« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2008

Stoljetno iskustvo – europska kvaliteta / 100 Years of Experience – European Quality

Grill briket upakiran u papirne vrećice zajedno s instant upaljačem formula je skladnog povezivanja starog proizvoda (grill briketa) i inovacije (instant upaljača) kojom se omogućava jednostavna, čista i ugodna priprema jela s roštilja.

Upravo takva novost bilježi se u Belišću d.d., čija Tvornica za preradu drva djeluje već 124 godine te se na prvi pogled čini da za nju ne postoje ni iznenađenja ni novosti. Međutim, u toj tvornici stalne su promjene, točnije modernizacija u službi prilagođavanja trenutnim potrebama tržišta, a proizvodni program tako je proširen novim proizvodom na hrvatskom tržištu – grill briketom s instant potpaljivačem.

Poslovanje Belišća d.d., danas regionalnog lidera u papirno–ambalažnoj djelatnosti, započelo je 1884. godine upravo u djelatnosti prerade drva, što danas nije core business kompanije, nego jedna od tradicionalnih djelatnosti koje i dalje uspješno posluju. U sklopu Tvornice za preradu drva tako posluje tvornica mehaničke prerade drva i tvornica suhe destilacije drva, u kojoj je osmišljen i proizveden novi proizvod. Tvornica suhe destilacije drva godišnje proizvede više tisuća tona drvenog retortnog ugljena i grill briketa, i to u ambalaži zapremnine od 2,5 do 10 kilograma. Ta tvornica Belišća d.d. trenutno ima jedan od najvećih kapaciteta proizvodnje ekološkog ogrjevnog drveta od drvenih otpadaka u jugoistočnoj Europi, pa još veće količine ostvaruje u proizvodnji ogrjevnog briketa u obliku valjka, termofoliranog na paletama. Proizvodni program dopunjava se proizvodnjom tehničke, prehrambene i jestive octene kiseline.

U proizvodnju grill briketa s instant potpaljivačem ušlo se na poticaj talijanskih partnera. Naime, mnogi uživaju u pripremi jela s roštilja, no sama priprema im često kvari zadovoljstvo. Pripremiti drva i ugljen za roštilj može se krajnje pojednostaviti, i to korištenjem briketa u ambalaži koja sadrži i instant potpaljivač. Vrećicu s briketom dovoljno je postaviti na roštilj, zapaliti je i kratko vrijeme pričekati da ugljen bude spreman za pripremu ukusnog jela. Takav proizvod, naravno, već postoji na svjetskom tržištu, pa ga uvoznici plasiraju i na hrvatsko, no početkom 2008. godine u Belišću je odlučeno da se osmisli vlastiti proizvod. Uslijedile su opsežne pripreme i istraživanja kako bi se stvorio proizvod koji je po kvaliteti i cijeni prihvatljiviji od stranih konkurenata. Uz konzultacije sa znanstvenicima Prehrambeno - tehnološkog fakulteta iz Osijeka, nakon šest mjeseci stvoren je jedinstven proizvod koji je odmah prihvaćen na talijanskom tržištu, a prve količine su upućene i u hrvatske trgovine.

Priredio: Branko Vrbošić, Belišće d.d., Belišće

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: