« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2008

Tetra Pakove naljepnice i u Rijeci / Tetra Pak Labels in Rijeka As Well

Tvrtke Tetra Pak i Komunalno društvo Čistoća iz Rijeke pokrenule su zajedničku suradnju na prikupljanju višeslojne ambalaže za napitke (Tetra Pakove i srodne ambalaže) u gradu Rijeci.

Nakon što je ove go­dine započela pre­namjena posuda ekoo­toka, te se započelo s prikupljanjem višeslojne ambalaže, tvrtka Tetra Pak je za 200 plavih posuda u kojima se prikuplja navedena ambalaža, proizvela edukacijske naljepnice na kojima je prikazano na koji način građani mogu odložiti tu vrstu ambalaže u iste posude.

Time se Rijeka priključuje Zagrebu i Rovinju koji su prošle godine također iskazali otvorenost za taj tip suradnje te slijedi praksu prikupljanja višeslojne ambalaže za pića uobičajenu u mnogim europskim zemljama.

“Iznimno smo zadovoljni što u gradu Rijeci postoji želja za unaprjeđenjem prikupljanja ambalažnog otpada te što možemo pružiti svoju pomoć u prikupljanju višeslojne ambalaže za napitke. Da bi se prikupile veće količine ambalažnog otpada, najvažnije je ostvariti dobru komunikaciju s građanima: reći im kako pravilno odložiti ambalažu i uvjeriti ih da će tako prikupljena ambalaža zaista biti reciklirana. Danas se u europskim zemljama prikupi i reciklira oko 32% te vrste ambalaže, a u Hrvatskoj smo na početku jer ujedno treba djelovati i na svijest ljudi kako bi prihvatili norme ekološkog ponašanja”, rekla je direktorica komunikacija i zaštite okoliša Tetra Paka Sonja Kožul.

“Količine navedene ambalaže svakodnevno su u porastu te se u periodu od početka prikupljanja, odnosno od sredine ožujka do danas na riječkom području prikupilo 63m3 višeslojne ambalaže. Upravo ti podaci pokazatelj su svakodnevnog porasta ekološke svijesti naših građana i njihova kontinuiranog nastojanja da iz komunalnog otpada izdvoje sve što je vrijedno”, rekao je direktor KD Čistoća gospodin Zlatko Štok.

Naljepnice na posudama ekootoka prije svega su namijenjene educiranju građana te slikom i tekstom objašnjavaju kako višeslojnu ambalažu treba isprazniti i izravnati prije odlaganja. Primjerice, iznimno je bitno da građani ambalažu isperu kako bi se riješili nepoželjnih mirisa i da je izravnaju kako bi se smanjio njezin volumen. Inače, takva je ambalaža odlična sirovina za tvornice papira jer u sastavu Tetra Pakovih ambalaža čak 74 posto čini karton visoke kvalitete podrijetlom iz nordijskih šuma, pa su drvena vlakna duža i čvršća, što naposljetku poboljšava kvalitetu recikliranog papira.

Nakon prikupljanja i sortiranja, Čistoća Rijeka će ambalažni otpad slati na recikliranje. Trenutno se vode pregovori s PAN papirnom industrijom iz Zagreba koja je svoje reciklažne kapacitete prilagodila prihvatu kartonske ambalaže za napitke, te se recikliranje višeslojne kartonske ambalaže za napitke uspješno provodi još od konca 2006. godine.

Tehnologija je jednostavna – ambalaža se ubacuje u tzv. pulper (veliku mješalicu) gdje se dodaje voda. Uslijed vrtnje se kartonska komponenta ambalaže razdvaja, dok se slojevi polietilena i aluminija odlažu ili se mogu iskoristiti za dobivanje toplinske energije. U kompaniji Tetra Pak izračunali su da je prošle godine širom svijeta reciklirano 22 milijarde njihove ambalaže.

Tetra Pak d.o.o., Zagreb

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: