« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2009

MGI JetVarnish

MGI JetVarnish inovativni je tiskarski sustav namijenjen parcijalnom UV lakiranju svih vrsta tiskovnih podloga (papir i plastika) revolucionarnom i patentiranom digitalnom ink jet tehnologijom.

Iako većina proizvođača opreme za digitalni tisak gotovo svakodnevno izbacuje na tržište nove modele ili čak nove generacije digitalnih tiskarskih strojeva, i sve s predznakom “novo” ili “inovativno”, teško se može reći da se ne radi samo o dorađenim ili već viđenim konceptima. Nove i dosad neviđene inovacije su rijetkost. Za jednu od rijetkosti, koje već pri prvom pogledu ostavljaju bez daha svakog poznavatelja digitalne tiskarske opreme, pobrinula se francuska kompanija MGI – Digital Graphic Technology. Početkom ove godine lansirali su na tržište MGI JetVarnish, inovativni tiskarski sustav namijenjen parcijalnom (spot) UV lakiranju svih vrsta tiskovnih podloga (papir i plastika) revolucionarnom i patentiranom digitalnom ink jet tehnologijom do formata B2+ (520 x 740 mm). Preciznost linija koju je nemoguće postići u sitotisku, varijabilnost svakog pojedinačnog otiska neizvedivu u ofsetu, eliminiranje dugotrajne pripreme sita ili ploča te izuzetno čist rad bez imalo otpada, karakteristike su koje već na prvi pogled privlače grafičare. Još kad se uzme u obzir činjenica da je cijena otiska niža nego u bilo kojoj drugoj tehnologiji...

U potpunosti digitalan, JetVarnish može s lakoćom selektivno (minimalna širina linije 0.3 mm; maksimalna širina linije 515mm) ili u potpunosti UV lakirati poslove od jednog do više tisuća otisaka s potpuno promjenjivim podacima (VDP) pri brzini od 2500 araka formata 520 x 740 mm na sat. Pri tome mu je preciznost registracije +/- 75 μ, a prvi arak proizvede već nakon 16 sekundi (nema zagrijavanja ni čekanja na start). Preporučena mjesečna količina (AMPV) iznosi prosječno 500.000 stranica (36x52cm). Kao tiskovne podloge koristi mat ili sjajne površine, premazni papir, plastiku, PVC i ostale premazne materijale od formata 210 x 150 mm (A5) do maksimalno 520 x 740 mm (B2+), od 135 gr/m2 do 600 gr/m2. Zahvaljujući automatskom samopodešavanju glava za ispis, moguća je opcija ispisa na supstratima debljim od 1 mm. Transportni sustav je konstruiran 100-postotnim ravnim prolazom supstrata s vakuumskim ulaganjem i automatskom detekcijom duplih araka. I ulagačka i izlagačka jedinica su kapaciteta 4 000 araka od 135 gr/m2.

Računalno kontrolirane drop-on-demand ink jet glave omogućuju precizno selektivno pokrivanje u satin, sjajnoj ili ultrasjajnoj varijanti (što se postiže istim lakom, uz promjenu veličine i gustoće kapljica), a uskoro će biti dostupan i lak za matirano lakiranje. Sjajni premaz dostupan je i kao zaštita (vidljiv samo pod crnim svjetlom). Integrirane ozone-free UV lampe omogućuju trenutačno sušenje. Mjesto predviđeno za dogradnju ink jet glava omogućit će u bližoj budućnosti opciju dodatnog crnog, srebrnog i zlatnog ispisa, na čemu se upravo radi u MGI razvojnom odjelu.

Koristeći 100% varijabilne podatke (u potpunosti kompatibilne sa svim PPML & VPS formatima), te omogućujući potpuno selektivno UV lakiranje jedinstvenih grafika, tekstova, bar kodova i mnogih drugih opcija, nudi karakteristike koje ne posjeduje niti jedna druga metoda selektivnog UV lakiranja. Uz to, značajno su smanjeni proizvodni troškovi u usporedbi s ofsetnim ili sitotiskarskim metodama selektivnog UV lakiranja. Nepotrebna je izrada ploča ili sita, kao i čišćenje i priprema između poslova, a radno okruženje je uredno i čisto. Za dnevno održavanje potrebno je manje od 10 minuta rada; većina procesa obavlja se automatizirano.

Sve navedeno govori da je lansiranjem tog stroja na tržište tehnologija UV lakiranja zauvijek promijenjena, te da će zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama i niskim proizvodnim troškovima MGI JetVarnish vrlo brzo naći svoje mjesto u mnogim domaćim tiskarama.

Proizvođač strojeva za digitalno selektivno UV lakiranje JetVarnish, francuska tvrtka MGI – Digital Graphic Technology, zastupana u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Makedoniji i Kosovu po tvrtki Grafik.Net d.o.o. iz Zagreba, već je 27 godina jedan od lidera u proiz­vodnji opreme za digitalni tisak svjetske klase.

Pripremio: Nikola Paulić, Grafik.Net d.o.o., Zagreb
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: