelu stroja – na običnim i reljefnim papirima, preko filmova, folija, plastike, metaliziranih i obojenih medija.

Uz to, HP Indigo strojevi, za razliku od drugih digitalnih tehnologija tiska, jedini mogu tiskati sa sedam boja istovremeno i na njima se može pokriti 97% Pantone skale. To je jako bitno ako tiskate za tvrtke koje imaju svoje korporativne standarde koji zahtijevaju da se njihove korporativne boje vjerno prikažu u tisku. Moguće je tiskati i neke specijalne boje – digitalni parcijalni lak za postizanje dizajnerskih efekata, boje vidljive samo pod UV svjetlom za sigurnosni tisak, bijelu boju kao podlogu za tisak ambalaže na transparenentim medijima i Light Cyan i Light Magenta za tisak u fotokvaliteti.

Zbog svega toga Indigo strojevi imaju primjenu u klasičnom tisku i tisku ambalaže.

Tržištu nudite sustave tvrtke Atlantic Zeiser koja je orijentirana na rješenja za ambalažnu industriju, posebice na označavanje i fleksotisak. Koje su značajke i prednosti tih rješenja?

Tvrtka Atlantic Zeiser svjetski je lider u integraciji svojih zaokruženih rješenja kod korisnika koji zahtijevaju varijabilni tisak, tisak kodiranih i personaliziranih podataka i to za širok raspon primjena: od grafičke industrije, proizvodnje plastičnih kartica, telekomunikacije, farmaceutske industrije, bankarstva i financija, ambalažne industrije, etiketa pa do kozmetičke industrije. Atlantic Zeiser je specijaliziran za poslove u kojima se zahtijeva visoka sigurnost, kvaliteta i rezolucija tiska, apsolutna preciznost, sigurnost, tisak na velikom broju različitih medija, uključujući i kompletna, potpuno automatizirana rješenja za sigurnosni tisak.

Strojevi ili podsustavi ovog proizvođača osmišljeni su na način da se mogu integrirati u proizvodni proces i opremu svake tiskare ili industrije, a opet se mogu koristiti za veliki broj proizvoda. Kako je primarna funkcija stroja Atlantic Zeiser eliminiranje mogućnosti falsificiranja finalnog proizvoda, pored spomenutih prednosti, rješenja podrazumijevaju i vizualnu kontrolu ispisa kamerama te on-line usporedbu očitanih podataka s originalnom datotekom i automatsku klasifikaciju dobrih i loših ispisa.

Sektor fleksibilne ambalaže vrlo je dinamičan i brzo rastući, a dizajn takve ambalaže sve je napredniji.
 
Koju ste tehnologiju u mogućnosti ponuditi tom sektoru?

U području etiketa ili fleksibilne ambalaže nudimo na prvom mjestu HP Indigo strojeve. Osnovna namjena tih strojeva jest dopuna tradicionalnim strojevima koji se koriste u ambalažnoj industriji za fleksotisak, bakrotisak i ofsetni tisak, koji imaju visoke troškove pripreme stroja, zbog čega su neisplativi za male i srednje serije ambalaže. Ako govorimo o etiketama, onda se HP indigo strojevi isplate za tisak do 100.000 komada etiketa prosječne veličine. Ako pak govorimo o tisku na folijama, plastici, laminiranim materijalima koji se koriste za fleksibilnu ambalažu, omotnim etiketama i termoskupljajućim etiketama (shrink sleeves), onda se Indigo isplati za tisak serija do 500 kg materijala.

Pored HP Indiga, tržištu u domeni etiketa nudimo rješenja francuske tvrtke SMAG, koja je u svijetu prepoznatljiva po strojevima koji tiskaju iz role i koji kombiniraju sitotisak, laminaciju, lakiranje, reljefni tisak, visoko precizni zlatotisak, dakle različite tehnologije tiska. Dokazavši se kvalitetom proizvodnje tih kompleksnih strojeva, SMAG je proširio svoj proizvodni program strojevima za premotavanje i konfekcioniranje prethodno otisnutih materijala u fleksotisku ili digitalnom tisku.

HP Indigo strojevi prikladni su za tisak svih vrsta industrijskih aplikacija. Koje su to aplikacije i podržavaju li strojevi tisak na svim medijima?

HP Indigo je namijenjen tisku svih vrsta industrijskih aplikacija. U domeni etiketa tu su samoljepive etikete, in-mold etikete, omotne i termoskupljajuće etikete. Na području fleksibilne ambalaže naši korisnici tiskaju sve vrste ambalaže koje proizvode na flekso strojevima i dubokom tisku – pillow i flow pack vrećice, samostojeće višeslojne vrećice (stand-up pouch), blister folije, papirnate vrećice s ravnim dnom te omoti s tiskanim BOPP folijama.

HP Indigo strojevi iz role namijenjeni su i tisku industrijskih aplikacija. Mogu tiskati na svim vrstama medija koji se koriste u ambalažnoj industriji, odnosno na svim materijalima minimalne debljine 12 mikrona. Npr. kod fleksibilne ambalaže možete tiskati na monomaterijalima pa onda kaširati - dupleksi s unutrašnjim tiskom, tripleksi..., ili pak tiskati na već kaširanim materijalima. Jedino ograničenje je u tom slučaju debljina role koja ne može biti veća od 350 mikrona.

Vrlo važan segment “zaokružene” usluge je servis. Na koji se način provodi i je li dostupan svima koji se odluče na kupnju Vaših strojeva i opreme, bez obzira na zemlju u kojoj se nalaze?

Treba napomenuti da se HP Indigo strojevi smatraju najproduktivnijim digitalnim sustavima koji se danas nude na tržištu. Omogućavaju nesmetan rad 24 sata, 7 dana u tjednu. Ti su sustavi projektirani tako da se operater na stroju osposobljava za pokrivanje 97%, a HP Indigo serviser 3% servisnih intervencija. Servis se vrši nakon dva milijuna otisaka.

Za potrebe našeg sektora prije dvije smo godine razvili servisni portal. On predstavlja internetsku aplikaciju namijenjenu svim našim korisnicima, koja omogućava prijavu i praćenje svih servisnih intervencija, kao i naručivanje repromaterijala i dijelova preko interneta. U portal su ugrađene brojne funkcije, počevši od prijave kvara, dobivanja automatske potvrde o prijemu zahtjeva, preko procjene razine problema na strojevima do vremenskog praćenja svih koraka vezanih uz intervenciju. Kako je u pitanju internetska aplikacija, omogućen je pristup nevezano uz lokaciju gdje se korisnik trenutno nalazi ili gdje se nalaze odgovorni servisni inženjeri i osoblje korisničke podrške PPS sektora Spinnakera. Uz podršku on-line servisa proizvođača HP Indigo i Atlantic Zeiser za dijagnostiku i otklanjanje kvarova, danas putem interneta i dijagnostičkih alata rješavamo više od 70% servisnih zahtjeva, bez čekanja dolaska servisera na teren.

Kao kvaliteta više, korisnicima dajemo i takozvani production support. Iskusan operater koji je educiran za nove aplikacije i s velikim prethodno stečenim znanjem o upravljanju bojama i digitalnom tisku je, kao dio naše standardne usluge, stalno na raspolaganju našim korisnicima, a s ciljem rješavanja problema realizacije tiska kompleksnih proizvoda i održavanja visoke kvalitete tiska.

Od trenutka prijave kvara, serviser je dužan telefonskim putem odgovoriti u roku od jednog sata. Odziv servisera on-site u roku četiri sata za regiju obavlja se iz servisnih centara u Beogradu i Zagrebu. Kompanija Spinnaker, kao servisni centar za HP Indigo, u svakom trenutku na svome lageru ima rezervne dijelove u vrijednosti od 20.000 EUR-a po svakom instaliranom stroju, u skladu sa standardima proizvođača.

Jeste li svojom ponudom u mogućnosti odgovoriti specifičnim zahtjevima klijenata?

Svakom klijentu i prodaji nastojimo pristupiti kao projektu i zajedno s korisnikom na prvom mjestu analiziramo njegove potrebe, potom s njim projektiramo kompletno tehnološki zaokruženo rješenje koje će odgovarati njegovim potrebama. Nakon toga slijede detaljna testiranja i analize isplativosti investicije i ako vidimo da će korisnik moći napraviti dobar posao, pomažemo mu u izradi poslovnog plana i što je najvažnije u današnje vrijeme, u zatvaranju financijske konstrukcije.

Pored toga, kada klijenti instaliraju stroj, dalje im pomažemo u razvoju posla. Zajedno osmišljavamo marketinške akcije, financijski im pomažemo u njihovu provođenju te obučavamo njihove ljude u komercijali kako uspješno prodati usluge tiska. Cilj nam je imati uspješne klijente koji će sutra biti zadovoljni i kojima će posao porasti kako bi investirali u nabavku novih strojeva.

Na kojim ste tržištima prisutni?

Prisutni smo u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Trenutno imamo više od 25 strojeva instaliranih u regiji, a u protekloj godini u Hrvatskoj smo instalirali tri stroja.

Održivi razvoj postao je gotovo imperativ suvremenog poslovanja. Ide li Spinnaker ukorak s tim trendom?

Spinnaker nastoji trendove sa svjetskog tržišta iz područja grafičke i ambalažne industrije donijeti u našu regiju. Ne samo nudeći klijentima opremu po svjetskim standardima, nego i zajedničkim naporima da s klijentima razvijamo potražnju za tiskom i novim aplikacijama u domeni marketinga i prodaje.

S druge strane, nastojimo njegovati postojeće klijente i ostvarivati dugoročno partnerstvo kako bi bili uspješni jer bez zadovoljnih klijenata, nema razvoja i uspješnog poslovanja.

Koje je Vaše mišljenje o ambalažnoj i grafičkoj industriji Hrvatske? Koliko je hrvatsko tržište spremno i u mogućnosti prihvatiti najnovija tehnološka dostignuća?

Grafička i ambalažna industrija Hrvatske je vjerojatno najrazvijenija u regiji i ima najveći broj instaliranih suvremenih strojeva, pa je time vjerojatno prezasićena klasičnim strojevima. Također smatram kako je standard kvalitete tiska u regiji na najvećoj razini upravo u Hrvatskoj. S druge strane, konkurencija je velika, rat cijenama je sve veći, pogotovo danas u doba krize. Čim imate rat cijenama, granice gotovo da su iščezle, vidite da je došlo vrijeme za digitalni tisak, a kada je standard kvalitete tiska visok, trenutačno se izbor među digitalnim strojevima svodi na našu ponudu.

Vaša poruka čitateljima...

Svi ste vjerojatno čuli za pad u poslovanju klasičnim fotofilmovima dvojice najvećih proizvođača u svijetu, a jedini razlog tome je što te korporacije nisu htjele vidjeti da se fotografija digitalizira. Naša poruka je da pratite promjene na tržištu i njihov utjecaj na vaše poslovanje, a ako vam se učini da je moguće rješenje u digitalnom tisku, mi smo tu da, koristeći stečeno znanje, kao i moderne i sofisticirane alate za analizu povrata investicije u digitalni tisak, pomognemo definirati pravo rješenje za vašu tvrtku.

A. Petković
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: